A sztrájkrendelet visszavonását kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Arra hivatkoznak, hogy megszűntek a járvány miatti szigorítások.

Közlemény

A PDSZ követeli az immár minden alapot nélkülöző, sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet visszavonását!

Mivel a járványügyi előírások – az egészségügyi és a szociális területen kívül - mindenütt feloldásra kerülnek, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás – ezért a PDSZ haladéktalanul követeli a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatást szabályozó kormányrendelet azonnali visszavonását.

A kormány által a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre hivatkozva hozott szabályok arra irányulnak, hogy a sztrájkjog gyakorlása ne okozzon fennakadást, a sztrájk gyakorlatilag észrevétlen maradjon, ezáltal sztrájkjog nyomásgyakorló funkciója vesszen el.

Nem felel meg a valóságnak, amit Gulyás Gergely a közoktatásban előírt még elégséges szolgáltatásról szóló rendeletről mondott: 12:02:10: „Amire most ön hivatkozik az nem egy a vírussal összefüggő intézkedés volt, hanem miután a bíróság hozott egy döntést, amiben jogellenesnek minősítette a pedagógus sztrájkot, azt is előírta, hogy a kormánynak kell meghatározni, jogszabályban kell azt meghatározni, hogy milyen keretek között van lehetőség a sztrájk gyakorlására. Tehát a kettő között összefüggés nincsen.”

A rendelet és a járványügy között nagyon is van összefüggés, ahogy az a rendelet címében is szerepel, ez ugyanis a köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról 36/2022. (II. 11.) Korm. rendelet, amely a járványügyi veszélyhelyzeten kívül nem is születhetett volna meg.

Még elégséges szolgáltatást pedig csak törvény szabályozhat, és a közoktatás területén ilyen törvény nincs.

A sztrájktörvény 4. § (3) bekezdése szerint „A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény megállapíthatja. Törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.”

A sztrájk alapjog, ezt nem lehet az immár a közoktatás és a szakképzés területén nem is létező járványügyi helyzetre hivatkozással korlátozni!

Budapest, 2022. 03. 07.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A sztrájkot ellehetetlenítő rendelet ellen indított engedetlenségi mozgalomhoz számos szombathelyi iskola is csatlakozott, legutóbb a Nagy Lajos gimnázium A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanárai dupláznak: sztrájk után most engedetlenek February 28. 09:56 . De kiállt jogaiért a Kanizsai Dorottya gimnázium Folytatódnak a szombathelyi pedagógus-demonstrációk - Most a kanizsais tanárok olvastak fel petíciót February 25. 10:29 , a Zrínyi Ilona általános iskola „Példát szeretnék mutatni a gyerekeknek” – Polgári engedetlenség a szombathelyi Zrínyi iskolában February 21. 10:14 pedagógusainak jó része is. A múlt héten pedig a Fő héten tüntettek „Nincs már hova hátrálni” - Pedagógusok énekeltek és demonstráltak a szombathelyi Fő téren March 02. 20:59 a pedagógusok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet