Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egyetemista lettem a fővárosban, mi legyen a törzshelyem? (1. rész)

Budapest tele van jobbnál jobb, de rosszabbnál rosszabb helyekkel is. Adunk néhány támpontot, hogy a mérleg nyelve az előbbi felé billenjen.

Szeptember érkeztével elsőéves egyetemisták sokezres brigádjai árasztják el Budapestet, akik valószínűleg erőteljesen törekednek majd arra, hogy megtalálják azokat a helyeket, ahol megtalálhatják számításaikat, és a későbbiekben akár állandó kiindulópontjuk lehet az éjszakában. Könnyű dolguk éppenséggel nincs: a helyek sokaságát csak azok sokfélesége múlja felül, gyakran egyetlen kerületnek egyetlen utcájában is annyi becsületsüllyesztő, rokonszenves pub vagy dizájnerkávézó van, amennyit összesen fel tud mutatni az egész megye, aminek kisvárosából a Nagy Faluba érkezett.

De most itt vagyunk mi, illetve budapesti tudósítónk, aki segít kibogozni a szálakat a nagy vendéglátóipari útvesztőben! Első körben öt nagyon különböző helyet mutatunk, amit testtel-szívvel-lélekkel ajánlunk is (a fotók egy része viszont délutáni órákban készült, ez senkit ne tévesszen meg, az itt felsorolt kocsmaféleségek mindegyike tömve szokott lenni esténként).

Telep , Madách utca 8.

Erős, és egyszersmind megosztó típusú versenyzővel indítunk: a belvárosi "bulinegyed" szélén található Telepet a cinikusabb nyelvek rendre a pesti hipsztercentrálként emlegetik, ahova csak a legtrendibb figurák járnak. Mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy a törzsközönség főként olyan agilis fiatalokból tevődik össze, akikbe bármelyik berlini krimóban beleütközhetnénk, ügyes grafikusoktól a deszkásokig, kiállításszervezőtől az underground dj-kig. Aki vevő egy kis kozmopolita nyitottságra, szeretne jó bagelt enni, mellé felnyakalni egy Club Mate-t, jókat derülni a helyen összegyűlt kutyák kergetőzésén, este meg a legújabb elektronikus vagy hiphop zenékre rugóztatni a nyakcsigolyáit, annak itt a helye. Klikk a képre a minigalériáért!

Törzshelyek egyetemistáknak: Telep
Unger András

Kolor , Gozsdu udvar

Aki nagyobb léptékben, bár az előzőnél kevésbé emberarcúan fogyasztaná az újdonság varázsát, annak a nem messze található Kolort ajánljuk: hetykén odacsapott minimalista belső párosul a mindenhol megjelenő fehér-kék-piros színkombóval, a placc pedig épp elég nagy ahhoz, hogy szinte akárhányan elférjenek. Előremutató, külföldi nevek fordulnak meg hétvégenként az alagsori partihelyen, ahol nemrég még Gyurcsány Ferenc is fotózkodott - ráadásul a Kolor néha áthelyezi a buliszékhelyét egy-egy külső helyszínre, csináltak például már nagy hétvégi őrületet a tárnoki kőfejtőbe vagy a Budaörsi Reptérre is. Szóval akarás az van, ez meg tök rokonszeves. Fotóra kattints, és még több fotó jön:

Törzshelyek egyetemistáknak: Kolor
Unger András

Csipesz Bár , Holló utca 16.

Ez itt egy vadonatfriss törzshelyjelölt, kéremszépen! De tényleg, július végén nyitottak csupán, a vigalmi negyed közepén, cserébe viszont egészen más hozzáállással, mint a környék külföldi-itató romkocsmái: ők inkább egy barátságos, kevésbé "ereszdelahajam" közeg kialakítására törekednek. Az árak viszont elképesztően egyetemistabarátok: sör már 360 forinttól, négy cent vodka pedig szintén ennyitől kapható. Ez a többi, ebben a cikkben ajánlott helyről nem mondható el, szóval komoly fegyverténnyel állunk szemben. Keressétek a nagy, kéken világító csipeszt:

Törzshelyek egyetemistáknak: Csipesz
Unger András

Toldi , Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Mi más lehet egy 1932 óta üzemelő mozi kipofozott előtere, mint a kulturált és kultúrabarát ittasodás melegágya? Na persze ez nem feltétlenül igaz, hiszen láttunk már legendás filmszínházakat, amik a küszöb átlépését követően zsigerből taszítani kezdtek, de a Toldi nem ilyen: esténként, hétvégenként összegyűlik előtte a siserehad - ami, mondjuk úgy, a felcsapott galléros sznob juppiközönség tökéletes ellenpontozása -, és masszív fröccsözés folyik. Bringával érkezni nem csak lehet, de ajánlott, hiszen a közönség nagy része így tesz!

A Toldi Mozi Budapesten
Unger András

Púder Bárszínház , Ráday utca 8.

A Kálvin tértől egy műanyagsöröspohár-hajításnyira lokalizálható a hatalmas tüdejű légtérrel rendelkező, impozáns Púder, ami a romkocsma-tradíciót viszi tovább egyszerre konszolidáltabb és vadabb kivitelben: az előbbit azért, mert részegségtől megfenekletten ordibáló társaságokat itt elvétve találunk csak, utóbbit meg azért, mert a falakra felnézve egészen bizarr lények néznek vissza ránk. Nagy, színes és meleg hangulatok kellenének a délutáni szeminárium után? Irány a kékmetró!

Törzshelyek egyetemistáknak: Csipesz
Unger András

(Folytatása feltétlenül következik.)

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra