Portrék, csendéletek, tájképek, aktok – Vörös Ferenc életművéből nyílik kiállítás a szombathelyi könyvtárban

Mi most hoztunk egy kis ízelítőt, és eddig még soha nem látott családi képekkel is emlékezünk az ismert és elismert vasi művészről.

Azután, hogy tavaly decemberben megjelent „Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani” 2021. December 19. 15:32 a sárvári születésű, de munkássága, pályája révén szombathelyi kötődésű festőművész, Vörös Ferenc életművéről egy új könyv „Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani” címmel, most ősszel „Élet-képeim” címmel nyílik egy kiállítás is a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Vörös Ferenc alkotás közben
Vörös Ferenc alkotás közben
Családi archívum

A hivatalos megnyitó szeptember 7-én, délután 5 órakor lesz, de a tárlatot egészen szeptember 30-ig meg lehet tekinteni.

A válogatás pedig igazán változatos, szerepelnek ugyanis a kiállított művek között portrék, csendéletek, tájképek és aktok is. Ezekből hoztunk most néhányat ízelítőként, melyeket Vörös Ferenc özvegye, Vörösné Budai Mária gyűjtött össze nekünk.

Vörös Ferenc és Vörösné Budai Mária a rönöki Székelytanyán
Vörös Ferenc és Vörösné Budai Mária a rönöki Székelytanyán
Családi archívum

Fő erőssége volt az akvarell.

Vörös Ferenc - Vincellér
Vörös Ferenc - Vincellér
Vörös Ferenc

Képein figurális kompozíciók, karakteres portrék, hangulatos tájképek és úti élmények jelennek meg.

Vörös Ferenc - Szaunázó
Vörös Ferenc - Szaunázó
Vörös Ferenc

Koloritja a posztimpresszionistákéra emlékeztet.

Vörös Ferenc - Gyöngyöspart télen
Vörös Ferenc - Gyöngyöspart télen
Vörös Ferenc

Anyagszerűen megjelenített csendéletei, anatómiai hűséggel ábrázolt aktjai szerves részét képezik életművének.

Vörös Ferenc - Tavaszi csendélet
Vörös Ferenc - Tavaszi csendélet
Vörös Ferenc

Az elmúlt évtizedben azonban inkább a grafikai alkotásai foglalták le napjait.

Vörös Ferenc - Dunakanyar
Vörös Ferenc - Dunakanyar
Vörös Ferenc

A mester, aki temérdek művészt kinevelt

Vörös Ferenc 1931-ben született Sárváron, de Szombathelyen élt és dolgozott. Az alapfokú (elemi, polgári) iskoláit 1946-ban fejezte be.

Szombathelyen a Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett 1950-ben. Pécsett a Tanárképző Főiskolán 1954-ben rajz-történelem szakon szerzett tanári diplomát. Mesterei Budai Lajos György, Kokas Ignácné, Soltra Elemér, Kelle Sándor és Lantos Ferenc voltak.

Vörös Ferenc - Így kezdődött
Így kezdődött.
Családi arhívum

Pályáját 1955-ben Sárváron kezdte, 1975-ben került Szombathelyre a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba. Nyugdíjba vonulásáig (1995) itt dolgozott, de azt követően még húsz éven át, három középiskolában, óraadó tanárként dolgozott.

Vörös Ferenc katonaként
Vörös Ferenc katonaként
Családi arhívum

Félszáznál is több rajztanár, képzőművész, építészmérnök, dekoratőr tartja őt elindító mesterének.

Van azonban tanítványai sorában kiváló festőművész, fotóművész, művészettörténész, restaurátor is.

Például Büki Barbara, Czebula Anna, Ferencz Eszter, Kondor János, Mészáros László, Simon János, Stekovics Gáspár, Stekovics János, Torjai Valter, és még sokan mások.

Vörös Ferenc kollégákkal
Vörös Ferenc kollégákkal
Családi arhívum

Részt vett művésztelepen Keszthelyen, Tokajban, Balatonkenesén, Budapesten és a Központi Pedagógus Továbbképző Intézetben is.

Mint grafikus közel 100 könyvet - tankönyvet, verseskötetet és novelláskötetet - illusztrált. Országos és megyei lapokban, szaklapokban megjelent munkái pedig meghaladják a négyezret.

Vörös Ferenc könyvillusztrációk
A képekre kattintva galéria nyílik!
Vörös Ferenc

Több közintézményben is megtalálhatók alkotásai, például az Országos Pedagógiai Intézetben és a sárvári önkormányzati hivatalban. De készített portrét több szombathelyi iskola névadójáról is, például Bercsényi Miklósról, Eötvös Józsefről, Herman Ottóról, Kanizsai Dorottyáról, Puskás Tivadarról, Reguly Antalról és Zrínyi Ilonáról.

Alkotásai eljutottak az Amerikai Egyesült Államokba, Ausztriába, Ausztráliába, Hollandiába, Németországba. 1991-től öt grafikája a Thyssen–Bornemisza-gyűjtemény tulajdonát képezi.

Vörös Ferenc - Hazafelé
Vörös Ferenc - Hazafelé
Vörös Ferenc

Temérdek hivatalos kitüntetést és elismerést is kapott élete során. 1972-ben neki ítélték a Szocialista Kultúráért-díjat; 1993-ban övé lett a Pedagógus Szolgálati Emlékérem arany fokozata; 1997-ben és 1998-ban is megkapta a Karácsonyi Tárlatok közönségdíját; szintén 1998-ban az Észak-Dunántúli Képzőművészeti Tárlat díját; 2001-ben a „SZÁZAK” Elismerő Oklevél lett az övé; 2003-ban a Honvédelmi Minisztérium emlékplakettjét érdemelte ki; 2009-ben a Kláris Nívódíjat ítélték neki; 2011-ben pedig a TIT aranykoszorús jelvényét érdemelte ki.

Az ismert Vas megyei grafikus-festőművész 2019. március 12-én este hunyt el. Egy szombathelyi legendával lettünk szegényebbek - elhunyt Vörös Ferenc grafikus 2019. March 13. 08:26 A halála előtti időkig jó volt az egészségi állapota. Nemcsak a képzőművészet terén volt aktív, több iskolában is tanított. Rajztanárként generációkkal szerettette meg a képzőművészetet.

Vörös Ferenc közös családi kiállításon Gadóczy Józseffel és Kolsuz Muhamettel
Vörös Ferenc közös családi kiállításon Gadóczy Józseffel és Kolsuz Muhamettel
Családi archívum

Családja így búcsúzott tőle akkor: „Ma este egy legenda távozott el tőlünk, akit az utolsó szívdobbanásomig szeretni fogok. Drága férj, apa, nagyapa, rokon, jóbarát, Feri és sok diák Feri bácsija akikért imádott dolgozni. Most már a csillagok hátán fested tovább azokat a csodálatos képeket, amit már nálam sajnos nem tudsz. Hiányozni fogsz nagyon mindenkinek. Nyugodj békében!”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani”

Vörös Ferenc életművéről jelent meg egy új könyv, amit a család, a barátok és volt tanítványok mutattak be.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra