Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az evangélikus egyházközség veheti meg a volt szombathelyi Epcos telephely egyik épületét

Az ingatlanra nagyszabású tervek készültek, úgy tűnik, darabokban hasznosítják.

Szinte a történelem homályába vész, amikor az Epcos kiköltözött az iparterületre a Szent László utcai telephelyről, amit korábban Remixként ismertek a helyiek. 2014-et írtunk akkor, a költözésnek két oka volt.

Az egyik, hogy a város régóta szorgalmazta, hogy az ipari cégek költözzenek ki a lakóterületekről, hiszen erre a célra alakítottak ki ipari célú területeket a város szélén, és ezért alakultak meg az ipari parkok.

Elvileg mindkét fél jól járt

A másik okot az Epcos szolgáltatta, fejleszteni, bővíteni akartak, és erre ezen a területen, családi házak között nem volt lehetőségük. A megállapodást követően az önkormányzat 1,4 milliárd forintért megvásárolta a csaknem 2 hektárnyi ingatlant. Az Epcos pedig épített egy 3 ezer 500 négyzetméter alapterületű csarnokot a már meglévő üzeme mellett az ipari parkban, a fejlesztéssel 220 új munkahelyet hoztak létre.

Win-win helyzetnek tűnt a megállapodás, amiben mindkét szereplő jól járt. Valószínű, hogy a legjobban a környéken élők örültek, de aztán ott állt a feladat az önkormányzat előtt, hogy hasznos tartalommal töltsék meg a volt telephelyet.

Még abban az évben készült egy nagyszabású terv, Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 ami tulajdonképpen a szombathelyi egyetem új campusának kialakításáról szólt. Pontosabban egy egész egyetemi városrészt álmodtak a 2 hektáros területre.

Ez volt a terv.
Nyugat.hu

Például laborokat és előadótermeket akartak kialakítani a SEK gépészmérnök-képzése számára, szó volt egy tornateremről a Szent László utcában lévő Reményik általános iskola és a Hevesi szakközépiskola számára. Konferenciatermet terveztek, és az ingatlanon keresztül meg akartak nyitni egy sétálóutcát is kelet-nyugati irányban.

A költségeket akkor mintegy 10 milliárd forintra tették, lehet, hogy ez volt a fő oka, hogy a tervből nem lett semmi, pedig a terület infrastruktúrájának kialakítása szerepelt a Szent Márton Tervben Parkolóházat ígértek Szombathelynek, megnéztük, hogyan teljesült a Modern Városok programja Szombathelyen 2019. October 05. 11:29 is, ami végül csak részben teljesült.

De a gépészmérnökképzés sem úgy alakult, ahogyan tervezték. Az elején ugyan jelentős túljelentkezés Négyszeres a túljelentkezés a szombathelyi gépészmérnök-képzésre 2015. January 10. 17:57 volt, de aztán csökkent az érdeklődés, és a SEK az NyME helyett az ELTE része lett. Idén aztán Zalaegerszegen indult Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 ugyanilyen szak, végül már arról volt szó, hogy kétséges lehet a léte is, jelenleg 2025-ig biztosított a működése. 2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést 2020. October 26. 07:24

Cserkészház és vívóterem

Aztán kiderült, hogy cserkészház, vívóterem és asztalitenisz-csarnok épül Ilyen lesz a sokszázmilliós vívócsarnok és új cserkészház a régi REMIX helyén 2018. October 17. 12:59 az ingatlanon, noha a cserkészház sorsa egy időben kétséges volt, Kérdéses az Epcos volt szombathelyi telephelyére tervezett cserkészház sorsa 2019. September 24. 11:03 de végül elkészült. Majd kiderült, hogy a cserkészszövetség bérlőknek adja tovább Bérlőknek adják tovább az önkormányzattól ingyen kapott szombathelyi cserkészházat 2020. September 08. 18:52 az épületet.

Mint kiderült, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola tart foglalkozásokat az épületben, egyébként jogszerűen. Ezek után nem is meglepő, hogy december elején Nemény András polgármester – a rendkívüli jogrend által adott jogával – úgy döntött, az egyik épületet, pontosabban a 15. számút megvásárolhatja az evangélikus egyházközség, a cél, hogy a Reményik iskola használja majd.

A cserkészház.
Mészáros Krisztián

Ehhez azonban először rendezni kell a területet, ami magában foglalja, hogy két, felújításra már nem alkalmas épületet, a 11. és 16. számút le kell bontani. Ez az önkormányzat feladata lesz, amit a polgármester most el is rendelt.

A határozat azt is tartalmazza, hogy a bontás után olyan forgalomképes ingatlanok jönnek létre, amelyek értékesíthetők lesznek, a bevétel pedig jóval meghaladja majd a bontási költségeket. Az első jelentkező az evangélikus egyházközség, így a bontás után a Reményik iskolának lesz egy épülete a volt Epcos-telephelyen.

Digitalizációs központ

Az ingatlan egy részére egyébként készült egy másik terv is az idén. Az okosváros program részeként a 14. sz. épületbe tervezik az új szombathelyi digitalizációs központot, Videón a szombathelyi digitalizációs központ látványterve 2020. June 24. 21:14 ennek költségeit a projektben résztvevő Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület állja azzal, hogy a költségeket a későbbi bérleti díjból levonják.

A központról készült egy látványvideó is:

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet