A fiúk és a lányok megint lemennek a pincébe - Újraéled a PUK

A 2000-es évek szombathelyi undergroundja élt, él és élni fog.

Valamikor, bő húsz évvel ezelőtt nem sokkal az ezredforduló után, az induló 21. század hevületében erősen mozgolódott az underground művészet Szombathelyen. Hogy aztán a mozgolódásból, a technokultúra és az underground művészeti ágakból létrejöjjön az egyedi stílusban építkező egyesület, a PUK csoport.

A nem megszokott, hétköznapitól merőben eltérő, olykor-olykor polgárpukkasztó hangnemben kommunikáló társulat gondolkodó, véleményüket vállaló, kreatív fiatalokból alakult. Azért, hogy az akkori idők világlátását, társadalmi gondolkodását a kortárs képzőművészet nyelvén alakítsák, és megmutassák, hogy lehet más a művészet.

A gyűjtő-hely, az olvasztótégely a Pincém elnevezésű klub volt, ahol illegál bítz zenei és kulturális party sorozatot tartottak. De közben rövid időre újraélesztették az MMIK fotóklubját, Senki sem normális kiállítást szerveztek a Savaria Moziban, és meglátogatták Leopold Bloomot, azaz Virág Lipótot, a 2001-es Bloomsdayen.

2005-ben megszűnt az egyesület, 2016 és 2018 között a SZAVASZ – Szombathelyi Kortárs-Underground Audiovizuális Minifesztivál A szomszéd csajok és srácok a pincéből a Fő térre értek 2017. May 21. 14:00 szervezői között is ott voltak az egykori PUK-tagok. 2018-ban új szlogent kapott a PUK: Élt. Él. Élni fog.

És most ünneplik a PUK-csoport megalakulásának huszadik évfordulóját, egészen pontosan május 13., péntek este.

19 órakor kezdődik a program az Irokéz Galériában, Csáki (Ivett), Hegedüs (Adrián), Kováts (Enikő), Poprócsi (Barnabás) kiállításának megnyitójával.

20 órakor kezdődik Kortáska a PUKhoz - Barna élő elektronikus zajzenei improvizációja, majd 21 órától a Szimfónia kávézóban DJ Mesterházy lép fel.

A PUK élt, él és élni fog!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra