A szombathelyi önkormányzat megépíti a kórházzal szemközti parkolókat, de...

Augusztus 31-ig várják az állami támogatást a szombathelyi kórházzal szemközti terület megvásárlásához és a parkolók megépítéséhez. 48. rész.
 • Az önkormányzat megvásárolja a volt városi strand 4464 m2 nagyságú részét a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt.-től 81,7 millió forint + ÁFA, azaz nyolcvanegymillió-hétszázezer forint + ÁFA vételárért, az összeg azonos a 2021. november 23-án kötött adásvételi szerződésben meghatározott vételárral.
 • A Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. az ingatlant kizárólag parkolók létesítése céljából adja el az önkormányzatnak, ezért az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlanon központi forrás terhére, az annak alapjául szolgáló támogatói okiratban írt határidőn belül parkolókat létesít.
 • Az önkormányzat kötelezettséget vállal a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. felmerült és felmerülő igazolt költségei megtérítésére, de csak akkor, ha az ingatlan teljes vételára, az ingatlanon kialakítható maximális számú parkolóhely tervezésének, építésének, valamint a felmerült költségek finanszírozására fedezetet nyújtó állami támogatás rendelkezésére áll.
 • Az önkormányzat és a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. megállapodnak abban, hogy ha az alábbi feltételek bármelyike nem teljesül legkésőbb 2022. augusztus 31. napjáig, úgy az adásvételi szerződést a megkötés időpontjára visszamenőleges hatállyal felbontják:

  Az önkormányzat legkésőbb 2022. augusztus 31. napjáig kizárólag központi forrás terhére:

  1. megfizeti a vételárat,
  2. megtéríti az Eladó igazolt költségeit,
  3. igazolja, hogy a parkolók tervezéséhez és építéséhez szükséges költségvetési forrás a rendelkezésére áll.

  Itt az újabb javaslat a parkolók megépítésére

  A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésére készült anyagban található a fentebb (nem szó szerint) idézett szerződéstervezet. Ezzel a városvezetés újabb javaslatot tesz le az asztalra a hónapok őt zajló, szappanoperának beillő történetben.

  Készülő parkoló Szombathelyen
  Vagy parkoló vagy lakóépületek épülnek itt
  Mészáros D. Zsolt

  Aminek lényege, hogy miután az önkormányzat egy ingatlancsomag részeként eladta a szóban forgó területet egy vállalkozónak, tiltakozási hullám indult az ellen, hogy a vállalkozó az eredeti tervei Eladták a volt szombathelyi városi strandot, társasházak épülhetnek a területen 2021. October 30. 19:22 szerint lakásokat építsen ott.

  A tiltakozásba beszálltak a Markusovszky kórházban működő érdekvédelmi szervezetek is, azt kérve,hogy a területen inkább parkolók épüljenek, és persze, a politika is felfedezte az ügyben a potenciált, főleg akkor, pár hónappal az országgyűlési választások előtt.

  Hende Csaba országgyűlési képviselő megígérte Hende Csaba a kórházzal szemközti parkolókról és a „kígyómozgás” befejezéséről March 08. 13:38 , hogy ha a város visszaveszi a területet, akkor az összes költségre állami támogatást szerez. De hozzátette, erre csak a választások után lesz lehetőség.

  Közben a városvezetés egyeztetéseket kezdett Mi lesz a volt szombathelyi városi stranddal? – Jó híreket ígér Nemény András polgármester February 07. 16:38 a tulajdonossal, ennek, és a kialakult politikai vitának a következményeként a tulajdonos bejelentette Hajlandó visszaadni az önkormányzatnak a volt szombathelyi városi strand területét a tulajdonos February 24. 10:11 , hajlandó visszaadni a területet az önkormányzatnak, ha a város kifizeti a vételárat és a megvásárlással kapcsolatos költségeket. De erre csak március 31-ig adott határidőt.

  A kampány hevében jöttek az ígéretek

  A kampány hevében aztán Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is megszólalt, a baráti médiának tartott sajtótájékoztatón megismételte Kórházi parkolók: Gulyás Gergely állami támogatásról, a városvezetés kifogásokról beszél March 04. 13:31 Hende Csaba ígéretét azzal, hogy ehhez tudniuk kell a ténylege összegeket.

  Készülő parkoló Szombathelyen
  Vagy parkoló vagy lakóépületek épülnek itt
  Mészáros D. Zsolt

  A városvezetés közölte, hogy mintegy 380 millió forint a végső összeg, Hende Csaba viszont ezt nem fogadta el, szerint egy feltételes közbeszerzést kellene lefolytatni. Amire egyébként nem volt már idő, és ezt az ügy minden szereplője tudta.

  Aztán a vita már elszabadult, annyira, hogy a választások előtti utolsó, márciusi közgyűlésről a Fidesz-frakció ki is vonult. Illés Károly frakcióvezető másnap kérdésünkre És elértünk a negyvenvalahányadik fejezethez a kórház mellé tervezett parkoló ügyében... April 01. 13:19 azt mondta, Gulyás Gergely (zárt körben tett, és a Facebookra kiposztolt) kijelentése után a városvezetésnek fel kellett volna vennie a kapcsolatot a kancelláriaminiszterrel.

  A közgyűlés másnapján Nemény András polgármester bemutatta Pogácsás Tibor államtitkár levelét, amiben az államtitkár közölte, hogy a parkolónak kinézett terület visszavásárlására és a parkolók megépítésére nincs keret az állami költségvetésben.

  Kétféle módon végződhet az ügy

  Ahogyan várható volt, a vita az április 3-i választásokig tartott, ebből is látszik, hogy mi volt a célja. Viszont az ügyet rendezni kell, és ezért dolgozta ki az önkormányzat a terület tulajdonosával a cikkünk elején ismertetett szerződés-tervezetet.

  Készülő parkoló Szombathelyen
  Vagy parkoló vagy lakóépületek épülnek itt
  Mészáros D. Zsolt

  Ami gyakorlatilag az év végéig ad lehetőséget az országgyűlési képviselőként újraválasztott Hende Csabának, hogy ígéretének megfelelően megszerezze a szükséges állami támogatást.

  A közgyűlési anyag szerint az önkormányzat vállalja, hogy ha aláírják a szerződést, akkor gondoskodik a parkolók tervezésére és kivitelezésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatásáról.

  De azt is megjegyzik, hogy az ügynek kétféle kimenetele lehet:

  1. amennyiben Hende Csaba ígéretének megfelelően az önkormányzat 2022. augusztus 31. napjáig megkapja a terület visszavásárlásához, az eladó költségeinek megtérítéséhez és a parkolók tervezéséhez valamint megépítéséhez szükséges forrást, úgy az önkormányzati tulajdonú területen az önkormányzat megépíti a parkolókat.

  2. amennyiben nem teljesül Hende Csaba ígérete, (azaz a város nem kapja meg a terület visszavásárlásához, az eladó költségeinek megtérítéséhez és a parkolók tervezéséhez és megépítéséhez szükséges forrást), úgy az ingatlan az eladó tulajdonában marad, aki megvalósítja az általa tervezett projektet. vagyis, lakásokat épít ott.

  A labda most Hende Csaba és a kormány térfelén pattog.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet