Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg indokolni kell a közgyűlés összehívását az önkormányzati törvény szerint

Megkérdeztük Szombathely jegyzőjét a jogszabályokról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedden derült ki Nem hajlandó összehívni a rendkívüli közgyűlést Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere 2019. January 29. 08:51 , hogy Puskás Tivadar nem hajlandó összehívni az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést. Előzményként annyit, hogy Puskás Tivadar megvonta a hatásköröket Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár Miklós alpolgármestertől (Pro Savaria), miután Molnár lehetővé tette, hogy a Fideszen kívüli többség január 8-án megszavazta „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 a túlóratörvény bojkottját.

Puskás Tivadar és Károlyi Ákos
Kovács Dávid
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A lépés után tanácstalanság és bizonytalanság uralta el Patthelyzet és tanácstalanság a szombathelyi önkormányzatban az alpolgármesteri hatáskörök megvonása miatt 2019. January 17. 18:02 a hivatalt, ennek egyik jele, hogy a január 31-re ígért közgyűlésnek még semmi joga.

Ezek után kezdeményezett az ellenzék Rendkívüli közgyűlést kezdeményez a szombathelyi baloldal a jobboldali belháború miatt 2019. January 14. 12:58 rendkívüli közgyűlést, amihez konkrét napirendi pont javaslatokat is csatoltak, és ennek összehívását utasította el a polgármester.

Puskás Tivadar arra hivatkozott, hogy a közgyűlési kezdeményezéshez nem volt indoklás és nem valósít meg közérdeket sem.

Még a múlt hét elején írtunk levelet a város jegyzőjéhez, azt tudakolva, milyen jogszabály alapján hozta meg döntését a polgármester. Pénteken meg is érkezett a válasz:

A rendkívüli közgyűléssel kapcsolatban feltett kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy Dr. Puskás Tivadar Polgármester úr döntését Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 44. §-a alapján hozta meg

– írta Károlyi Ákos jegyző.

Megkerestük a törvényt, az említett paragrafus ezt írja:

A képviselő-testület szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább hat ülést tart. Az ülést tizenöt napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének

a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára.

Az indítvány alapján a testületi ülést a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával.

Szóval, akárhogyan is nézzük, ha nem volt indoklás a kezdeményezésen, akkor a polgármester az érvényes jog alapján járt el. Más kérdés, hogy ettől még összehívhatta volna az ülést, ha erre meglett volna a politikai szándéka.

Ami érdekes az ügyben, hogy az elmúlt nyolc évben soha nem volt probléma azzal, ha az ellenzék nem indokolta meg a közgyűlés összehívását, sőt, maga a polgármester sem szokta megindokolni, ha rendkívüli ülést hívott össze. Úgy tűnik, Puskás Tivadar most jogi lehetőséget keresett és találta arra, hogy ne kelljen összehívnia a rendkívüli közgyűlést.

Nemény András, a baloldali frakció vezetője a polgármesteri elutasítás után tartott sajtótájékoztatóján Szombathely gyakorlatilag nem fideszes város többé 2019. January 29. 14:57 azt mondta, valószínűleg beadják még egyszer a papírokat egy rendkívüli közgyűlésért, nagyon vigyázva, hogy minden a kért formában legyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés