Csenget a postás, és szakszerűen igazoltat

Már a személyinket is meg kell mutatnunk a kézbesítőnek, ha át akarjuk venni ajánlott levelünket.

Ajánlott levelet hozott a postás a magyar embernek. A felek, ahogy eddig mindig, most is a magyar ember lakásajtaja előtt cövekelnek le, és nekikészülődnek az ilyenkor szokásos rítusnak. A postás átnyújtja a levelet, aztán előhalássza zöld fedelű kiskönyvét, kis golyóstollát, mert a magyar embernek aláírásával kell bizonyítania, hogy átvette a küldeményt.

A magyar ember jól tudja, hogy nem elég egyszer, a saját kézírásával ellátnia a megfelelő rubrikát, mert úgynevezett nyomtatott betűkkel megrajzolt aláírást is megkövetel tőle a posta. Mindenestre - egy kis iróniával a hangjában - azért megkérdezi: Nyomtatottal is, ugye? Aha, még mindig, bólint a postás is kicsit elmosolyodva, mintha azt akarná érzékeltetni, hogy ő maga is meglehetősen helyteleníti a posta eljárását.

Értelmetlen zaklatás

A magyar ember eleinte keményen tiltakozott a nyomtatott betűs aláírás ellen, szemenszedett hülyeségnek, közönséges és értelmetlen zaklatásnak nyilvánította, s a szerencsétlen postástól kérte számon, hogy miért játszik hatóságosdit a posta. Végül - látva az egyik lábáról a másikra álló dolgozó tehetetlen kiszolgáltatottságát - legyintett egyet, s belement a megalázó játékba. Azóta, ha fogcsikorgatva is, de belevési a maga nyomtatott betűit a kiskönyvbe, bár szakadatlanul csodálkozik a saját gyengeségén.

Most is így tesz, hitetlenkedő fejcsóválások közepette ugyan, de beleszántja a nevét a könyvecskébe, csupa nagybetűvel, ahogyan megkövetelik tőle. Már búcsúzkodna is, de a postás mentegetőzve így szól: Kellene a személyi is. A személyi?, néz nagyot magyar ember. Igen, a személyi igazolvány, mondja a postás. De hiszen ismerjük egymást, vagy nem? kérdi a magyar ember. Hát hogyne ismernék, ne vicceljen, válaszolja némileg rosszallóan a postás. Hát akkor?

A postás erre a velős és fogas kérdésre mindössze annyit tud felelni, hogy augusztus elsejétől csak úgy adhat át ajánlott küldeményt bárki címzettnek, ha előbb elkéri a személyi igazolványát, s beírja a számát a kiskönyvébe. Még az igazolvány érvényességére is figyelnem kell, teszi hozzá a dolgozó. A magyar ember nem akar hinni a fülének.

Mint egy rendőr

Ez azért már tényleg őrület, mondja aztán. Nem elég ez a tébolyult nyomtatott betűs aláírósdi, most már a saját postása is igazoltatja az embert. Mint egy rendőr. A posta - úgy tűnik - tényleg megháborodott, már nemcsak hatóságósdit játszik, hanem azt hiszi, hogy ő az atyaisten. Nevelni, tanítani, egzecíroztatni akar, ahelyett, hogy tisztességesen szolgáltatna. Ha ez így megy tovább, még megérhetjük azt is, hogy a polgár csak akkor veheti át az ajánlott levelét, ha lenyom tíz fekvőtámaszt, vagy elgurul négy-öt bukfencet. Nem?

A postás csak bólogat, s azt mondja, neki is nagyon kellemetlen ez az eljárás. Sokan haragszanak miatta, egy idős asszony például annyira felháborodott, hogy még a nyomtatott betűs aláírást is megtagadta. Írja alá ezután így a radai rossebb, vagy maga a postavezér. Ezt mondta.

A magyar embert is eléggé megdöbbenti a postás igazoltatási szándéka, jó darabig nem is tudja eldönteni, mitévő legyen. Csak áll, és töpreng az ajtóban. Na, jöjjön, mondja aztán a postásnak, és beinvitálja a lakásba. Előkeresi a személyijét, és átnyújtja a megkönnyebbült kézbesítőnek. Látja, így tehetnek meg velünk mindent, mondja később a számmásolást befejező dolgozónak. Magával meg velem. De tényleg: mindent ám! Hát, ez van, mondja búcsúzóul a postás, és már megy is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A posta is belenézne az ügyfelek táskáiba

Már a posta is kezdi. A tolvajok elleni harc jegyében kétszer is ellenőrizné a hivatalban ügyes-bajos dolgát intéző polgárt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra