Most vehet egy darabot a volt szombathelyi városi strandból, de csak hét másik ingatlannal együtt

Van köztük belvárosi épület, lakóparki terület, építési telek. Csekély 816 millióért.

A csütörtöki közgyűlés Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása 2021. June 24. 08:43 egyik legnagyobb vitáját kiváltó ügye volt az ingatlanok egy csomagban értékesítéséről szóló napirendi pont. Eredetileg a zárt ülésre tervezték, de Illés Károly (Fidesz) és Czeglédy Csaba (független) képviselők javaslatára nyilvánosan tárgyalták meg.

Az ügy lényege, hogy a városvezetés nyolc, egymástól jellegében, méretében, árában, hasznosítási lehetőségeiben jelentősen eltérő ingatlant akarnak eladni egy csomagban. Ráadásul úgy, hogy a csomagot nem lehet megbontani, ha valaki vinni akarja, akkor az egészet kell vinnie.

És még licitálni is kell a csomagra, a kiinduló ár nettó 816,4 millió forint.

Többször kínálták már a volt irodaházat

Az ingatlanok között van a már többször hiába meghirdetett Szily János utca 42. alatti ház. Ezt eredetileg irodaháznak építtették, rossz állapota miatt régóta üresen áll. 71,6 millióért kínálták eredetileg, négy éve 589 millióra Egyre alacsonyabb áron kínálják Szombathely kultikus épületeit 2018. February 21. 07:04 tették az árát, most is ennyire tartják.

A Szily János u. 42.
GA

Vehet egy darabot a volt városi strandból

A kórházzal szemközti volt városi strand egy része is benne van a csomagban. Pontosan 4500 négyzetméter, a többi része ugyanis foglalt. Itt épült fel az új egészségügyi alapellátó Na, kb. így kell kinéznie egy egészségügyi intézménynek 2021-ben 2021. February 01. 15:44 , és itt akarják megépíteni az új bölcsődét Mutatjuk az uniós támogatással épülő új szombathelyi bölcsőde terveit 2020. September 23. 19:18 .

A volt városi strand
Tánczos Mihály

De az egkori Epcos-telephelyből is zsebre vághatunk egy darabot, ide sok mindent álmodtak, például új egyetemi városrészt Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 is. Azután lett cserkészház, vívócsarnok Ilyen szép lett az Epcos volt szombathelyi telephelyére épített cserkészház, vívóterem és asztalitenisz csarnok 2020. February 17. 16:18 , egy épületet az evangélikus egyház vehet meg Az evangélikus egyházközség veheti meg a volt szombathelyi Epcos telephely egyik épületét 2020. December 29. 07:05 . Most egy 7500 négyzetméteres területet kínálnak több épülettel, az értéke közel nettó 310 millió forint.

Egy részlet a volt Epcos-telephelyből
szombathely.hu

Lakóparkot is építhet

Több herényi ingatlan is a csomagban van, ezek jellemzően közmű nélküliek, de beépíthetőek. És van két ingatlan, ami a SZOVA tulajdonában van. Ebből az egyik 5 ezer négyzetméteres, a másik több darabból áll, összesen mintegy 25 ezer négyzetméter.

A közgyűlésen úgy beszéltek ezekről, mint lakópark létesítésére alkalmas területek, ráadásul a város egyik legértékesebb részén, a Homok utca és a volt szabadidőközpont mellett vannak.

A két területe összesen mintegy 350 millióra becsülték, de - ahogyan már írtuk - csak a többivel együtt lehet megvenni őket.

Egyelőre nem tudjuk, mikortól lehet licitálni, hiszen a közgyűlés most csak a pályázat kiírásáról döntött, de hamarosan biztosan megnyílik a pályázati ablak. De azt is tudni kell,hogy a pályázatban a hasznosítási elképzeléseket is le kell írni, az önkormányzat fenntartja a jogot magának, hogy kijelölje a hasznosítási lehetőségeket.

Túl olcsó?

A közgyűlésen a Fidesz-frakció bírálta a tervet, azt is, hogy egy csomagban akarják eladni az ingatlanokat, mert így nehezebb lesz vevőt találni. És az értékesebb ingatlanokra meghatározott árat is alacsonynak tartották, Illés Kátoly frakcióvezető ingatlanmutyit emlegetett.

A városvezetés azzal érvelt, hogy ha egy csomagban adják el, akkor a vevők nem tudják kiválogatni az értékesebbeket, és vinniük kell a kevésbé forgalomképes ingatlanokat is. Az ár pedig csak irányár, ha több érdeklődő van, az még emelkedhet.

Az viszont valóban elképzelhető, hogy több ingatlanos vállalkozás áll össze egy konzorciumban, közösen megveszik a csomagot, aztán az ingatlanokat elosztják egymás között. Ez viszont akkor már az önkormányzatot nem nagyon fogja érdekelni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet