Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Őrségben tombol a koronavírus, rengeteg a fertőzött – állította egy nem hivatalos információ. Elmentünk és megnéztük

Őriszentpéteren tényleg bezárt a polgármesteri hivatal, Bajánsenyénél nincs határforgalom, de az őrségiek nyugodtak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Legalább kétszer annyian voltak itt a szezonban, mint a korábbi években" - mondja egy fiatal nő péntek délelőtt Őriszentpéter központjában.

Özönlenek a turisták

Hozzáteszi: érdekes, hogy idén elmaradt az Őrségi Vásár és a Tökfesztivál, ennek ellenére özönlenek ide a turisták. És ennek még így, október végén sincs vége, a központi helyen lévő panziójuk hat szobájából négy foglalt erre a hétvégére. Úgy látszik, nem érdekli őket a járvány - mondja.

Járványhelyzet az Őrségben
Őriszentpéter központjában van némi nyüzsgés
Mészáros D. Zsolt

Láthatóan különösebben az őrségieket sem érdekli: az 1200 lakosú kisváros méreteihez képest nyüzsgőnek tűnik. Néhányan sorban állnak az orvosi rendelő előtt, a boltban kevesen vannak, de a posta is üzemel, arrébb az óvoda udvarán gyerekek rohangálnak.

Járványhelyzet az Őrségben
Gyerekek az óvoda udvarán
Mészáros D. Zsolt

A központ mellett árus kínálja a ruhákat, amikor megkérdezzük, nem fél-e a vírustól, csak annyit mond: nem. Amúgy szép a kisváros, őszi virágok borítanak mindent, a Szala-patak medre igazán vadregényes ebben az évszakban.

Járványhelyzet az Őrségben
Vadregényes az ősz az Őrségben
Mészáros D. Zsolt

Azért vagyunk most éppen az Őrségben, mert nem hivatalos információink szerint a környéken tombol a koronavírus. Azt is hallottuk, hogy a belföldi turisták hozták magukkal, aztán itt hagyták, és a helyieknek kell most vele megküzdeniük. Elsőre nem is meglepő a hír, hiszen Szentpéterfán a polgármester figyelmeztette Kritikus méreteket öltött a járvány - írja drámai hangú posztjában Szentpéterfa polgármestere October 28. 13:57 a lakókat, kiderült Hárman haltak meg Szentpéterfán a koronavírus miatt, nem kapnak segítséget a hatóságoktól October 29. 18:54 , hogy hárman meghaltak a faluban.

Járványhelyzet az Őrségben
Az árusok nem félnek
Mészáros D. Zsolt

Belföldi turisták tehát jócskán voltak, sőt, vannak is, de a járványnak csak néhány nyomát látni. A polgármesteri hivatal ajtaján értesítés, hogy home office-ra tértek át, és egy ügyeletes telefonszám, ahol a sürgős ügyeket lehet intézni.

Járványhelyzet az Őrségben
Értesítés a hivatal ajtajában
Mészáros D. Zsolt

A polgármester nem tud róla, hogy tömeges fertőzés lenne

Ennek segítségével érjük el Őr Zoltánt, Őriszentpéter polgármesterét Az ügyeletest kértük meg arra, hogy segítsen elérni a polgármestert, aki nem sokkal később fel is hívott. Mindenhol ez lenne a természetes de némileg meglepődünk a kormányhivatallal, kórházakkal, Operatív Törzzsel folytatott napi küzdelem tapasztalataival vértezve.

Járványhelyzet az Őrségben
Néhányan a sorukra várnak
Mészáros D. Zsolt

Őr Zoltán azt mondja, nem tud arról, hogy az Őrségben tömeges, csoportos fertőzés lenne. Egyedi fertőzések vannak valóban, ebben érintett a hivatal is. Három dolgozójuk produkált pozitív tesztet, karanténban vannak, egyiküknek már letelt, de elővigyázatosságból addig otthon marad, amíg a tesztje nem lesz negatív. Van még egy dolgozójuk, aki kontaktkutatás után került karanténba, őt még nem tesztelték.

Járványhelyzet az Őrségben
Az ősz tényleg tombol
Mészáros D. Zsolt

SzerintE nem biztos, hogy a hivatalban fertőződtek meg, hiszen járnak boltba, postára, trafikba, igaz, az ott dolgozók között nincs fertőzött, mert mindenki maszkot hord. A hivatali fertőzöttek miatt mától, azaz péntektől rendelt el home office-t - mondja Őri Zoltán.

Hozzáteszi, települési szinten sem jellemző a sok fertőzés, felhívja a figyelmet arra, hogy aki karanténban van, nem biztos, hogy fertőzött, lehet, hogy csak a kontaktkutatás eredményeként kell otthon maradnia.

Járványhelyzet az Őrségben
A Teleházban is csak néhány fertőzöttről tudnak
Mészáros D. Zsolt

Benézünk a Teleházba, ott azt mondják, ők sem tudnak sok fertőzésről. A Teleház látogatóközpontként is működik, megerősítik, hogy tényleg sok volt a turista, és hogy még most is érkeznek, de nem tapasztaltak problémát.

Járványhelyzet az Őrségben
Egy kis életkép Őriszentpéterről
Mészáros D. Zsolt

Az utcán összefutunk egy szalafői ismerőssel, kérdésünkre azt mondja, Szalafőn egyetlen fertőzésről sem tud, azt viszont tudnak, hogy Őriszentpéteren vannak, de ő is csak néhány esetet említ.

Sétálunk egyet, elmegyünk a Kovácsszerre, itt sok lakóház van, de sehol sem látjuk a figyelmeztető piros matricát.

Járványhelyzet az Őrségben
A Kovácsszer is csendes
Mészáros D. Zsolt

Ki van akkor bajban?

Az egyre inkább pletykának tűnő hírek szerint Bajánsenyén van a legnagyobb baj, állítólag ott minden második házon kint van a karantént jelző matrica.

A falu csendes, Györke Gyulát, Bajánsenye polgármesterét is telefonon érjük el. Meglepődik, amikor a terjedő hírekről beszélünk, azt mondja, az elmúlt két hétben összesen négy igazolt fertőzött volt Bajánsenyén. Ebből hárman is más települések egészségügyi intézményeiben dolgoznak, valószínű, ott kapták el a vírust.

Járványhelyzet az Őrségben
Kerékpárosok Bajánsenyén
Mészáros D. Zsolt

A polgármester szerint Bajánsenyén nem lehet most turistaforgalomról beszélni. Azért azt is megjegyzi, hogy az önkormányzatok nem kapnak hiteles információkat a járványról.

Járványhelyzet az Őrségben
Bajánsenyén csend van
Mészáros D. Zsolt

A turisták hiányát mi is látjuk, pár embert látunk az utcán, helyinek tűnnek, aztán néhány kerékpáros teker át a falun Magyarszombatfa és a Belső-Őrség irányába, nem állnak meg. Az étterem és bolt mellett itt is kirakodóárus várja a vevőket, azt mondja, három-vagy négy koronavírusosról tud. Egyikük nem falubeli, Csákánydoroszlóról jött, ott vannak páran, de nem sokan - válaszolja kérdésünkre.

Járványhelyzet az Őrségben
Csak a kutya kíváncsi ránk
Mészáros D. Zsolt

Meg akarta mutatni nekünk, hogyan terjed...

Tényleg üresnek tűnik a falu, elindulunk gyalog a Petőfi utcán, a lakóházak között. Kutyaugatás kísér minket, embert nem nagyon látunk, karanténmatricát sem. Visszaérve a Rákóczi utcára, egy férfit kérdezünk, aki elmondja, hogy zárva a Szlovénia felé vezető határátkelő. Pontosabban Szlovéniából nem jöhet át senki, innen csak az ingázók mehetnek ki, az ismert szabályokat betartva. Így a határátkelő felől sem érkezik senki.

Járványhelyzet az Őrségben
Csendélet
Mészáros D. Zsolt

Visszaérünk az árushoz, ahol az egyik vásárló kérdésünkre kijelenti, hogy nem messze van olyan falu, ahol 40 emberből 40-en fertőzöttek. Látva elképedésünket, nevetve azt mondja, ez nem igaz, csak meg akarta mutatni, hogyan terjednek a pletykák.

És megveregeti a vállamat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés