Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagy igény van az óvodai felügyeletre Szombathelyen

A kormány eredeti tervei szerint nem is lett volna, de végül győzött a szülők haragja.

Nem teljesen érte meglepetésként az embereket a kormány csütörtökön bejelentett szigorításainak híre, de az biztos, hogy felkészületlenül érte a szülők többségét az óvodák és az általános iskolák bezárása; ami ráadásul a legtöbb intézkedéssel szemben nem 2 hétig, hanem április 7-ig, azaz a tavaszi szünet végéig tart.

Nemény András, Szombathely polgármestere azonban csütörtökön azzal a hírrel szolgált Nemény András: Szombathely saját oltási tervet készített, négy oltóhelyet és 17 oltópontot jelöltek ki March 04. 16:52 a kétségbeesett szülőknek, hogy ha lesz rá lehetőség, megszervezik az óvodai ügyeletet, és ha esetleg a bölcsődéket is be kell zárni, akkor ott is lesz ügyelet.

A szülők öröme viszont nem tartott sokáig, az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat March 05. 12:52 Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár már arról számolt be, hogy a védekezés érdekében sem az óvodákban, sem az általános iskolákban nem lehet gyermekfelügyeletet szervezni.

Aréna Óvoda felújítása
Kiss Tamás

A szombathelyi önkormányzat hamar reagált A kormány megtiltotta, hogy az óvodákban gyermekfelügyelet működjön March 05. 13:31 a hírre, a város Facebook-oldalán azt írták, hogy sajnos egyelőre csak annyit tudnak ígérni, hogy ha ezt a korlátozást feloldják, akkor biztosítani fognak ügyeletet a szombathelyi óvodákban, addig is türelmet kértek.

Szombaton aztán - feltehetően az önkormányzatok és a szülők nyomására - Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, Mégis lesz gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban March 06. 15:57 hogy mégis lesz gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban. Vasárnapra pedig megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyerekfelügyeletről March 07. 10:03 mely szerint a járvány harmadik hulláma miatt a tavaszi szünetig bezárt óvodákban és a távoktatásra átállított általános iskolákban a szülő vagy a törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről.

Mi a helyzet Szombathelyen?

Hétfőn azzal kezdtük, hogy megkérdeztük az önkormányzattól, hogy hányan igényeltek gyermekfelügyeletet a szombathelyi óvodákban.

Mint írták, a hétvégén megvoltak az igényfelmérések és ezek alapján összesen 107 gyermeknek kértek ügyeletet március 8-a hétfőre, ezen felül pedig 114 gyermeknek étkezést is igényeltek, természetesen elvitelre.

Óvodánkénti lebontásban:

Óvoda ügyelet étkezés
Aréna 10 12
Barátság 3 5
Benczúr 2 7
Donászy 11 4
Gazdag E. 6 16
Hétszínvirág 4 12
Játéksziget 2 -
Kőrösi 7 4
Margaréta 5 1
Maros 2 -
Mesevár 2 4
Mocorgó 8 15
Napsugár 7 5
Pipitér 3 6
Szivárvány 10 1
Szűrcsapó 23 17
Vadvirág 2 5
Weöres S. - -

Viszont hangsúlyozzák, az adott napi igények az azt megelőző napokon 9 óráig érkeznek be a városházára, így a fenti táblázat csak a mai napi adatokat tartalmazza. Arra számítanak, hogy akárcsak tavasszal, úgy most is folyamatosan nőni fog az igény az ügyeletre, hiszen a szülők többsége nem tudja megoldani, hogy otthon maradjon a gyerekkel.

Azt mondják, jelenleg nem okoz nehézséget az előírt kiscsoportok biztosítása, a gyermekek ügyeleti ellátását a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően tudja biztosítani az önkormányzat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra