Nemesbőd háziorvosa részletesen és érthetően elmagyarázza az oltási kampányt

A tájékoztató minden fontos információt magába foglal, amire az oltásra várók kíváncsiak lehetnek.

Dr. Timár Péter egy Vas megyei falu, Nemesbőd háziorvosa. A falu közösségi csoportjában tette közzé az oltásról szóló részletes tájékoztatóját. vele egyeztetve megosztjuk Önökkel is, mert úgy gondoljuk, hogy jó és rövid összefoglalója annak, hogyan, milyen szempontok szerint zajlik az oltás.

dr. Tímár Péter
Vágvölgyi András

Dr. Tímár Péter tájékoztatója

Január első hetétől elkezdődött a COVID 19 vírus elleni védőoltások beadása Magyarországon. Az alábbiakban olvasható információk segítenek eligazodni az oltási kampány folyamatáról.

Magyarországon jelenleg öt vakcinát vizsgáltak be, és engedélyeztek az egészségügyi hatóságok. ( Astra, Sputnyik, Sinopharm, Moderna, Pfizer-Biontech) Mind az öt oltóanyag hatékony és biztonságos. A hatékonyság egyrészt azt jelenti hogy 80-90 százalékbanban segít megelőzni a fertőződést. Talán még ennél is fontosabb, hogy mind az öt típusú oltóanyag teljes védelmet nyújt a Koronavírus súlyos szövődményeitől.

A védőoltások különböznek abban, hogy kit olthatunk velük.

 • Astra: csak 60 év alattiaknak törzskönyvezték.
 • Sputnyik, Sinopharm: 18 év felett minden korosztály részére adható, viszont bizonyos betegségek esetén nem ajánlott.
 • Pfizer-Biontech / Moderna: 18 év felett bárki kaphatja.
 • A védőoltás ingyenes és önkéntes. Viszont fontos tudni, hogy csak azokat tudjuk beoltani, akik jelentkeztek postán, vagy a világhálón.

  Két nagy csoportba osztják a hatóságok az oltandókat.

 • A 60 évnél fiatalabb bizonyos betegségben szenvedők. (Olyan betegségekről van szó, melyek fertőződés esetén fokozzák az esélyét súlyos szövődmények kialakulásának.) Ez a csoport jelenleg az Astra oltóanyagát kapja.
 • Mindenki más.
 • A két csoportnak az oltása párhuzamosan történik.

  Az oltásra jelentkezettekről a hatóságok a születés időpontja szerint sorrendet alakítanak ki. Az egészségügyi hatóságok minden háziorvosnak megküldik a praxisába bejelentkezett oltásra jelentkezettek listáját. Mi, háziorvosok ezek alapján keressük meg az oltásra várókat.

  Fontos kiemelnem, hogy nem térhetünk el a születés szerinti sorrendtől. Az oltás így a legidősebbektől indul.

  Azt is fontos tudni, hogy a vakcinák különböző mennyiségben folyamatosan érkeznek az országba. Minden szállítmány rögtön beadásra kerül. Így minden héten másféle oltóanyag jut el a háziorvosokhoz, illetve az oltópontokba.

  Az oltás helyszínét nem a háziorvos dönti el. Ez a sorrendtől, és az adott héten rendelkezésre álló vakcinától függ.

  A vakcinák jelenleg 5, 6 vagy 10 adagos kiszerelésekben érkeznek, így ezeket csak egyszerre tudjuk beadni. (Az ampullában levő vakcinát felbontás után pár órával be kell adnunk.) Némely közülük csak az oltópontokon adható be technikai okok miatt.

  Van, akit a rendelőben tudunk beoltani, de van, akinek a szombathelyi oltópontra kell mennie. Ez is attól függ, hogy az adott héten milyen vakcina érkezik, és hány beteget olthatunk a praxisban. (Például, ha 8 főt olthatunk az adott héten, akkor Szombathelyre kell elmenni, mivel 8 adagos ampulla nem áll rendelkezésre).

  Kivételt képez ez alól a Sinopharm vakcina, mivel az szerencsére 1 adagos kiszerelésű, így nagyban megkönnyíti az oltások beadását.

  Amennyiben még nem jelentkezett az oltásra, minél hamarabb tegye azt meg! A honlap elérhetősége: vakcinainfo.gov.hu

  Mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát! Ne a szóbeszédnek, az álhíreknek higgyenek, hanem az egészségügyi szakembereknek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19