Nemény András a Fidesz kétharmada után döntötte el, hogy újra indul a polgármesteri címért

Nyugat podcast: Mi várható Szombathelyen a választások után?

/

letöltés 84.79MB
Szombathely polgármestere úgy látja, nehéz időszak jön, amiben mindenkinek együtt kell működnie. Podcastunkban azt is bejelentette, hogy 2024-ben újra indul a polgármester-választáson.

A vasárnapi országgyűlési választások Az országban és Vas megyében is tarolt a Fidesz 2022. April 03. 23:09 után alig van változás az országos és Vas megyei politikai viszonyokban. Czeglédy Csabával, aki az összellenzék jelöltjeként alulmaradt Hende Csabával szemben Szombathelyen, a hét elején beszélgettünk Czeglédy: a társadalom megkötötte a maga alkuját az Orbán rendszerrel 2022. April 05. 20:29 a Nyugat-podcastban.

Szerdán Nemény András, Szombathely polgármestere volt a vendégünk. Szombathelyen jelentős ellenzéki többség van a közgyűlésben, Nemény is az Éljen Szombathely választási szövetség jelöltjeként győzött 2019-ben. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az április 3-i eredmény után hátrányos helyzetbe kerülhet-e Szombathely.

Többek között ezekről beszélgettünk:

 • Nemény szomorú volt a választási eredmények miatt, de volt forgatókönyve erre a helyzete is. 2018-ban is hasonlóan alakultak az eredmények, de fél évvel később a baloldali László Győző időközi választást nyert a Derkovitson, másfél évvel később pedig megnyerték az önkormányzati választást.
 • Szereti, ha valaki vállalja a felelősséget! Neki Donáth Anna és Karácson Gergely gesztusa volt a szimpatikus, akik kiálltak Márki-Zay Péter mellé a vereséget elismerő sajtótájékoztatón.
 • A vereség okait abban látja, hogy a magyarok más üzenetekre vevők, mint amit az ellenzék közvetített. A Fidesz hatékonyan kihasználta az emberek félelmeit - lásd orosz -ukrán háború - és érzéseit. De úgy véli, az önkormányzati választásokon az ott ismert és sokat dolgozó baloldali jelöltekre fognak szavazni a balos körzetekben.
 • Nemény szerint nincs új jobboldali többség Szombathelyen, Hende Csaba itt nem érte el az 50 százalékot.
 • Attól tart, hogy az újabb kétharmad birtokában a Fidesz átalakítja az önkormányzati rendszert, még jobban szűkítve azok jogait és önállóságát. Már volt szó róla, hogy teljesen elvehetik az iparűzési adó bevételeit, Nemény szerint, ha ez megtörténik, akkor ellehetetlenítik az önkormányzatokat.
 • Vannak félelmeik, hogy a jogállamisági eljárás Most már biztos, hogy nagyon sokat fognak rólunk beszélni Brüsszelben 2022. April 05. 17:18 következtében befagyasztják az uniós támogatásokat. Veszélybe kerülhet a városnak szánt 13,4 milliárdos támogatás is, amiből legalább 8 milliárdot akarnak az utak felújítására fordítani.
 • Ám most az a helyzet van, amikor együtt kell működni a kormánnyal és a frissen megválasztott Hende Csabával. A szombathelyiekért mindenkinek egy irányba kell mennie.
 • Egységes a városvezető frakció, és stabil a közgyűlési többség - mondta Nemény András.
 • Meg lehet oldani, hogy a volt városi strand területén parkoló épüljön És elértünk a negyvenvalahányadik fejezethez a kórház mellé tervezett parkoló ügyében... 2022. April 01. 13:19 , de ehhez konkrét, írásos garancia kell a kormánytól, hogy teljesítik Hende Csaba és Gulyás Gergely ígéreteit. És azt a polgármester is elismeri, hogy a városi strand témája a sok-sok politikusi levelezéssel túl lett tolva.
 • Nincs elkeseredve a választási eredmények miatt, úgy látja, hogy Szombathelyen sokkal jobb pozícióban vannak, mint 2018-ban. Meggyőződése, ha ősszel önkormányzati választások lennének, megint az ellenzék nyerne.
 • Sokat gondolkodott már rajta, de szeretne még egy ciklust végigvinni polgármesterként. Így biztosra vehetjük, hogy 2024-ben újra indul a szombathelyi polgármester-választáson.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast