További iparterületekkel nő Szombathely közigazgatási területe

Söptétől veszik át a területeket, a jövő héten közösen ülésezik a két képviselő-testület.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a szombathelyi polgármester február 16-ra, azaz csütörtök délutánra. Az ülés nem csak azért rendkívüli, mert nem tervezték előre, hanem azért is, mert

a szombathelyi képviselők együtt üléseznek a söptei képviselő-testülettel.

Mindkét testület szavaz majd az egyetlen határozati javaslatról. Most nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz gond annak elfogadásával, hiszen win-win helyzetnek tűnik, amire készülnek.

Kölcsönösen előnyös megállapodás

2020 novemberében egyezett meg 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal 2020. November 23. 07:16 Szombathely és Söpte önkormányzata arról, hogy Söpte ipari célú területeket ad át Szombathelynek. Itt most nem a tulajdonjogról van szó, mivel ezeket a területeket Szombathely már korábban megvette.

Az új Schaeffler-gyár is Söptétől átvett területen épült
Mészáros D. Zsolt

Arról van szó, hogy

a területek közigazgatásilag Söptéhez tartoznak, de Szombathely a tulajdonosuk.

A megállapodás arról szól, hogy módosítják a közigazgatási határokat, és a jövőben ezek a telkek Szombathelyhez tartoznak.

A bő két éve aláírt szerződés értelmében Szombathely vállalta, hogy ha ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát átadja Söptének. Ahogyan a későbbiekben ide települő vállalkozások által befizetett iparűzési adó 11 százalékát is Söpte kapja meg.

Röpködnek a tízmilliók

A megállapodás első köre összesen 120 hektárt érintett Sokkal könnyebb lesz ezentúl ipart telepíteni Szombathelyre 2021. January 14. 07:04 2021 januárjában. 2021 augusztusára Söpte már több mint 71 millió forintot Söpte több mint 71 millió forintot kap Szombathelytől, miközben 174 millió az éves költségvetésük 2021. August 03. 07:41 kapott Szombathelytől az értékesített ipari területek után. Szombathely bevétele egyébként ekkor 580 millió forint volt.

A rendkívüli közgyűlésre készített anyagból kiderül, hogy a megállapodás értelmében Szombathely eddig 115 millió 440 ezer forintot utalt át Söptének. Ami nem is kevés pénz a településnek, a 2021-es költségvetésük 174 millió 664 ezer forint volt az ipari területek bevétele nélkül.

A konstrukciót most bővíteni akarják, a jövő heti rendkívüli közgyűlésen újabb 227 hektárról döntenek, ami Szombathely közigazgatási területét növeli majd.

Az előkészítéshez - az előzőekhez hasonlóan - egy bizottságot kell összeállítani, a javaslat szerint a bizottságnak lesz két-két képviselő tagja Szombathelyről és Söptéről, és egy-egy nem képviselő tagja mindkét településről.

A bizottságot a jövő heti rendkívüli közgyűlésen választják meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet