Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Omikron: a WHO még nem tud regisztrált halálesetről

Gyorsan terjed a világban a koronavírus új variánsa, az omikron, de eddig egyetlen, igazoltan a variáns miatt bekövetkezett halálesetről sem tud a WHO.

Az egészségügyi világszervezet ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy hetekbe telhet, mire felmérik, mennyire fertőző a koronavírus új variánsa, illetve hogy mennyire súlyos megbetegedéseket okot, mennyire hatékonyak ellene a vakcinák és a kezelések - idézi a The Guardian hírét a 444.hu .

Az új variáns eddig 38 országba bukkant fel, előzetes dél-afrikai vizsgálatok szerint akár háromszor akkora lehet az újrafertőződés aránya, mint a deltánál. A variánst először detektáló országokban az esetszámok 3 milliónál járnak.

Az omikron felbukkanását szakértők az oltások világszerte egyenlőtlen elosztásával hozzák összefüggésbe. Ez ellen annyit kellett volna tenni, hogy a fejlett nyugati országok vezetői és a vakcinákat gyártó cégek betartják azokat az ígéreteiket, amelyeket már az első vakcinák engedélyezése előtt tettek, vagyis hogy nem harácsolják majd össze az oltóanyagokat, hanem tesznek róla, hogy a szegényebb országoknak is jusson elég – idézi a napi.hu .

Az omikronról már az is kiderült, hogy a korábbi variánsok által okozott betegség átvészelése nem akadályozza meg a terjedését, nem nyújt védelmet ellene - állítja Anna von Gotten, a dél afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének szakértője.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19