Véráztatta, borzalmas nap volt ez a mai, 59 évvel ezelőtt - 12 ember értelmetlen halála sokkolta Szombathelyt

Mesélték, másnap a lépcsőkön ujjnyi vastag volt a fagyott vér.

1956. november 4-én hajnalban, négy óra után megindult a szovjet hadsereg összehangolt akciója. A célja mi más, az október 23-án kitört, 28-án győzedelmeskedő forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése volt.

Ezen a tragikus napon, 59 évvel ezelőtt Szombathely utcáin is tankok vonultak, a házak, magas épületek tetejére géppuskafészkeket telepítettek. Fegyverropogástól visszhangzottak az utcák, pedig itt a városban nem is volt ellenállás. Az inváziót Vas megyében nem kísérte elkeseredett szabadságharc, ellenben az ország számos pontján fegyvert ragadtak még az erőszakkal behatoló szocialista szuperhatalom erőivel szemben.

A tragikus helyszín az ötvenes években, a volt nemzetőrök székháza
Forrás: iMRe/fortepan.hu

Azóta se tudják, mi történt pontosan Szombathelyen, ott a mai '56-osok terén, a volt nemzetőrök laktanyájában, csupán annyit, hogy a betörő orosz katonák 12 fegyvertelen embert álmukból felverve agyonlőttek. Annak ellenére, hogy ők meg akarták adni magukat.

Az ostromnak alig néhány túlélője volt, akik a felsőbb emeleteken tartózkodtak, és megadásukat a közben lecsillapodott oroszok elfogadták.

Városi megemlékezés az '56-osok terén, október 23-án
Garai Antal Atom

Az áldozatok nevét emléktábla örökíti meg, de álljon itt is emlékükre a névsor, zárójelben életkorukkal: Gosztonyi József (26), Hegyi József (56), Jászfi Ferenc (53), Kollarits Tivadar (20), Magyari Károly (46), Márfy Alfréd (20), Nagy Károly (42), Pintér Károly (28), Pozsgai László (24), Szabó István (26), Szép Gyula (23), Szijj Vilmos (42)

Mesélték, másnap a lépcsőkön ujjnyi vastag volt a fagyott vér

Elsőként idézzük fel a szombathelyi eseményeket dr. Kövér István, szombathelyi ügyvéd (a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke) elbeszélése alapján. Pár évvel ezelőtt készült interjúnkban így emlékezett vissza 1956. november 4-ére:

Egy konvoj a nemzetőrök székházához ment, a tank csövével bedöntötték a kaput. Nehéz megállapítani, aztán pontosan mi történt, de annyi biztos, hogy Tóth Dezső (akkori megyei titkár) kísérte oda őket. Sokak szerint nem volt egyedül, hanem vele tartott Szántó Jenő, a Vas Vármegye főszerkesztője is. Hogy aztán melyikük kiabált fel, hogy mindenki azonnal jöjjön le - nem tudni. A nemzetőrök közül többen álmukból riadtak fel, volt, akinek felöltözni sem volt ideje, pizsamában futott le. Többükkel személyesen is beszélgettem – ők mesélték el ennek a szörnyű éjszakának a történetét.

Ilyenekkel jöttek, és nem kopogtattak az oroszok
Fotó: Fortepan gyűjteményéből

Lent aztán géppisztolyokkal lekaszabolták őket, 12 ember veszett oda, köztük az én nagynéném férje is. Mesélték, másnap a lépcsőkön ujjnyi vastag volt a fagyott vér…

Aztán még az éjszakában egy teherautó járt a bejárathoz, farral, rádobálták a 12 szerencsétlen holttestét. Öt óra magasságában felkeltették a Szent Márton temető gondnokát, és beszórták a halottakat a hullaházba.

Apám húga is várta haza a férjét, reggel nyolckor kellett volna hazaérnie, de nem jött. Elterjedt a városban, hogy a nemzetőröket kivégezték az oroszok, és ott vannak a Szent Márton temetőben. A fél város odarohant, sokan keresték a hozzátartozóikat. Apám húga ott találta meg a férjét. A túlélők közül többen a kórházba mentek, volt, aki félelmében elbujdosott, nem mert hazamenni. Dermedt félelem és csönd lett városszerte.

Kik voltak Szombathelyen a nemzetőrök, akiket aznap hajnalban kivégeztek?

Civilekből, rendőrök és katonákból verbuválták őket, volt, aki önként jelentkezett, volt, akit kijelöltek a szolgálatra. Mivel nem működött a rendőrség, ők voltak hivatottak a rendet fenntartja. Szombathelyen 16 vasutas, 16 rendőr és ugyanennyi katona teljesített szolgálatot. Két óránként váltották egymást a járőrözésben, ahogy a katonaságnál, puskájuk nem volt, nem is használhattak fegyvert. A székházban november 4-én csak azok tartózkodtak, akik szolgálatban voltak, de épp nem járőröztek.

Az '56-osok tere ma
Bonyhádi Zoltán

Both Béla, az egykori ludovikás tiszt, recski hadifogoly jó pár éve nincs már közöttünk, ezt az interjút, amelyben 1956-ról is mesél, több mint tíz éve készítettük:

Október 23-án a brigáddal Bajánsenyén voltam. A forgalmista éjszaka bejött hozzám és eszeveszettül rázni kezdett: "Balhé van, Pesten lődöznek!" - kiabálta. Hajnalban elindultunk Szombathelyre, az állomásokon megállva újabb és újabb hírekkel fogadtak. Mire Körmendre értünk, a vasutasok már levették a sapkarózsát. Egyházasrádócon a főintéző egy magyar zászlót lengetve kiabálta nekem, hogy Bélám, aki magyar, közénk áll. Ilyen élményeim vannak: tanácselnököt menekítettem, a forradalmároknak fegyvert szereztem, de az utolsó pillanatban már nem tudtunk Győrbe érte menni, tehát igazi hőstettekkel nem szolgálhatok.

Amikor november 4-én jöttek az oroszok, a szobában voltunk, hallottam a tankokat, figyeltem az ablakon keresztül. Az egyik a házunk felé irányította az ágyú csövét. Hú, mondom, mi az ördög lesz itt, azonban utána nem sokkal továbbmentek. Mázlink volt. Fél év múlva behívtak az ÁVO-ra, arról faggattak, hogy miért maradtam itthon, miért nem disszidáltam: "amikor tudjuk, milyen nagy méltánytalanság érte". Azt hazudtam, azért, mert meg vagyok győződve arról, hogy maguk, akik utánuk jöttek, jobbak lesznek. Az igazság az, hogy akkor volt egyéves a kisfiam, azért maradtunk.

Mi történt 1956-ban Szombathelyen? - a Nyugat.hu saját cikkgyűjteménye

Olyan nyugat.hu-s írásokat gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek mind kapcsolódnak '56-hoz, érdemes hát újraolvasni őket:

 • '56-ban Szombathelyen (I. rész) – a Sztálin-szobor kézfeje a hajnali vonattal érkezett A Sztálin-szobor kézfeje a hajnali vonattal érkezett 2012. October 23. 08:16
 • 56 éve Szombathelyen (II. Rész) - Elzavarták a bajszos püspököt, máglyán égtek az ávós iratok
 • 56 éve Szombathelyen (III. Rész) Ujjnyi vastagon ráfagyott a vér a lépcsőkre
 • Szombathely régen és ma - a cikk folytatása, múltidézéssel"]Két 1956-hoz is kötődő helyszín
 • Városnéző séta az '56-os forradalom nyomában
 • Béla bácsi és a megbocsátás - interjú Béla bácsi és a megbocsátás 2000. November 27. 01:48
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Múltbanéző