Kedden délelőtt részleges napfogyatkozás lesz Szombathelyen

Az egyetem tetejéről pedig akár ingyen is megnézheti egy speciális távcsővel.

Rendhagyó égi jelenséget figyelhetünk meg október 25-én, kedden délelőtt Szombathelyen, ugyanis ismét részleges napfogyatkozás lesz látható , melyet egy különleges helyről, egy szűrővel ellátott távcsővel, ingyen nézhetünk meg - írja az ELTE SEK Facebook-oldalán .

A mintegy két órán át látható napfogyatkozást az egyetem Földrajz Tanszéke és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület szervezésében, különleges műszerek segítségével lehet majd látni a Savaria Egyetemi Központ C épületében, a Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló tetejéről , díjmentesen.

Az égi jelenség Szombathelyről nézve 11 óra 17 perckor kezdődik, a legnagyobb takarást viszont csak 12 óra 22 perckor éri el, ekkor a Nap 30 százalékát takarja majd el a Hold. A napfogyatkozás 13 óra 28 perckor ér majd véget.

Az egyetem bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hold takarása nem lesz olyan nagy mértékű, hogy a fénycsökkenést műszerek nélkül egyértelműen észre lehessen venni, ezért védőfelszerelés nélkül senki ne nézzen a Napba , mert annak komoly következményei lehetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech