Putyin árulással vádolja a Wagner Zsoldoshadsereg vezetőjét és ígéri, “semlegesíteni” fogja a lázadókat

Június 23-án, péntek este Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-Csoport (PMC) vezetője lényegében hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. Elemzésünk.

Egy ideje már gyűlt a feszültség Vladimir Putyin orosz elnök és Prigozsin között, ami a zsoldos-vezér állítása szerint abban csúcsosodott ki, hogy az orosz reguláris erők rakétacsapást mértek a Wagner-csoport több állására is. Bár pontos számokat nem lehet tudni, Prigozsin videós nyilatkozatai szerint számos zsoldosa meghalt a támadás során.

Prigozsin nyilvánosan bosszút esküdött, majd csapataival bevonult Rosztov városba, amit ellenállás nélkül el is foglalt. Putyin az orosz országos televíziókban lázadásnak minősítette Prigozsin tettét és ígéretet tett, hogy “semlegesíteni” fogja a lázadókat. "Ez egy kísérlet arra, hogy belülről gyengítsenek minket. Árulás azokkal szemben, akik az első vonalban harcolnak" - mondta a láthatóan dühös Putyin a orosz közönségnek.

Új lehetőség az ukrán csapatoknak

Ukrajna szemszögéből a Wagner és az orosz hadsereg közti harcokban egész biztos, hogy minden pofon jó helyre megy. Amennyiben tényleg összecsapásokra kerül sor Prigozsin erői és az orosz reguláris hadsereg között annak a legnagyobb nyertesei az ukránok lehetnek.

A Wagner csapatok a háború kitörése óta aktív szereplői voltak a harcoknak, olykor a legvéresebb, legnagyobb áldozatokat követelő harci helyszíneken vetették be őket. Minden egyes nap amíg a Wagner katonái nem az ukrán erőket kötik le, hanem orosz védekező hadműveleteket provokálnak lehetőséget fog kínálni az ukránoknak, hogy újabb területeket hódítsanak vissza, akár délen, akár kelet-Ukrajnában.

Moszkva nagyon messze van

Bár a Prigozsin által emlegetett 25.000 zsoldos jelentős haderő, a Wagner-csoport nem rendelkezik nagy számban nehéz fegyverekkel. Légiereje pedig egyáltalán nincs. Az is valószínű, hogy a Prigozsin által emlegetett szám erősen túlzó. Moszkva pedig közel ezer kilométerre van Rosztovtól. Így a fenyegetésének a súlya minimum megkérdőjelezhető. A puccs sikere a következő napokban azon fog múlni, hogy az orosz hadsereg, titkosszolgálat, és a moszkvai rendőrség, illetve az orosz oligarchák melyik oldalra állna.

Nem biztos, hogy Putyin után könnyebb lenne

Az sem tiszta, hogy egy nyílt orosz polgárháború, vagy akár egy gyors és sikeres puccs mit jelentene nekünk és úgy általában a NATO számára. Prigozsin a világ egyik legkegyetlenebb zsoldoshadseregének a vezetője. Elítéltekből és veteránokból álló alakulata felelős az ukrán háború számos civil lakosság ellen elkövetett erőszakos tettéért. A róla szóló beszámolók alapján nehezen kiszámítható, erőszakos vezető. Nem gondolom, hogy könnyebb helyzete lenne az ukránokat támogató nyugati szövetségeknek akkor, ha Prigozsin puccsa sikerrel járna.

Hogyan tovább?

A rengeteg kérdőjel mellett egyetlen dolog biztos csupán. Ukrajna hősies helytállása, a nyugati fegyverszállítmányok és szankciók, együttesen képesek voltak megroppantani a korábban a világ második legerősebbjeként számon tartott hadseregét. Az ukrajnai kudarcok nyomán keletkezett repedések pedig végleges töréshez vezettek Oroszországban. Nem kizárt, hogy egy új orosz polgárháború első felvonásának lehetünk épp tanúi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény