Sándorokkal és Júliákkal ünneplik a kultúra napját Szombathelyen

Megújul a kultúra napi gálaműsor is. A változások ellenére a helyszín ugyanaz marad, továbbra is a Sportház ad otthont a gálának.

Január 21-én, vagyis jövő héten szombaton ünneplik Szombathelyen a Magyar Kultúra Napját. Az esemény idén Petőfi Sándor születésének évfordulójához is kapcsolódik. Erről beszélt péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester, Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, valamint Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eseményen az alpolgármester hangsúlyozta: idén kétszáz éve, hogy megszületett Petőfi Sándor, és hogy Kölcsey Ferenc megírta a Himnuszt. Éppen ezért január 21-én, vagyis jövő héten szombaton két különleges programmal is készül a város, melyek ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Sándorok és Júliák

Az elsőt 21-én délután 2 órakor rendezik az AGORA MSH-ban. Címe: Sándorok és Júliák. Erről már Szabó Tibor beszélt, aki elmondta: az ötlet eredetileg a Nemzeti Színházból ered, ahol évekkel ezelőtt Ádámok és Évák címmel, diákcsoportok közreműködésével adták elő Az ember tragédiáját.

Ezt gondolták most tovább, ám ezúttal nem Madách Imre színművét dolgozzák fel, hanem Petőfi feleségének, Szendrey Júliának a naplójából, illetve a korábban Kelemen Zoltán által írt és rendezett Március című darabból állítottak össze egy műsort, amit több, diákokból álló színjátszókör ad majd elő.

Az igazgató hozzátette: korabeli ruhadarabokkal is igyekeznek segíteni a „vendégszereplőket”, melynek szemléltetésére egy kalapot hozott magával.

Más lesz az idei gálaműsor is

A sajtótájékoztatón Horváth Zoltán szót ejtett a szintén január 21-én este hat órától tartott gálaműsorról is, melynek keretein belül díjazzák azokat, akik sokat tettek a kulturális életért Szombathelyen.

Elhangzott, hogy idén átalakul a műsor szerkezete is: ezúttal ugyanis nem szakítják meg műsorszámokkal a díjátadót, hanem azt az ünnepség után rendezik.

A nagyjából hatvan perces műsorban a három alkotót, Petruska Andrást, Bíró Szabolcs „Maszkurát” és Kathy Zsoltot láthatjuk. Az igazgató elmondta, ez egy friss darab, amit Budapesten is csak egyszer láthatott eddig a közönség. Megtudtuk azt is, hogy Petőfi-versek hangzanak majd el, újszerű feldolgozásban, így aztán az igazgató szerint „friss és lendületes” lesz.

A változások ellenére a helyszín ugyanaz marad, továbbra is a Sportház ad otthont a gálának.

Ünnepel a mozi és a Sportház is

A sajtótájékoztató végén Horváth Zoltán közölte: idén lesz hatvan éve, hogy felavatták a Sportházat, ötven éve pedig a mozit, így aztán ebben az évben különleges programokra is lehet majd számítani.

A jegyek mindkét eseményre ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, melyek már csak korlátozott számban érhetők el. Érdeklődni a 94/311-266-os számon lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra