Megzabálták a nyestek az autó gyújtókábeleit

Mit tehetek azért, hogy a rágcsálók békén hagyják az autót?

Szombat délelőtt a megszokott mozdulattal adtam rá a gyújtást a kocsiban, de az önindító hiába pörgette a motort. Két-három kísérlet után feladtam, és felnyitottam a motorháztetőt.

Nem mintha értenék az autószereléshez, a kocsit én csak használom, nem szerelgetem. Aztán hirtelen rájöttem, nem volt hiába a nézelődés.

A gyújtókábeleket azért én is felismerem, és most a hiányuk tűnt fel. Pontosabban a bennük okozott kár. Ezt láttam:

Szilágyi József (telefonos fotó)

Igen, az történt, amit a címben már leírtam. Megzabálták a nyestek a kábeleket. Pontosabban megrágták.

Tavaly történt már ilyen, igaz, akkor nem volt ekkora a pusztítás. Azt vettem észre, hogy az autó elkezdett rángatni, és kigyulladt a motorhibára figyelmeztető jelzés a műszerfalon.

A szervizben vettük észre, hogy önindítózás közben szikrázott a kábel, aminek szigetelése csak megsérült, és nem is látszott a hiba. Ki kellett cseréli, így most viszonylag új kábeleket pusztított el a rágcsáló.

Az autó a belvárosban, egy zárt udvaron áll. Persze, a nyesteknek a kerítés nem akadály, viszont nem elhagyott a környék. Néha esténként az ablakból látni is őket, ahogyan surrannak egyik árnyéktól a másikig.

Van, aki a vécéillatosítóban bízik

A kábelek hamarosan cserélve lesznek, de vajon

mit lehet tenni, hogy békén hagyják a nyestek a kocsit?

Ami mellett éjszakánként mintegy tucatnyi másik autó is áll.

Persze, az ismerősök azonnal jönnek a tuti tanácsokkal. Van, aki az ultrahangos riasztót ajánlja, van, aki a boltokban kapható nyestriasztó szprét. És van, aki azt mondja, a vécéillatosító golyókban bízik.

Közel tíz éve lapunk is foglalkozott Hogyan lesz a kocsi nyesttelen? 2013. May 26. 14:03 a nyestüggyel. Dr. Heltai Miklóst, a Szent István Egyetem, VadVilág Megőrzési Központjának egyetemi docensét kérdeztük, aki többek között azt mondta, a zajt vagy fényt kibocsátó nyestriasztók nem igazán hatékonyak, hiszen a városban élő nyertek hozzászoktak a fényekhez és a hangokhoz.

Parkoljunk arrébb? Kenjünk rá paprikakrémet?

Mivel a nyestek kijelölik a saját territóriumukat, megoldás lehet, ha 50-100 méterrel arrébb parkolunk le - mondta. Ez viszont nem működik az én esetemben, hiszen a ház belső udvarában lakásonként ki van jelölve a parkolóhely.

Heltai Miklós szerint az emberi haj vagy állati szőr motortérbe helyezése sem megoldás, mivel a nyest rendkívül intelligens állat, előbb-utóbb rájön, hogy a haj-, vagy szőrcsomó illata nem rejt valós embert vagy kutyát.

A docens azt javasolja, valami

csípős íz bevetésével lehetünk eredményesek.

A vezetékre kenjünk erős paprikakrémet, vagy fújjunk rá paprikaszprét. Persze olyan anyagot használjunk, ami nem bántja az óvni kívánt vezetéket. Mint mondta, egy adag csípős íz ugyanis gyorsan le tudja beszélni a legelszántabb nyestet is, hogy a kocsinkon babráljon.

A sok tanács hallatán én valószínűleg a kombinált védekezés mellett döntök, egyszerre támadom a nyest szaglását és ízlelését. Az eredményessége majd kiderül.

De kíváncsi vagyok, olvasóink milyen módszereket ajánlanak még. Az ötleteket kommentben várjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech