Harminc éve volt a legendás budapesti Queen-koncert

1986-ban hetvenezer ember énekelte Freddie Mercuryval a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt a budapesti Queen koncerten, a Népstadionban.

Ha lehetne utazni az időben, akkor a megfelelő részvénybefektetések után rengeteg legendás eseményt néznék meg élőben, köztük számos koncertet is. Ezek közt lenne az 1986-os budapesti Queen-koncert is, amin együtt énekelném teli torokból a Tavaszi szél vizet áraszt-ot Freddie Mercuryval és az összes rajongóval. Ezért az élményért már megérné feltalálni azt az időutazó masinát, ugyanis akárhányszor látom a felvételt a koncert ezen részéről, borsódzik a bőröm.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Pontosan harminc évvel ezelőtt lépett fel a brit csapat a Népstadionban, ez volt a Magic Tour egyik állomása. Bécsből érkeztek szárnyashajóval, öt napig tartózkodtak Budapesten, jártak a Margit-szigeten, volt gokartozás a Hungaroringen, ami szintén 1986-ban készült el.

Queen 1986 Budapest
Érkezik a zenekar Budapestre - kattintson a fotókra a többi képért
queenlive.ca

A budapesti koncert világszerte ismert, köszönhetően dokumentálásának, a Live in Budapest koncertfilmet a magyar állam fizette, a Mafilm forgatta, kiegészítették külső helyszíneken forgatott jelenetekkel. Később felújítva megjelent Hungarian Rhapsody címmel, ami fel-felbukkan a mozikban, négy éve a Savaria moziban is vetítették Brian May a Savaria moziban szólózott 2012. November 19. 08:27 .

A koncertfilm miatt jöttek Budapestre, a magyar filmgyártás rájuk fókuszált

Azért is lett egyedülálló a magyarországi koncertfilm, mert a VHS korszakban nem rossz minőségű videófelvételeket készítetettek, hanem bevállalták a sokkal költségesebb, 35mm-es filmre fényképezést. Gyakorlatilag ez volt az ok, ami miatt a zenekar Magyarországra jött, ugyanis a film későbbi forgalmazásával már jövedelmezhetővé tették az egyébként nem nyereséges budapesti fellépést.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

A Lángoló Gitárok blogon megjelent interjúban Hegedűs László koncertszervező elmondta - ő tárgyalt a zenekar menedzsmentjével - hogy a Live Aid-koncert után a zenekar már csak stadionbulikat akart tartani, az igényeiknek csupán körülbelül egyharmadát tudták volna teljesíteni.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

A koncertre megkapták a filmes szakma legjavát, a Queen féle varázslatot Zsombolyai János irányításával a 16 legjobb magyar operatőr vette fel, mint például Ragályi Elemér, Koltai Lajos, Kende János vagy Andor Tamás. Az országban elérhető összes 35mm-es kamera (17 darab), objektívek, berendezések, segédoperatőrök, mindenki ott volt. Körülbelül a filmes szakma éves nyersanyagát forgatták el arra a bulira.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Emellett kivitték a filmgyár összes világítóberendezését - ez utóbbira azért volt szükség, mert a színpad nagy fényerejével szemben jól kellett látszódni a nézőtérnek is. Aznap este a Népstadion egy nagyobb város áramfogyasztását produkálhatta, mert ahogy az interjúban is elhangzott, tényleg minden lámpa ott volt, még a mécsesek is.

Mercury egy pálinka után, sárga melegítőben kiáll a színpadra és hangja betölti az egész stadiont

Az alábbi videóban látható, ahogy megérkezik a zenekar Budapestre. Nem is ott kötött ki a hajó, ahol eredetileg tervezték, mert már ezrek várták ott a zenekart. A beléptetést már Komáromban elintézték a határőrök, mert Budapesten a rajongók miatt lehetetlen lett volna. Freddie Mercury műgyűjtő volt, ez a felvételeken is látszik ahogy egy szentendrei műkereskedésben vásárol. Nem is részletezzük érdemes végignézni, a közeget, a rajongókat. A kedvenc jelenetem az, amikor Freddie kiáll egy sárga melegítőben a színpadra és az üres stadion megtölti énekhangja majd átváltunk a koncerte.

A Queen Budapesten

A koncertre nem küldtek rendőröket, mert az provokálta a fiatalokat (akik ezeken a gigakoncerteken engedhették ki a szocialista rendszerben összegyűlt gőzt, sportolók és egyetemisták vigyázták a rendet. A készenléti rendőrség laktanyájában egyébként bevetésre készen állt párszáz rendőr, rendkívüli történés esetén perceken belül jöttek volna a rendőrök.

Tavaszi szél vizet áraszt : a magyar koncerttörténelem egyik legemlékezetesebb pillanata

Magam is éltem már át hasonlót, a Budapest Bár adott elő egy holland népdalt a helyieknek egy groeningeni fesztiválon, amitől őrült hangulat kerekedett a közönségben. Jó húzás ez, így elképzelhetik hogyan borsódzott a bőre, hogyan lábadt könnybe az emberek szeme, amikor Freddie Mercury elénekelte az első sort a Tavaszi szél vizet áraszt népdalból.

Virágom, Virágom...

Az ötlet nem tudni honnan jött, az viszont később már kiderült, hogy miután Mercury kezében volt a dalszöveg, akkor azt Farkas Zoltán segített neki értelmezni (kiejtés szerint). Ennek sztoriját itt olvashatják.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Később egy másik felvtélen azt is látni, ahogy a hotelben Brian May gitárossal gyakorolja a dalt az énekes.

Próba a hotelben

Két nap alatt elfogyott hetvenezer jegy, Brian May pedig a biatorbágyi kocsmában iszogatott

A koncertre szánt hetvenezer belépőjegy két nap alatt elfogyott, nehéz is volt szerezni az országban, de természetesen a jegyüzérek készenlétben álltak, az átlagban 200 forintos jegyeket (volt olcsóbb és drágább is) a koncert napján 1700 forintért árulták. Igaz a nézőszám esetében van némi ellentmondás, ugyanis helyenként 70 ezer, máshol 76 ezer, egyéb forrásokban még 80 ezer nézőt is említenek.

Egy eredeti belépőjegy
Garai Antal Atom

Ötvenezer esőköpennyel készültek a szervezők, ugyanis eső esetén is megtartották volna a koncertet, vélhetően egy második napi koncert is (akkoriban a Queen mindenhol duplakoncertet adott) teltházas lett volna, pláne ha árulják a jegyeket külföldön is.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Brian May egy hónappal korábban két kísérőjével Magyarországra jött felmérni a terepet, kíváncsiak voltak, hogy sikerül-e megőrizni a szervezőknek a zenekar inkognítóját. A stáb limuzinja lerobbant, de eljutottak a legközelebbi település kocsmájáig, onnan felhívták Hegedűs Lászlót, hogy

Valami bájatorbegi a hely neve.

ahol vannak. A koncertszervező így emlékszik vissza a történtekre:

a biatorbágyi kocsmához kellett hajtanom lóhalálában, miközben lelki szemeim előtt már a falu teljes lakossága rárontott Brian Mayre, és a ruháit tépkedte. Berohantam a helyre, ami egy lepukkant, füstös vidéki kocsma volt, férfiak üldögéltek az asztaloknál a hosszúlépésükkel, szemben pedig egy mindenféle kilöttyintett lőrétől nedves fémpult, amin három, tetőtől talpig bőrruhába öltözött ember könyökölt. És hihetetlenül boldogan vigyorgott! Egy fillér nem volt náluk, csak hitelkártya, a kocsmáros meg vállon veregette és megkínálta őket keverttel, Brian még évekkel később is emlegette, hogy milyen finom volt a kevört. Megvendégelték anélkül, hogy bármi sejtelmük lett volna arról, hogy ő a Queen gitárosa, és ez rendkívüli boldogsággal töltötte el.

- olvasható az interjúban.

Queen 1986 Budapest
Kattintson a fotóra a képgalériáért!
queenlive.ca

Freddie Mercury idén lenne hetven éves, olyan egyéniség volt, akit azóta is emlegetnek a zenetörténelemben. Albumaik, slágereik napjainkig töretlenül népszerűek. Most pedig ha rengeteg idejük akad nézzék végig a teljes koncertfilmet, vagy csak böngésszenek a fotókra kattintva képgalériánkban!

A teljes koncertfilm

Interjú a koncertszervezővel és filmesekkel a Lángoló Gitárok blogon ide kattinva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Brian May a Savaria moziban szólózott

Szombat este Queen-est volt a Savaria moziban, vagy a Népstadionban.. ..igazán mindkét helyen ott éreztük magunkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra