Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Semmelweis Egyetem rektora szerint 99 százalék, hogy Magyarországon is lesz második hullám

De hogy pontosan mikor, azt nem tudni.

Az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorának volt vendége vasárnap este Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki elárulta, biztos benne, hogy előbb-utóbb Magyarországon is lesz második hulláma a koronavírus-fertőzésnek. De hogy ez mikor következik be, nem tudni, ugyanis sok mindentől függ. Felgyorsíthatja a vírus terjedését, ha lehűl a levegő, ha a gyerekek iskolába mennek vagy ha a szülők zárt térben dolgoznak.

Az iskolakezdéssel kapcsolatban elárulta, hogy nem ellenzi az iskolák és az egyetemek újranyitását, szerinte jó lenne, ha mindenképpen visszatérne ősztől a tanítás a normál kerékvágásba. Viszont kiemelte, oda kell majd figyelni az óvintézkedésekre, például a maszkviselésre, a folyamatos kézmosásra és hogy korlátozzák maximum 100 vagy 200 főre az előadások létszámát.

Azt mondja, akkor beszélhetünk második hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb egynél, azaz ha egy beteg legalább egy vagy annál több embert fertőz meg. A nyári meleg továbbra sem kedvező a vírusnak, így ahol sok időt töltenek az emberek a szabadban, ott valóban visszaszorult a fertőzés. Amikor viszont zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek az emberek a kánikula elől, gyorsan terjedhet a vírus.

Szerinte mi sem bizonyítja jobban a fertőzés és a hőmérséklet közötti összefüggést, mint a húsüzemekben tapasztaltak világszerte több helyen is. Ennek kapcsán már szuperfertőzőkről kezdett beszélni, akik tömeges fertőzést idézhetnek elő. A rektor elmondta, nagyjából minden 10 fertőző között van 1 szuperfertőző, aki átlagosan újabb 20 embert fertőz meg. Hozzátette még azt is, hogy az újonnan megfertőzöttek 80 százalékáért a szuperfertőzők felelősek.

Ha nem hozzák meg időben a korlátozásokat, sokkalta súlyosabb járvány lett volna Magyarországon.

Merkely hangsúlyozta, hogy jó döntés volt korán bevezetni a korlátozásokat az országban, ugyanis ezért maradtak alacsonyak a számok. A fertőzések száma akkor emelkedett, amikor sokan hazatértek külföldről, de összességében végig alacsonyan maradtak a számlálók.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora
MTI/Kovács Tamás

„Ami az első hazai hullámot illeti, Magyarországon a közösségi térben és magánháztartásokban nagyon alacsony volt a vírus aktivitása. A 14 év fölötti magánháztartásokban élők közül 56.000 fertőzött volt a négy orvosi egyetem és a KSH reprezentatív mérése szerint. A mérés befejeződésekor az igazolt fertőzöttek száma 2800 volt” – mondta. Hozzátette, hogy a 65 év felettiek körében 1-2 százalékos, a 65 alattiaknál viszont bőven 1 százalék alatt volt a halálozási mutató a becsült megbetegedések számához képest.

Viszont azt is elmondta, hogy úgy gondolja, még egyszer nem engedhetjük meg magunknak, hogy úgy lezárjuk az országot, mint tavasszal, az első hullám idején. Most ugyanis az idővel futunk versenyt, nem készült még el a vakcina és a nyájummunitástól is nagyon messze vagyunk még.

Merkely szerint tehát lesz második hullám, de az, hogy mikor jön el, még kérdéses, hiszen az időjárás is kiszámíthatatlan és az emberek is, akik nem biztos, hogy hajlandóak lesznek betartani a korlátozásokat és óvintézkedéseket. Ezekkel ugyanis a szakemberek szerint lassítható lenne a vírus terjedése és a második hullám érkezése is, közben pedig akár a vakcina is elkészülhet. Az oltóanyag kapcsán egyébként azt mondta a rektor, hogy bár nem tenné kötelezővé, de a 65 év felettiek és az orvosok esetében szerinte fontolóra kellene venni a vakcina beadását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra