Nyárra vége lehet a koronavírus-járványnak

Addig viszont nagyot nőhet a betegek száma.

Ha nem üt be semmi komolyabb probléma, nyárra az oltottak magas száma és az omikron tarolása miatt a társadalom védett lehet a koronavírustól - mondta Rékassy Balázs orvos az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Az orvos szerint a nyájimmunitás küszöbén vagyunk, a következő egy-két hónapban nagyon gyors lesz az omikron felfutása, utána tavasszal lassabb lecsengés várható.

Rékassy Balázs alapesetben nem ajánlja a negyedik oltást, inkább a maszkok és tesztek ingyenessé tételét szorgalmazza. Elsősorban az iskolások körében terjed az omikron, tőlük fog átterjedni az idősebb generációkra. A gyorsan terjedő variáns enyhébb tüneteket okoz, mint az eddigi vírusváltozatok.

Míg a delta esetében száz fertőzöttből nagyjából húsz került kórházba, az omikronosok közül százból nyolc az arány. Ez a variáns tehát sokkal fertőzőbb, mint az eddigiek, így a nagy számok törvénye alapján a kórházba kerülők száma is növekedhet - mondta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Covid 19