A Nyugat.hu cikkét is elismerték a Transparency International oknyomozó mentorprogramjában

Eddig kétszer hoztuk el a program első helyezésért járó díját.

Csütörtök kora este ismerős társaság fogadott a Gellért-hegy oldalában lévő finn nagykövetségen. Júniusban ugyanitt volt a Transparency International 10. oknyomozó újságíró mentorprogramjának megnyitása, ahol diplomaták, szervezők, mentorok és mentoráltak ismerkedtek meg egymással és a programra nevezett cikktémákkal.

A program lényege: oknyomozó cikktervekkel lehet pályázni, a munka párokban zajlik. Minden párban van egy gyakorlott, az oknyomozásban jártas újságíró, és egy kevesebb tapasztalattal rendelkező, az oknyomozás után érdeklődő fiatal.

Záróünnepség a finn nagykövetségen
Tuba Zoltán / Transparency International

A cél nem csak az, hogy a magyar nyilvánosságban még nem ismert történetekről készüljenek oknyomozó cikkek, hanem az is, hogy a mentoráltak megtapasztalják egy-egy tényfeltáró írás megszületésének folyamatát is.

A Nyugat.hu két munkatéársa, Szilágyi József, mint mentor, és Fűzfa B. Mihály mentorált az idén az Egy magyar focicsapat sikeréhez három dolog kell: pénz, pénz és egy fideszes klubelnök című cikket Egy magyar focicsapat sikeréhez három dolog kell: pénz, pénz és egy fideszes klubelnök 2022. October 21. 07:16 készítette el több hetes munkával a programra.

A záróeseményen Pertti Anttinen finn nagykövet, mint házigazda, majd Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

A programot több uniós ország nagykövetsége is támogatta. Az eseményen Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete, Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete, Herman Baskår tanácsos, Norvégia budapesti Nagykövetségének nagykövet-helyettese, az Egyesült Királyság budapesti Nagykövetségének képviseletében Leslie Hayler tanácsos szólalt fel. A felszólalók beszédeikben kiemelték: az Ukrajnával szemben zajló, Oroszország által idén februárban indított háború, valamint a nemzetközi gazdasági nehézségek árnyékában különösen fontos megóvni a sajtószabadság, és a független újságírás tartópilléreit. 

Szilágyi József és Fűzfa B. Mihály átveszi az elismerő oklevelet Martin József Pétertől
Tuba Zoltán / Transparency International

A köszöntők után következett az eredményhirdetés. Az idei nyertes Erdélyi Katalin, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese és mentoráltja, Billay Gábor által írt Orbán és Erdogan haverjai állnak a honvédség 30 évre titkosított török beszerzései mögött című, angol és magyar nyelven is publikált cikke lett.

A cikkben bemutatják, hogy a magyar honvédség milyen úton-módon szerzett be katonai eszközöket a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökországtól, valamint miként kapcsolódnak a török és magyar kormányok kedvelt oligarchái a milliárdos bizniszhez közvetítőcégen keresztül.

A mentorok és a mentoráltak
Tuba Zoltán / Transparency International

A programban rész vett továbbá Báthory Róbert (Szabad Európa), Kovács Fruzsina, Bod Tamás (Magyar Narancs) és Molnár Tamás, valamint Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője és Mohos Máté.

A Nyugat.hu évek óta részt vesz az oknyomozó mentorprogramban, kétszer nyertünk is. 2019-ben a Józing Antal - Czömpöl Bianka páros hozta el az első díjat Büszkén jelentjük - Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke 2019. November 14. 14:59 Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen című cikkével, amit itt lehet elolvasni Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 .

Tavaly pedig a Szilágyi József - Keszei László által írt cikk végzett az első helyen Országos díjat nyert a Nyugat fideszes oligarchákról szóló oknyomozó cikke 2021. November 26. 11:37 A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásának története című munkával, amit itt olvashatnak el A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásának története 2021. November 05. 07:30 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet