Politico: Magyarország a rendelkezésre álló oltások felhasználásában a legutolsó helyen áll

A rendelkezésre álló vakcináinkból arányaiban mi adtuk be a legkevesebbet embereknek a teljes EU-ban.

Az adatok alapján úgy néz ki, hogy gondok vannak a vakcinák felhasználásával, Magyarország pedig kifejezetten rosszul áll a rendelkezésre álló vakcinák felhasználásában - idézte a Politico cikkét a 24.hu . A lap egy grafikont is közölt, melyből az derül ki, hogy az országban rendelkezésre álló vakcinák hány százalékát adták eddig be embereknek. A sötétebb rész azokat mutatja, akik az első adagot kapták meg, a világosabb pedig azokat, akik a másodikat is.

Politico

A cikkből egyébként az is kiderül, hogy a Pfizer vakcináit 80 százalék feletti az arányban használtuk már fel, miközben AstraZeneca-oltásból viszont csak a meglévő készlet egyharmadát sikerült beadni. Eddig a legtöbb embert egyébként Pfizerrel oltották be: az arány közelíti a 46 százalékot, míg a Sinopharm 32,4 százaléknál jár. Szputnyikból (2,7 százalék) és Modernából (4,7 százalék) pedig csak alig néhányan kaptak.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdai Facebook-bejegyzésében erre úgy reagált, hogy újabb álhír és hazugság a Politico állítása és a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában.

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban, és a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal.

Kiemelte: "a magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben", mert az egyben igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor "az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat", így a magyar lakosságot nem csak 3, hanem már 5 vakcinával tudják már oltani.

Kovács Zoltán közölte: Magyarországon már 1.107.791 a beoltottak száma, ebből 317.906 ember már a második oltását is megkapta. A 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beadtak, több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használnak fel az esedékes első és második körös oltásokra - tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19