Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újabb rókatetemeket találtak Vas megyében: ezeket megpróbálta valaki elégetni (Pontosítva)

Megkérdeztük a vadászokat, hogy szerintük mi történik.

Vasárnap közöltük Tizenhárom rókatetemet talált olvasónk a szombathelyi reptér mellett January 10. 18:41 egyik olvasónk fotóját, melyen halomra szórva tizenhárom róka teteme látható. Olvasónk szerint a képek a Szombathelyi Repülőtér közelében készültek, kutyasétáltatás közben bukkant az állatokra.

A cikkre reagálva tegnap egy másik olvasónk Rönök mellől küldött képeket, ezeken egy kialudt tűzrakás látható, benne három elégetett róka maradványai.

A Rönök közelében talált tűzrakás nyomai
Olvasói fotó

Módfelett morbidnak tűnt egymás után a két eset.

A fotókkal kapcsolatban lapunk megkereste Horváth Takács Szabolcsot, a Berek-Völgye Vadásztársaság elnökét. (Ehhez a vadásztársasághoz tartozik a repülőtér melletti terület.)

Az elejtett vadakat nem kell azonnal eltemetni

„Jelenleg is folyamatban van egy belső vizsgálat a rókatetemek ügyében, de azt már az elején le kell szögezni, hogy nem kötelező az elejtett vadak maradványait azonnal eltüntetni” – mondta az elnök, de azt is hozzátette, hogy ők mindig betartják az íratlan szabályt, miszerint a tetemeket elszállítás előtt összegyűjtik egy helyre, lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé legyenek szem előtt.

A társaság elnöke szerint sem kéne, hogy bárki is ilyenre bukkanjon.
Olvasó

Kérdésünkre, miszerint nem lenne-e célszerűbb eltemetni őket, Horváth Takács Szabolcs azt felelte, hogy télen a fagyott földbe nem igazán van erre lehetőség közvetlenül a vadászat után.

"A fagyott föld miatt a vad elhantolásához egyébként munkagép szükséges, amit munkaidőben tudnak elvégezni a hivatásos vadászok. A rókák higiéniai okokból nem kerülhetnek be a hűtőbe a fogyasztandó vad mellé, erre az időre törvényes módon a vadászterületen maradnak. Ezeket később elföldelve, fertőtlenítve semlegesítik. Ez meg is történt, ez sajnos a bevált gyakorlat, hiszen már nagyon régóta nem állnak rendelkezésre dög kutak, és nem lehet bárhol, bárki földjén elhantolni a vadat" - áll a társaság elnökének hivatalos nyilatkozatában.

Horváth Takács Szabolcs arra is kitért, hogy az első cikkben leközölt fotón látható tetemeket is a sűrű bozótban hagyták, és nagyon úgy tűnik, hogy a vadászat vége és az elszállítás között valaki kirángatta őket.*

A vadászat nem csak a lövöldözésről szól

A társaság elnöke reagált arra is, hogy sok hozzászóló sajnálja a rókákat, és barbárságnak tartja, hogy lőnek rájuk.

„A róka egy rendkívül szapora állat, és hatalmas károkat tud okozni a vadállományban. Éppen ezért kiemelt feladatunk csökkenteni a számukat, ugyanis ha nem tennénk, az számos más vadon élő faj fennmaradására lenne veszélyes” – magyarázta az elnök.

Ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a rókák veszettséget terjesztenek, és egyre gyakrabban merészkednek be lakott területekre.*

Horváth Takács Szabolcs beszélt arról, hogy a laikusoktól gyakran megkapják, hogy nem kéne mesterségesen belenyúlniuk a természet dolgába. Ilyenkor csak azt felejtik el az emberek, hogy eleve miattunk zsugorodott össze drasztikusan a vadak élőhelye, és szabályozás nélkül már rég nem élne annyi faj a természetben, amennyi.

A kilőtt vadaknak pedig a vadászat végén mindig megadják a végtisztességet. Az elejtés helyétől gyakran kilométereken át cipelik az állatot, hogy aztán az úgynevezett terítéken (ahol összegyűjtik őket) néma felállással tiszteljék meg őket – tudtuk meg Horváth Takács Szabolcstól.*

A társaság elnöke arról is beszélt, hogy a vadásztársaságoknak egyre gyakrabban kell önkéntes szemétszedő akciókat szervezniük, ugyanis az elmúlt években sokszorosára nőtt az illegális hulladéklerakók és az út szélén kidobott zsákok száma.

Na és mi a helyzet a rókamáglyával?

Fontos hangsúlyozni, hogy az elégetett rókákról készült képeket Rönök környékéről küldték, ami már nem a Berek-Völgye Vadásztársaság területe.

Horváth Takács Szabolcs ezért nem tud nyilatkozni ebben az ügyben, de annyit elmondott, hogy ilyet nem szoktak csinálni a vadászok, és nem érti, hogy ki és miért égette el a tetemeket.

* Cikkünket 2021. január 13-án pontosítottuk és kiegészítettük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Tizenhárom rókatetemet talált olvasónk a szombathelyi reptér mellett

"Higiéniai okokból nem lett volna jobb elföldelni őket?"

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra