Egy magyar druida moziba megy - Közönségtalálkozó Bicskey Lukáccsal

Amíg a nagyérdemű egy része a tűzgyújtást és a notabilitások bevonulását szemlélte a téren, lóháton és kelta harcosaival a belvárosi moziba látogatott egy druida - majd a legiósokkal vívott véres csata filmvetítésbe és beszélgetésbe torkollott.

Szinte összes jelentős filmes szerepében szigorú nézésű és negatív figurákat vagy megszállottakat alakít. A szó legjobb értelmében vett karakterszínész a mozivásznon, míg a színpadon eljátszott már szinte minden személyiségéhez illő nagy szerepet - utóbbiak közül többet véletlenszerűen mindig akkor, amikor a fiktív alakokkal egyidős volt a valóságban.

A privát életben többszörös apa, akinek első unokája és legkisebb lánya szinte egyidős, felesége pedig szombathelyi származású. Meleg hangú, egyenes tartású és nyílt, tiszta kék tekintetű, első pillanattól rokonszenves férfi. Nem mellesleg megrögzött hagyományőrző, aki visszatérő vendég a mi karneválunkon is. Megérkezése után mindössze fél órára volt szüksége és a közönségtalálkozóra kitalált rögtönzött játékhoz lovat kerített a Ferences kertből... Vendégünk volt Bicskey Lukács színművész.

A driuda belovagolt a mozitörténetbe
Vágvölgyi Bálint

A szombathelyi filmbarátokkal való személyes találkozásának apropóját a Savaria Moziban egy hete futó, A sas című történelmi kalandfilm szolgáltatta. Lukács ugyanis a készítő angol-amerikai stáb személyes nagy kedvenc karakterét és egyik legemlékezetesebb mellékszereplőjét, a kelta sámánt (a stáblista és a kritikák visszatérő szóhasználatával: druidát) alakította. A filmet rengeteg magyar színész és még több filmes szakember részvételével és munkájával tavaly forgatták - jórészt a budai hegyekben.

Egy formálódó magyar karrier a filmvásznon

Bár a film már egy hete műsoron van nálunk, erre a különleges vetítésére a meleg ellenére jó félház gyűlt össze. És nagy tapssal jutalmazta a Savaria Legio és kelta harcosok közreműködésével a film megfelelő jelenetei alapján a Kőszegi utcán és a nagyvászon előtt rögtönzött fogolyszabadítást. A mozit működtetőkkel össze is súgtunk: a multiplexekben még csak 3D-ben mozinak, mi már 4D-ben és interaktívan...

Lukács ugyan 1998-tól rendszeresen szerepel ilyen, részben Magyarországon forgatott nemzetközi produkciókban, ez a film így is az egyik legkedvesebb élménye, hiszen az elmondása szerint is nagyon tehetséges és fiatal, rokonszenves és intelligens Kevin Macdonald keze alatt dolgozhatott. Másrészt pedig partnerei között ezúttal olyan színészlegenda szerepelt, mint a vidéki birtokost játszó Donald Sutherland, vagy a két főszerepet alakító Channing Tatum és Jamie Bell.

A számtalan forgatási sztori között természetesen kitért arra, hogy a közismerten stílusos Donald Sutherland, aki korábban komoly és megrögzött dohányos volt és pár éve leszokott, így a záró forgatási partinál úgy kellett rábeszélni, hogy nehogy már elmenjen a margitszigeti vendéglőből, ahol a teraszon nyilván sokan hódoltak e szenvedélyüknek.

Kell a barátság

És ha már a sztoriknál tartunk. Lukács részletesen és színesen elmesélte a szombathelyi közönségnek, hogy (akkor még) egyetlen angol mondatnyi nyelvtudással és hatalmas ambícióval hogyan kapta meg annak idején első angol nyelvű filmjében a küldetéstudatos, szektaalapító és később hírhedt gyilkossá vált Charles Manson szerepét. A történetben rajta és a lenyűgözött amerikai rendezőn kívül kulcsszereplő volt a nekünk például Dömötör Tamás legutóbbi rendezéséből is ismert Anger Zsolt, aki igazi önzetlen barátként tuningolta Lukács nyelvtudását a kiadott szövegkönyv angol sorai fölé írva a helyes kiejtést...

Az övéi körében
Vágvölgyi Bálint

Kulisszatitokként tudhattuk meg, hogy a druida kelta nyelvű szerepéhez az utómunka során mellérendelt skót szinkronszínész hangfelvételeivel hetekig gyakorolt, míg végül a londoni utómunkastúdióban Kevin Macdonald és a producer mégis az ő kelet-európai akcentusával hagyta meg a felvételt, mert az sokkal hitelesebbnek tartották. Az idehaza ez idáig még nem befutott film kedvező külföldi fogadtatásáról pedig egy párizsi sztorit osztott meg: a francia főváros utcáin smink és kosztüm nélkül is megismerték és örömmel üdvözölték teljesen idegen emberek.

Lelkes fogdatatásból, ifjú és korosabb autogramkérőkből Bicskey Lukácsnak nem csak a családi kötelékek jogán jutott ki tegnap. A közönségtalálkozón a végére párbeszédig bátorodó szombathelyiek egy lebilincselően mesélő, szuggesztív és lehengerlően rokonszenves, a legjobb értelemben férfias személyiséget láthattak. Aki saját, kemény munkával és tehetséggel megszolgált sikerei tudatában is csakis a legmelegebb szavakkal nyilatkozik színészkollégáiról, a kamerák, jupiterlámpák és díszletek mögött profin dolgozó magyar szakemberekről. A magyar színészek és filmesek, a jó filmek és izgalmas történetek legjobb reklámja is volt a tegnapi személyes találkozásunk vele.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra