Harminc éve volt a legendás budapesti Queen-koncert

1986-ban hetvenezer ember énekelte Freddie Mercuryval a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt a budapesti Queen koncerten, a Népstadionban.

Ha lehetne utazni az időben, akkor a megfelelő részvénybefektetések után rengeteg legendás eseményt néznék meg élőben, köztük számos koncertet is. Ezek közt lenne az 1986-os budapesti Queen-koncert is, amin együtt énekelném teli torokból a Tavaszi szél vizet áraszt-ot Freddie Mercuryval és az összes rajongóval. Ezért az élményért már megérné feltalálni azt az időutazó masinát, ugyanis akárhányszor látom a felvételt a koncert ezen részéről, borsódzik a bőröm.

Pontosan harminc évvel ezelőtt lépett fel a brit csapat a Népstadionban, ez volt a Magic Tour egyik állomása. Bécsből érkeztek szárnyashajóval, öt napig tartózkodtak Budapesten, jártak a Margit-szigeten, volt gokartozás a Hungaroringen, ami szintén 1986-ban készült el.

Queen 1986 Budapest
Érkezik a zenekar Budapestre - kattintson a fotókra a többi képért
queenlive.ca

A budapesti koncert világszerte ismert, köszönhetően dokumentálásának, a Live in Budapest koncertfilmet a magyar állam fizette, a Mafilm forgatta, kiegészítették külső helyszíneken forgatott jelenetekkel. Később felújítva megjelent Hungarian Rhapsody címmel, ami fel-felbukkan a mozikban, négy éve a Savaria moziban is vetítették Brian May a Savaria moziban szólózott 2012. November 19. 08:27 .

A koncertfilm miatt jöttek Budapestre, a magyar filmgyártás rájuk fókuszált

Azért is lett egyedülálló a magyarországi koncertfilm, mert a VHS korszakban nem rossz minőségű videófelvételeket készítetettek, hanem bevállalták a sokkal költségesebb, 35mm-es filmre fényképezést. Gyakorlatilag ez volt az ok, ami miatt a zenekar Magyarországra jött, ugyanis a film későbbi forgalmazásával már jövedelmezhetővé tették az egyébként nem nyereséges budapesti fellépést.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

A Lángoló Gitárok blogon megjelent interjúban Hegedűs László koncertszervező elmondta - ő tárgyalt a zenekar menedzsmentjével - hogy a Live Aid-koncert után a zenekar már csak stadionbulikat akart tartani, az igényeiknek csupán körülbelül egyharmadát tudták volna teljesíteni.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

A koncertre megkapták a filmes szakma legjavát, a Queen féle varázslatot Zsombolyai János irányításával a 16 legjobb magyar operatőr vette fel, mint például Ragályi Elemér, Koltai Lajos, Kende János vagy Andor Tamás. Az országban elérhető összes 35mm-es kamera (17 darab), objektívek, berendezések, segédoperatőrök, mindenki ott volt. Körülbelül a filmes szakma éves nyersanyagát forgatták el arra a bulira.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Emellett kivitték a filmgyár összes világítóberendezését - ez utóbbira azért volt szükség, mert a színpad nagy fényerejével szemben jól kellett látszódni a nézőtérnek is. Aznap este a Népstadion egy nagyobb város áramfogyasztását produkálhatta, mert ahogy az interjúban is elhangzott, tényleg minden lámpa ott volt, még a mécsesek is.

Mercury egy pálinka után, sárga melegítőben kiáll a színpadra és hangja betölti az egész stadiont

Az alábbi videóban látható, ahogy megérkezik a zenekar Budapestre. Nem is ott kötött ki a hajó, ahol eredetileg tervezték, mert már ezrek várták ott a zenekart. A beléptetést már Komáromban elintézték a határőrök, mert Budapesten a rajongók miatt lehetetlen lett volna. Freddie Mercury műgyűjtő volt, ez a felvételeken is látszik ahogy egy szentendrei műkereskedésben vásárol. Nem is részletezzük érdemes végignézni, a közeget, a rajongókat. A kedvenc jelenetem az, amikor Freddie kiáll egy sárga melegítőben a színpadra és az üres stadion megtölti énekhangja majd átváltunk a koncerte.

A Queen Budapesten

A koncertre nem küldtek rendőröket, mert az provokálta a fiatalokat (akik ezeken a gigakoncerteken engedhették ki a szocialista rendszerben összegyűlt gőzt, sportolók és egyetemisták vigyázták a rendet. A készenléti rendőrség laktanyájában egyébként bevetésre készen állt párszáz rendőr, rendkívüli történés esetén perceken belül jöttek volna a rendőrök.

Tavaszi szél vizet áraszt : a magyar koncerttörténelem egyik legemlékezetesebb pillanata

Magam is éltem már át hasonlót, a Budapest Bár adott elő egy holland népdalt a helyieknek egy groeningeni fesztiválon, amitől őrült hangulat kerekedett a közönségben. Jó húzás ez, így elképzelhetik hogyan borsódzott a bőre, hogyan lábadt könnybe az emberek szeme, amikor Freddie Mercury elénekelte az első sort a Tavaszi szél vizet áraszt népdalból.

Virágom, Virágom...

Az ötlet nem tudni honnan jött, az viszont később már kiderült, hogy miután Mercury kezében volt a dalszöveg, akkor azt Farkas Zoltán segített neki értelmezni (kiejtés szerint). Ennek sztoriját itt olvashatják .

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Később egy másik felvtélen azt is látni, ahogy a hotelben Brian May gitárossal gyakorolja a dalt az énekes.

Próba a hotelben

Két nap alatt elfogyott hetvenezer jegy, Brian May pedig a biatorbágyi kocsmában iszogatott

A koncertre szánt hetvenezer belépőjegy két nap alatt elfogyott, nehéz is volt szerezni az országban, de természetesen a jegyüzérek készenlétben álltak, az átlagban 200 forintos jegyeket (volt olcsóbb és drágább is) a koncert napján 1700 forintért árulták. Igaz a nézőszám esetében van némi ellentmondás, ugyanis helyenként 70 ezer, máshol 76 ezer, egyéb forrásokban még 80 ezer nézőt is említenek.

Egy eredeti belépőjegy
Garai Antal Atom

Ötvenezer esőköpennyel készültek a szervezők, ugyanis eső esetén is megtartották volna a koncertet, vélhetően egy második napi koncert is (akkoriban a Queen mindenhol duplakoncertet adott) teltházas lett volna, pláne ha árulják a jegyeket külföldön is.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Brian May egy hónappal korábban két kísérőjével Magyarországra jött felmérni a terepet, kíváncsiak voltak, hogy sikerül-e megőrizni a szervezőknek a zenekar inkognítóját. A stáb limuzinja lerobbant, de eljutottak a legközelebbi település kocsmájáig, onnan felhívták Hegedűs Lászlót, hogy

Valami bájatorbegi a hely neve.

ahol vannak. A koncertszervező így emlékszik vissza a történtekre:

a biatorbágyi kocsmához kellett hajtanom lóhalálában, miközben lelki szemeim előtt már a falu teljes lakossága rárontott Brian Mayre, és a ruháit tépkedte. Berohantam a helyre, ami egy lepukkant, füstös vidéki kocsma volt, férfiak üldögéltek az asztaloknál a hosszúlépésükkel, szemben pedig egy mindenféle kilöttyintett lőrétől nedves fémpult, amin három, tetőtől talpig bőrruhába öltözött ember könyökölt. És hihetetlenül boldogan vigyorgott! Egy fillér nem volt náluk, csak hitelkártya, a kocsmáros meg vállon veregette és megkínálta őket keverttel, Brian még évekkel később is emlegette, hogy milyen finom volt a kevört. Megvendégelték anélkül, hogy bármi sejtelmük lett volna arról, hogy ő a Queen gitárosa, és ez rendkívüli boldogsággal töltötte el.

- olvasható az interjúban .

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Freddie Mercury idén lenne hetven éves, olyan egyéniség volt, akit azóta is emlegetnek a zenetörténelemben. Albumaik, slágereik napjainkig töretlenül népszerűek. Most pedig ha rengeteg idejük akad nézzék végig a teljes koncertfilmet, vagy csak böngésszenek a fotókra kattintva képgalériánkban!

A teljes koncertfilm

Interjú a koncertszervezővel és filmesekkel a Lángoló Gitárok blogon ide kattinva .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Brian May a Savaria moziban szólózott

Szombat este Queen-est volt a Savaria moziban, vagy a Népstadionban.. ..igazán mindkét helyen ott éreztük magunkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra