Nyolc nap múlva indul a Savaria Karnevál, megmutatják a hazait is...

És persze jönnek a lezárások is, már augusztus 21-től.

Nyakunkon augusztus utolsó hétvégéje, ami keserédes a szombathelyieknek, hiszen bár hamarosan vége a nyárnak, jön a Savaria Karnevál is – két év kényszerszünet után most újra a jól megszokott formában, augusztus 25. és 28. között.

Ennek apropóján tartottak most kedd délelőtt egy utolsó sajtótájékoztatót a Püspöki Palota kertjében, ahol nem csak a programokról volt szó, hanem megtudtunk egy-két dolgot az előkészületekről és a belvárosi lezárásokról, forgalmi változásokról is.

Már csak nyolc nap és hivatalosan is elkezdődik a XXI. Savaria Történelmi Karnevál – kezdte Nemény András polgármester, aki aztán arról beszélt, hogy a karnevál egyik legnagyobb értéke, hogy összehozza az embereket. Régi és új ismerősöket, családtagokat, barátokat, osztálytársakat, akik felhőtlenül élvezthetik majd ezt a négy napot.

Nemény András polgármester és Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa.
szombathely.hu

Idén temérdek testvérváros is kulcsszereplője lesz a karneválnak, jönnek például Elblągból, Kaufbeurenből, Kutaisiből, Oberwartból, Vajdahunyadból és Santiago do Cacémből is. De nem csak a hivatalos küldöttségek, hanem több csapat és fellépő is. Itt lesz a nagy közönségkedvenc, az Artistica Anam Cara Kaufbeurenből, a Hasta Nomadorum Erdélyből, az észt testvérvárosból pedig egy fiatal jazz-zenészekből álló együttes érkezik majd.

Horváth Soma alpolgármester aztán a szombathelyi kötődésű fellépőkre terelte a szót. A nyitónapon például a Savaria Szimfonikus Zenekar lép majd fel Radics Gigivel, szombaton pedig a Mediterrán udvarban lehet majd a szimfonikusokkal találkozni, itt már Kiss Márton zongoraművésszel zenélnek majd.

Pénteken a 10 éves Elefánt áll majd a Forum színpadra, szombaton a Vadfruttik, vasárnap pedig a Bohemian Betyars táncoltatja meg a közönséget. De a Sörtéren is lesz bőven zene, fellép például Mágikus Mintha, a Tom Kondor's Moonshine, a Koprive, az Isis Big Band és a Mokka is.

szombathely.hu

A Borok utcájában pedig egy országos fúvós találkozó lesz idén, egészen pontosan szombaton. Ezen kívül pedig zenél még a Művészetek utcájában Peltzer Géza, Holdosi Attila, Bujtás Ervin, Ujvári Tímea és még sokan mások.

Az alpolgármester aztán kitért a helyijáratos buszokra is, hiszen bár változik a menetrend a lezárások miatt, a karnevál alatt sűrített menetrenddel közlekednek a buszok és lesz karneváli buszbérlet is: a felnőtt jegy 1500 forint, a négy főre szóló családi jegy pedig 3000 forint.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője aztán a családosok kedvenc helyéről, a Gayer parkról ejtett néhány szót. A park már évek óta két funkciót tölt be: napközben kalandváros és játéksziget, este pedig Thália kertje, kamara színházi darabokkal és előadásokkal.

A Berzsenyi tér idén is folkudvarrá válik az Ungaresca Táncegyüttesnek hála. Lesz népzene, előadások, gyerekkoncertek, táncbemutatók és táncház is, ahova ezúttal is bárki becsatlakozhat.

A Történelmi Témaparkot most is a hagyományőrzők foglalják el, nem maradhat el a tábori élet, a különböző bemutatók, a gasztronómia és a tüzes show-k sem. Jönnek a régi megszokott légiósok, gyepüsök, a Collegium Gladiatorium és Kassai Lajos, illetve a kovászőrültek legnagyobb örömére idén is ott lesz Szabi, a pék – mondta Szabadfi Zoltán programszervező.

És ha már nagy kedvencekről van szó, nem maradhatott ki a felsorolásból a már említett Borok utcája sem, amivel úgy számolnak, hogy idén is tuti befutó lesz a helyszínek között. Hiszen ez a találkozások helye, ráadásul idén 24 borászat közel 60 féle borával, köztük természetesen az idei karnevál borával, Hatféle szőlőből készült vörös cuvée lett az idén a Karnevál Bora July 27. 21:33 a hatféle szőlőből készült vörös cuvée-vel is.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.
szombathely.hu

Az ELTE pedig idén is kitelepszik az Iseum előtti térre, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa elmondta, hogy soha nem volt még ilyen nagy érdeklődés a kollégák részéről. Nagy hangsúly lesz a természettudományon, lesznek kísérletek, játékok, de 5 perces portrérajzolás, robotika, sport, pszichológia és mozaikkészítés is, ,inden nap délelőtt 10 órától egészen délután 5 óráig.

Baranyai Martin, a Szily János Látogatóközpont gyűjteményvezetője a Püspöki palota programjairól ejtett szót, hosszabb nyitvatartással várják az érdeklődőket, lesz tárlatvezetés a gyűjteményben, színházi előadás, fellép Szekeres Adrien, Dolhai Attila-Nagy Sándor-Polyák Lilla-Nádasi Veronika, valamint a Kormorán együttes is.

Bár nehéz megjósolni a jelenlegi helyzetben, de nagyjából 100 ezer látogatóval számolnak idén. Sajtókérdésre elmondták azt is a szervezők, hogy a szombathelyi szállodák beteltek, így most már csak a környékbeli településeken tudnak szállást foglalni a messzebbről érkezők.

Ami pedig a közlekedést és a lezárásokat illeti: augusztus 21-én, vasárnap este már megkezdődnek az építési munkálatok, így hétfőtől már jönnek a lezárások is, kezdve a város egyik legforgalmasabb útjával, a Thökölyvel, illetve az Arénával és a Rákóczi Ferenc utcával. A Zrínyi Ilona utcán 23-ig lehet közlekedni, de utána azt is lezárják. A lezárások pedig várhatóan 29-ig tartanak majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra