Egyetlen gyerek ment be szerda reggel a szombathelyi Gothard Jenő iskolába

A szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolában és a Nagy Lajos Gimnáziumban is sztrájkolnak a pedagógusok.

Ma több száz iskolában sztrájkolnak a tanárok - írtuk Ma több száz iskolában kezdenek sztrájkba a tanárok March 16. 07:36 kora reggel. A két legnagyobb pedagógus-szakszervezet hirdetett határozatlan idejű sztrájkot március 16-tól, annak ellenére, hogy a február elején megjelent sztrájkrendelet alaposan megnehezítette a dolgukat. A tanárok így kénytelenek "kreatívan" és a jogszabály által meghagyott kiskapukat kihasználva sztrájkolni.

Egyetlen gyerek az iskolában

Szombathelyen a legérdekesebb helyzet a Gothard Jenő Általános Iskolában alakult ki. Úgy tudjuk, szerda reggel egyetlen gyerek ment be az iskolába. A pedagógusok arra készültek, hogy reggel nyolckor felveszik a sztrájkot, de a törvény úgy fogalmaz, hogy ha a tanulók 10 százalékánál kevesebben jelennek meg az iskolában, akkor az a nap nem számít tanítási napnak.

Sztrájk a Zrínyi Ilona Általános iskolában
A Zrínyi iskola szerda délelőtt sztrájkoló pedagógusai
Mészáros D. Zsolt

Információink szerint jelenleg az igazgató állásfoglalását várják, a tankerülettől is vannak már az iskolában. Úgy gondolják, a helyzetre fel lehetett volna készülni, az iskola múlt heti előzetes felmérése alapján kilenc gyerek szülei tervezték, hogy iskolába küldik a gyereket szerda reggel. Így az igazgató akár előre el is rendelhette volna a rendkívüli tanítási szünetet.

Gördülő sztrájk

A kreatív sztrájk egyik példáját a szombathelyi Zrínyi iskolában láttuk, ahol hat pedagógus állt ki az iskola kapuja elé délelőtt. Megtudtuk, hogy az 51 fős tantestületből 36-an vesznek részt a sztrájkban, ami több, mint 70 százalékos részvételnek felel meg.

Sztrájk a Zrínyi Ilona Általános iskolában
A Zrínyi iskola szerda délelőtt sztrájkoló pedagógusai
Mészáros D. Zsolt

Ők ma és a következő két napban gördülősztrájkot tartanak, ez azt jelenti, hogy különböző időszakokban sztrájkolnak, beosztották a napokat, van, aki délelőtt, van, aki délután, és van, aki a szünetekben nem, csak az aktív időszakokban sztrájkol. Így megvan az elégséges szolgáltatás is.

Az iskola 667 diákjából 315 gyerek ment ma be. Ez 53 százalékos hiányzást jelent az alsósoknál és 77 százalékot a felső tagozatosoknál.

Az iskola előtt a pedagógusok három levelet is felolvastak.

Levelet írtak a szülőknek:

Szombathely polgármesterének:

Végül felolvasták a szakszervezetek által megfogalmazott 12 pontot:

A Zrínyi iskola tanárai a jövő héten, tehát március 21-től is folytatják sztrájkot, az elégséges szolgáltatások biztosítása mellett a pedagógusok 50 százaléka fog sztrájkolni.

A Nagy Lajos Gimnáziumban is sztrájkol a pedagógusok 50 százaléka - tudtuk meg. A tanári kar az elégséges szolgáltatást biztosítja.

A Neumann János általános iskolában s gördülősztrájk kezdődött szerda reggel, 28 pedagógus vesz részt benne. Csütörtökön és pénteken is tart a sztrájk az iskolában, a tanórákat helyettesítéssel tartják meg.

Korábban betiltották a sztrájkot

A mai demonstrációk azért is jelentősek, mert a kormány februárban rendeletben tiltotta meg A kormány hirtelen rendeletet hozott a pedagógussztrájkról February 12. 07:20 a pedagógusoknak, hogy sztrájkoljanak. A döntést a járvány elleni védekezés nevében hozott felhatalmazási törvényre hivatkozva korlátozza sztrájkot. Az elmúlt hetekben több iskolában is engedetlenségi mozgalmat indítottak, arra híva fel a figyelmet, hogy a sztrájk alapjog.

Többek között a Zrínyi iskolában, Húsz pedagógus sztrájkol hétfő reggel a szombathelyi Zrínyi iskolában February 21. 08:26 de a Kanizsai gimnáziumban, Folytatódnak a szombathelyi pedagógus-demonstrációk - Most a kanizsais tanárok olvastak fel petíciót February 25. 10:29 a Nagy Lajos gimnáziumban, A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanárai dupláznak: sztrájk után most engedetlenek February 28. 09:56 az élelmiszeripari technikumban A szombathelyi élelmiszeripari technikum oktatói szolidarítanak, a vasszécsenyiek engedetlenek March 03. 13:13 is. Március 2-án a szombathelyi Fő téren közösen tiltakoztak „Nincs már hova hátrálni” - Pedagógusok énekeltek és demonstráltak a szombathelyi Fő téren March 02. 20:59 a sztrájkjog megsértése ellen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet