Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jó zsaru, rossz zsaru szereposztás az ellenzéki összefogásban?

Pulai Andrással, a Publicus Intézet elemzőjével a Fidesz és a Néppárt harcáról és a keménykedő Momentumról is beszélgettünk.

A héten jelentette be Orbán Viktor, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppárt E-frakciójából Bejelentették: a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppárt frakciójából March 03. 11:20 . Jól érezzük, hogy ez nem meglepő döntés?

Régóta tartó folyamat eredménye volt ez. Nem tudom, ki akarta ezt jobban, a Fidesz vagy a Néppárt, de látszott, hogy ők már nagyon régóta nem kompatibilisek egymással. Régóta fel van már függesztve a Fidesz tagsága, sok mindenen keresztül mentek már.

A Fidesz az utóbbi időszakban érdemi támogatást csak populista, illetve szélsőjobboldali pártoktól tudott szerezni. A Néppárt pedig ebbe az irányba nem mozdult el, és ez vezetett a töréshez.

Mi lesz ennek a következménye? A Fidesz valóban hátrébb szorul az európai politikában?

Azt gondolom, hogy igen. Jelen pillanatban a Néppárt az Európai Unió meghatározó pártja, a legtöbb pozíciót néppárti politikusok töltik be, vagy a Néppárt által alaposan befolyásolt kinevezettek. Ebbe a Fidesznek egyre kevesebb beleszólása lesz.

A felfüggesztése miatt eddig is minimális volt a beleszólási lehetősége, nem vehetett részt a döntéshozási folyamatokban, nem tudott kellő hatékonysággal lobbizni a magyar érdekekért, ami a legfájóbb történet.

Mi ezt a kérdést utoljára mintegy egy évvel ezelőtt kutattuk. Azt kérdeztük, mit gondolnak az emberek arról, hogy a Fidesznek az ország, illetve a saját érdekében a Néppártban kellene-e maradni, a válaszadók több mint kétharmada azt mondta, hogy igen, fontos a néppárti tagság. Mert az Európát vezető szövetség részeként van érdekérvényesítő képessége a Fidesznek.

A kilépés után hol találhat magának partnereket a Fidesz? Hiszen a V4-ek is szétesni látszanak.

Igen, hiszen Lengyelország is nemrég jelentette be Nem ismeri el Lengyelország az országba belépő, kínai vagy orosz vakcinával beoltottak igazolását February 24. 21:01 , hogy a kínai vakcinával oltottakat nem engedik beutazni, ami lényegében Magyarország elleni felszólalás volt, hiszen az EU-ban csak nálunk oltanak kínai vakcinával.

A Fidesz egyszer már megpróbált alakítani egy Néppárton kívüli szövetséget, osztrák, olasz, lengyel politikai pártokkal. De közvetlenül az EP választások előtt jött a Strache-botrány A botrányba keveredett alkancellár után megbukott a teljes osztrák kormány 2019. May 28. 08:21 , ami az egyik potenciális szövetséget lőtte ki a rendszerből, ezáltal aztán felborult az egész elképzelés.

Szerintem még nem látszik, hogy kik lesznek a Fidesz szövetségesei. El lehet képzelni azt, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióhoz akarnak csatlakozni, de azt több, már oda tartozó párt sem szeretné.

Lehet, hogy a szélsőjobboldali pártokat akarja szövetségbe tömöríteni, esetleg leszakíthat pártokat máshonnan is, de ebbe a boszorkánykonyhába nagyon kevesen látnak bele. És akik belelátnak, azok sem tudják, hogy konkrétan mi lesz.

Szóval elkezdődik egy nagy egyeztetés a szélsőjobbal, hogy mit tudnak összehozni?

Azt gondolom, hogy igen. nem zárom ki azt sem, hogy a Néppártban vannak olyanok, akik elégedetlenek azzal, hogy a Fidesz kilépett, lehet, hogy ők is a kilépésen gondolkodnak, és más szövetségekben is lehetnek ilyenek. A szélsőjobboldali pártoknak jelenleg nincs szövetsége az Európai Unióban, nem tudom kizárni, hogy egy új szövetség jön majd létre.

Térjünk át más témára. A Momentum vasárnap tartotta programismertetőjét Itt a Momentum Új Rendszerváltás programja February 28. 14:57 , ahol Fekete-Győr András nagyon keményen fogalmazott. Orbánt, Mészárost és a NER vezetőit maffiának nevezte, az úgynevezett Felcsúti perben állítaná bíróság elé őket. Az esetleges győztes választások után rögtön zárlat alá vennék az oligarchák magánrepülőgépeit, hogy ne tudjanak menekülni. Ezzel a kemény, harcos kommunikációval a Momentum plusz támogatókat tud szerezni, vagy inkább elriasztja a konszolidációra vágyókat?

Két oldalról közelíteném meg a Momentum ezoldalú kommunikációját. Egyrészt Fekete-Győr Andrásnak vannak a párton belül politikai ambíciói, továbbra is elnök szeretne maradni. Ezt akkor tudja elérni, ha megfelelő irányba tereli a Momentumot, és úgy gondolja, hogy ilyen kommunikációval a saját elnöki pozíciójából a legtöbbet kihozni.

A másik, hogy részben létrejött, részben kialakulófélben van egyfajta munkamegosztás az ellenzéki pártok között, aminek van egy kommunikációs része is.

Úgy érti, megegyeztek abban, hogy ki lesz a rossz zsaru és ki a jó zsaru?

Hát igen, részben megegyeztek, részben kialakult egy ilyen munkamegosztás a pártvezetők habitusából, harcosságából, illetve az ő szavazóik erre való fogékonyságából. Vannak olyan politikusok, akik inkább radikálisabb hangot ütnek meg, harciasabban szólalnak meg. Ez talán igaz Fekete-Győrre és Jakab Péterre.

És vannak, akik kevésbé harcosan fogalmaznak, ide sorolnám Tóth Bertalant vagy Karácsony Gergelyt, ők inkább a mérsékelt táborhoz szólnak. Nekik ez testhezállóbb feladat, és valószínűleg a szavazótáboruk is erre nyitottabb.

Úgy gondolja, hogy a Momentum üzenetei inkább kommunikációs panelek?

Szerintem ez a valódi politikai szándék és a kommunikációs panelek egyfajta keveréke. Biztos vagyok benne, hogy a Momentum és a teljes ellenzéki összefogás politikusai is belekezdenek majd egy elszámoltatási folyamatba. Ez a része szerintem valós politikai szándék.

Az az ígéret, hogy Mészáros Lőrinc három napon belül le lesz tartóztatva, az szerintem kommunikációs fogás, ami arra szolgál, hogy minél több emberhez eljuttassa a várható elszámoltatás üzenetét.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra