Orbán Viktor hirtelen több ügyben is meghátrált, most már szakítana az európai szélsőjobbal

Nem úgy alakultak az európai erőviszonyok, ahogyan szerette volna, most menne vissza a Néppárthoz.

Az utóbbi években volt néhány olyan döntése a Fidesz vezette kormánynak, amelyek nem igazán tetszettek a párt európai szövetségeseinek, és ezek egy részéből Orbánék most kezdtek el kihátrálni. A Fidesz kénytelen némiképp visszavonulni, együttműködési készséget mutatni, miután az európai erőviszonyok nem úgy alakultak, ahogyan azt remélték.

Két forgatókönyvvel is készültek

Orbán Viktor eredetileg azt remélte az EP-választásoktól, hogy megerősödik politikai befolyása az uniós szervezetekben, elsősorban az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. Miután kiderült, hogy az Európai Néppárt (EPP) nem tolerálja szélsőjobbos politikáját, radikálisabbá vált, és elkezdett közeledni az osztrák Strache, az olasz Salvini és a francia Le Pen képviselte vonalhoz,

Orbán Viktor Salvinivel márciusban
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az volt a terv, hogy a szélsőjobb előretör, és olyan eredményt ér el, hogy kihagyhatatlan lesz a politikai alkukból. Persze, irreális volt az elképzelés, hogy a populisták veszik át az Unió irányítását, pedig Salvini korábban ezt is belengette már. Orbánnak két forgatókönyve is volt, az egyik, hogy az Európai Néppártnak szüksége lesz a Fidesz EP-képviselőire a többséghez, és ezzel nagyobb súlya lett volna neki is a pártcsaládon belül, még abban is meghatározó szerepet remélt, hogy kik töltik majd be a fontos pozíciókat, köztük az Európai Bizottság elnöki posztját.

A másik, hogy a szélsőjobbos pártok úgy megerősödnek, hogy a Néppárt kénytelen lett volna nyitni feléjük a többség megszerzése érdekében. Ez a forgatókönyv azután jött elő, hogy az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát, és kiderült, hogy Salviniék tárt karokkal fogadták volna a Fideszt.

Ez utóbbi akkor bukott meg, amikor az osztrák alkancellár, Strache lemondani kényszerült Lemondott a botrányba keveredett osztrák alkancellár 2019. May 18. 13:41 egy videó miatt Tálcán kínálta magát megvesztegetésre az osztrák alkancellár, videóra vették és most esélyes, hogy repül a kormánytól 2019. May 18. 11:09 , a botrány az egész osztrák kormányt elsodorta A botrányba keveredett alkancellár után megbukott a teljes osztrák kormány 2019. May 28. 08:21 .

Vissza kellett lépni kettőt

A vasárnapi EP-választások eredménye Elmaradt a populista áttörés, feljöttek a liberálisok és a zöldek az Európai Parlamentben 2019. May 27. 17:42 miatt az eredeti elképzelése is megbukott. Erősödött ugyan a szélsőjobb, de nem olyan értékben, hogy meghatározó szerepük lehetne az uniós szervezetekben. A Néppárt és a szociáldemokraták gyengültek ugyan, de közben feljöttek a liberálisok és a zöldek, ezek a pártok pedig a Néppártnál sokkal erőteljesebben utasítják el a Fideszt.

Nem jöttek be a tervek
AFP

Így a Fidesz és Orbán Viktor az európai politika szélén, a futottak még kategóriában találta magát hirtelen. Ha a szélsőjobbosokhoz csatlakozik, akkor egy olyan pártszövetség része lesz, akik - Orbán kedvenc sportjának nyelvén - a partvonalról kiabálnak be. Az is világossá vált, hogy a Néppárt meghatározó szereplő marad, és Orbánnak sokkal kifizetődőbb, ha a pálya közepén marad.

Ahhoz viszont, hogy az Európai Néppárt ne váltsa át kirúgásra a felfüggesztést, komoly engedményeket kell tennie. És úgy tűnik, ez el is kezdődött, azokkal a szakpolitikai lépésekkel, amiket korábban élesen bíráltak az Unióból és a Néppártból is.

Gulyás Gergely ma bejelentette, hogy elhalasztják a közigazgatási bíróságok bevezetését. Pedig éveken át készültek rá, és tavaly decemberben simán megszavazta A minisztertől függő bíróknak kellene függetlenül dönteniük közigazgatási ügyekben 2018. December 12. 13:25 a kétharmad. Ezek a bíróságok az állam és az állampolgárok közti konfliktusokban döntöttek volna, úgy, hogy a bírákat közvetlenül a miniszter nevezte volna ki.

Gesztusok a Néppártnak

Közben Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy 2022-ben megszüntetik a médiát sújtó reklámadót Elfogadták a reklámadót, ami a Fidesz szerint nem az újságírók ellen szól 2014. June 11. 14:33 , ami az első pillanattól kezdve az ellenzéki média ellen irányult. A reklámadó a legjobban talán az RTL Klubot sújtotta, amely a Bertelsman-csoport, Európa legnagyobb médiacégének tagja. A Bertelsmannak pedig nagyon jó kapcsolatai vannak az Európai Néppárthoz, ahonnan korábban komoly kritikákat is kapott a törvénymódosítás.

A CEU elleni kormányzati kirohanások is erős kritikákat kaptak az EU-tól, Gulyás Gergely ma megpróbálta a németekre hárítani a megoldás halogatását. A CEU magyarországi működését a németek úgy akarják segíteni, hogy a bajor TUM műszaki egyetemmel működjenek együtt. A CEU és a TUM megkötött egy együttműködési tervet, kidolgozta, milyen területeken tud együttműködni a két intézmény. Most a magyar kormánynak kellene írásos garanciát adnia, hogy a CEU továbbra is kiadhat amerikai diplomát Budapesten, ez ugyanis a megállapodás feltétele.

Gulyás szerint a bajor jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a TUM együttműködjön a CEU-val, ami a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint egyszerűen nem igaz - írja a hvg.hu. De a kormány így azt kommunikálja, hogy nem rajtuk múlik a dolog.

Persze, örülni kell annak, hogy a Fidesz visszalép a közigazgatási bíróságoktól és a reklámadótól, de kérdéses, ez mennyire lesz elég ahhoz, hogy az Európai Néppárt ismét befogadja a Fideszt. Ha Orbán Viktornak újabb engedményeket kell tennie, az mindenképpen pozitív lesz a magyar társadalomnak. És ha már ennyi haszna lesz az EP-választásnak, akkor az sem baj, hogy a Fidesz 13 képviselőt küldhet az EP-be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény