Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Az evangélikus egyházközség veheti meg a volt szombathelyi Epcos telephely egyik épületét

Az ingatlanra nagyszabású tervek készültek, úgy tűnik, darabokban hasznosítják.

Szinte a történelem homályába vész, amikor az Epcos kiköltözött az iparterületre a Szent László utcai telephelyről, amit korábban Remixként ismertek a helyiek. 2014-et írtunk akkor, a költözésnek két oka volt.

Az egyik, hogy a város régóta szorgalmazta, hogy az ipari cégek költözzenek ki a lakóterületekről, hiszen erre a célra alakítottak ki ipari célú területeket a város szélén, és ezért alakultak meg az ipari parkok.

Elvileg mindkét fél jól járt

A másik okot az Epcos szolgáltatta, fejleszteni, bővíteni akartak, és erre ezen a területen, családi házak között nem volt lehetőségük. A megállapodást követően az önkormányzat 1,4 milliárd forintért megvásárolta a csaknem 2 hektárnyi ingatlant. Az Epcos pedig épített egy 3 ezer 500 négyzetméter alapterületű csarnokot a már meglévő üzeme mellett az ipari parkban, a fejlesztéssel 220 új munkahelyet hoztak létre.

Win-win helyzetnek tűnt a megállapodás, amiben mindkét szereplő jól járt. Valószínű, hogy a legjobban a környéken élők örültek, de aztán ott állt a feladat az önkormányzat előtt, hogy hasznos tartalommal töltsék meg a volt telephelyet.

Még abban az évben készült egy nagyszabású terv, Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 ami tulajdonképpen a szombathelyi egyetem új campusának kialakításáról szólt. Pontosabban egy egész egyetemi városrészt álmodtak a 2 hektáros területre.

Ez volt a terv.
Nyugat.hu

Például laborokat és előadótermeket akartak kialakítani a SEK gépészmérnök-képzése számára, szó volt egy tornateremről a Szent László utcában lévő Reményik általános iskola és a Hevesi szakközépiskola számára. Konferenciatermet terveztek, és az ingatlanon keresztül meg akartak nyitni egy sétálóutcát is kelet-nyugati irányban.

A költségeket akkor mintegy 10 milliárd forintra tették, lehet, hogy ez volt a fő oka, hogy a tervből nem lett semmi, pedig a terület infrastruktúrájának kialakítása szerepelt a Szent Márton Tervben Parkolóházat ígértek Szombathelynek, megnéztük, hogyan teljesült a Modern Városok programja Szombathelyen 2019. October 05. 11:29 is, ami végül csak részben teljesült.

De a gépészmérnökképzés sem úgy alakult, ahogyan tervezték. Az elején ugyan jelentős túljelentkezés Négyszeres a túljelentkezés a szombathelyi gépészmérnök-képzésre 2015. January 10. 17:57 volt, de aztán csökkent az érdeklődés, és a SEK az NyME helyett az ELTE része lett. Idén aztán Zalaegerszegen indult Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 ugyanilyen szak, végül már arról volt szó, hogy kétséges lehet a léte is, jelenleg 2025-ig biztosított a működése. 2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést 2020. October 26. 07:24

Cserkészház és vívóterem

Aztán kiderült, hogy cserkészház, vívóterem és asztalitenisz-csarnok épül Ilyen lesz a sokszázmilliós vívócsarnok és új cserkészház a régi REMIX helyén 2018. October 17. 12:59 az ingatlanon, noha a cserkészház sorsa egy időben kétséges volt, Kérdéses az Epcos volt szombathelyi telephelyére tervezett cserkészház sorsa 2019. September 24. 11:03 de végül elkészült. Majd kiderült, hogy a cserkészszövetség bérlőknek adja tovább Bérlőknek adják tovább az önkormányzattól ingyen kapott szombathelyi cserkészházat 2020. September 08. 18:52 az épületet.

Mint kiderült, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola tart foglalkozásokat az épületben, egyébként jogszerűen. Ezek után nem is meglepő, hogy december elején Nemény András polgármester – a rendkívüli jogrend által adott jogával – úgy döntött, az egyik épületet, pontosabban a 15. számút megvásárolhatja az evangélikus egyházközség, a cél, hogy a Reményik iskola használja majd.

A cserkészház.
Mészáros Krisztián

Ehhez azonban először rendezni kell a területet, ami magában foglalja, hogy két, felújításra már nem alkalmas épületet, a 11. és 16. számút le kell bontani. Ez az önkormányzat feladata lesz, amit a polgármester most el is rendelt.

A határozat azt is tartalmazza, hogy a bontás után olyan forgalomképes ingatlanok jönnek létre, amelyek értékesíthetők lesznek, a bevétel pedig jóval meghaladja majd a bontási költségeket. Az első jelentkező az evangélikus egyházközség, így a bontás után a Reményik iskolának lesz egy épülete a volt Epcos-telephelyen.

Digitalizációs központ

Az ingatlan egy részére egyébként készült egy másik terv is az idén. Az okosváros program részeként a 14. sz. épületbe tervezik az új szombathelyi digitalizációs központot, Videón a szombathelyi digitalizációs központ látványterve 2020. June 24. 21:14 ennek költségeit a projektben résztvevő Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület állja azzal, hogy a költségeket a későbbi bérleti díjból levonják.

A központról készült egy látványvideó is:

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet