Puskin Szombathelyen sem számít kommunistának - Rajtunk röhög a fél ország

Egy sajtóhír szerint Puskin mellszobra azért tűnt el a szombathelyi Puskin parkból, mert egy „illetékes” kommunistának vélte. Kiderült, a szobrot tisztításra szállították el, rövidesen visszakerül a helyére.

Meglepő hírt közölt a megyei napilap szerdai száma. Lényege, hogy a szombathelyi Puskin parkból eltűnt az orosz író mellszobra. Nem részletezett forrásra hivatkozva a lap azt írta, egy túlbuzgó illetékes szállíttatta el a szobrot, mivel azt hitte, Puskin egy kommunista volt, és mint ilyennek, nincs helye közterületen.

Puskin szobra - vandálok verték le a talapzatáról
Puskin szobra - vandálok verték le a talapzatáról
Tánczos Mihály

Felhívtuk a polgármesteri hivatal kulturális és civil irodavezetőjét. Horváth Aranka meglepődött, amikor idéztük neki a cikkben foglaltakat. Azt mondta, szó sincs ilyesmiről, semmiféle politikát nem kell keresni a szobor sorsának környékén.

Van pénz a visszahelyezésre

Egyszerűen arról van szó, hogy a szobrot restaurálták, megtisztították, viszont nem volt pénz a visszahelyezésére, így jelenleg a SZOVA Zrt. szoborraktárában van. De éppen hétfőn (május 25.) döntött úgy a kulturális bizottság, hogy 150 ezer forintot ad a szobor visszahelyezésére, így egy-két héten belül Puskin visszakerül a róla elnevezett parkba.

Az irodavezető egyenesen nevetségesnek tartotta, hogy lenne olyan

illetékes

, aki kommunistának vélné az orosz írót, akit (és munkásságát) ráadásul a közelmúltban minősítették a Világörökség részévé.

Galériánkban - Puskin mellszobra mellett - képeket talál a raktárban őrzött többi szoborról is. Annyi azért érdekes, hogy Puskin mellszobra éppen a fekvő Lenin mellett pihen.

Puskin (jobbról) a Lenin szobor mellett pihen
Puskin (jobbról) a Lenin szobor mellett pihen
Tánczos Mihály

A végére pedig - szokásainktól eltérően - közlünk egy kis sajtószemlét arról, hányan vették át a napilap cikkét. Minden bizonnyal jó hírét viszik ezzel Szombathelynek, külön felhívnánk a figyelmet a

Szombathelyen röhög a fél ország

c. cikkre. Katt a találatokért:

kulturpart.hu
index.hu
123.hu
hirextra.hu
stop.hu
klubradio.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű