Novák Katalin lemondása: Az elnöki kegyelem olyan, mintha a király adta volna, de a kormányé a felelősség

A Fidesz saját maga által felhúzott építménye dőlt rá a kormánypártra az alkotmányjogász szerint. Elemzői vélemények.

Profi politikai kármentés, olyan, mint amikor egy rákos szövetet a megfelelő következetességgel és kíméletlenséggel kivágnak - mondta Török Gábor Novák Katalin köztársasági elnök lemondásáról szombat este a Telexnek.

Mint mi is írtuk, szombat délután lemondott Lemondott Novák Katalin February 10. 17:36 Novák Katalin köztársasági elnök, miután nem csitult el a botrány, amit egy tavalyi kegyelmi ügy okozott. Február 2-án derült ki, Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének February 02. 14:27 hogy Novák Katalin még tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének.

Az igazgatóhelyettesnek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, de ezt nem jelentette, sőt, hamisan vallott, miután eljárás indult az ügyben. A bíróság ezért 3 év 4 hónapra ítélte.

Novák megkapta a selyemzsinórt

Pár nappal később kiderült, hogy Varga Judit, akkori igazságügyi miniszter is aláírta a kegyelmi határozatot, így őt is elérték a tiltakozások. Február 8-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy a "pedofil elkövetők" ne kaphassanak kegyelmet.

Ezek után már világos volt, hogy Novák Katalin nem marad sokáig hivatalában, Török Gábor politikai elemző egy selyemzsinórt posztolt ki Egy selyemzsinórral kommentálta Orbán Viktor bejelentését Török Gábor February 09. 08:16 , ezzel jelezte, hogy a köztársasági elnöknek távoznia kell.

Novák Katalin aztán szombat délután az M1 élő adásában bejelentette lemondását Lemondott Novák Katalin February 10. 17:36 , nem sokkal később Varga Judit is közölte Varga Judit visszavonul a közélettől February 10. 17:53 , hogy távozik a közéletből.

Könnyen érthető, a vacsoraasztalnál megbeszélhető ügy

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap késő délelőttig nem szólalt meg Még nem szólalt meg Orbán Novák lemondásáról February 11. 10:36 a történtekről, több politikai elemző viszont igen.

Török Gábor azt mondta, a hatalomgyárban jól érzékelték az elmúlt napokban, hogy a Novák Katalin által adott kegyelem egy valóban életveszélyes ügy, aminek a lehető leggyorsabb megoldása ez a fajta sebészi kimetszés vagy amputáció. Ráadásul olyan ügyről van szó, ami könnyen érthető, a vacsoraasztaloknál is téma, azaz szinte mindenkit foglalkoztat, könnyen átlátható és morálisan csak egy oldala van.

Hozzátette, a Fidesz megmérte, milyen következményei lehetnek a botránynak, és Orbán megszólalása után biztos volt, hogy Novák Katalin politikai karrierjének vége van. Az ügy most nagyjából rendeződni látszik, de felmerülhetnek kínzó kérdések, például az, hogy 2010 óta a Fidesz három köztársasági elnöke közül kettőnek idő előtt kellett lemondania - mondta Török Gábor.

De mi lesz a téma a választásokig?

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke az economix.hu-nak elismerte, őt meglepte Novák gyors lemondása. Úgy vélte, a kegyelmi ügyben Novák Katalin és Varga Judit olyan vörös vonalat léptek át, ami már a Fidesz számára is védhetetlen volt.

Horn szerint azért lépett ilyen gyorsan a Fidesz, hiszen így már nem lehet fenntartani a témát a június 9-i választásokig, lekerül a kegyelmi ügy a napirendről.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1-en kijelentette, Novák Katalin átgondolt és erkölcsileg megalapozott döntést hozott a lemondásával. Mint mondta, Novák távozásával az elmúlt napok vitáját le lehet zárni. Arra a kérdésre, hogy folytatódhatnak-e a tüntetések, az elemző azt mondta: a tiltakozásoknak a baloldal részéről eddig se volt erkölcsi alapja, ezután viszont már politikai alapja sem lesz. A tüntetők fő követelése ugyanis az volt, hogy Novák mondjon le, ami most teljesült.

Az államfő nem vonható jogilag felelősségre

Majtényi László jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a KlikkTV Mélyvíz című műsorában főként az elnöki kegyelem eredetéről és részleteiről beszélt. A monarchiákban a király bárkinek, bármikor, bármilyen büntetést elengedhet, és ezt meg sem kell indokolnia.

A köztársaságokban az államfő tölti be azt a szerepet, amit a királyságokban a király töltött be, így kapta meg a kegyelmi jogot is. Az általa adott kegyelemért a köztársasági elnök nem vonható jogilag felelősségre, és meg sem kell indokolnia azt, így az ellenzék hiába követelte Novák Katalintól döntése indoklását.

Királyi jog volt, de a kormányé a politikai felelősség

A magyar szabályozás szerint a köztársasági elnök miniszteri kezdeményezésre adhat kegyelmet, s éppen azért, mert a köztársasági elnök jogi felelősséggel nem tartozik, ezért a miniszternek ellen kell jegyeznie, alá kell írnia a kegyelmi döntést.

Ezzel viszont a kormányé lesz a jogi felelősség, a politikai felelősség viszont mindkettőjüket, a köztársasági elnököt és a minisztert is terheli.

Majtényi László felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a pedofil történetet a Fidesz építette föl olyannyira, hogy összemosta a pedofíliával a szexuális kisebbségek életét és jogaikat a létezésre. „Ez egy sok tekintetben torz építmény, mert a pedofília és a homoszexualitás között nincs összefüggés. Ez az építmény dőlt rá a köztársasági elnökre, de az építmény maga hamis. Ennek nem a köztársasági elnökre kellene, hogy rádőljön, hanem a Fideszre, miközben a pedofília a legvisszataszítóbb jelensége az emberi életnek” - mondta az alkotmányjogász.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet