Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hét plusz egy adat, ami bizonyítja az idei Savaria Karnevál sikerét

Közülük egy: 2014-ben 130 ezren voltak kíváncsiak Szombathely legnagyobb historikus fesztiváljára. A többi:

A Savaria Karnevál szervezői idén is hidegtálas-sütis vacsorával megfejelt szponzori találkozón köszönték meg a fesztivál támogatóiknak az együttműködést. A helyszín a szombathelyi Tóvendéglő volt, ahol médiatámogatóként a nyugat.hu is külön oklevelet vehetett át.

Értékelték az idei karnevált
Értékelték az idei karnevált
BZ

Szommer Ildikó, a Savaria Történelmi Karnevál igazgatója (akit a Magyar Fesztivál Szövetség az év fesztiválszervezőjének választott) friss közvélemény-kutatási adatokkal támasztotta alá: miért is volt sikeres az augusztus 7-én elstartolt, négynapos programfolyam. Hét plusz egy pontban összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

1. Az idei hatástanulmány szerint 2014-ben 130 ezren látogattak ki a Karneválra. Annak ellenére sikerült csúcsot dönteni, hogy a szombati esőzés miatt állítólag sokan útközben már visszafordultak.

2. 5 pontból 4,6-ra értékelték az idelátogatók a színvonalat. A felmérések szerint a fesztiválvendégek általában elégedettek a programokkal, negatívumként főleg a kevés parkolóhelyre és a szállások hiányára panaszkodtak.

Értékelték az idei karnevált
Értékelték az idei karnevált
BZ

3. A közvélemény-kutatási adatok szerint (800 fős mintavételből) a látogatók 41 százaléka volt nem szombathelyi. Csupán két megyéből nem regisztráltak látogatókat: Hajdú-Biharból, és Szabolcs-Szatmárból.

4. Sok a visszatérő látogató. A Karneválra érkezők mindössze 12 százaléka első karneválozó, 40 százaléka törzslátogató, és a visszatérő karneválozók aránya 48 százalék volt. Ami azt jelenti, hogy a fesztiválozók jó része legalább 2-7 alkalommal járt már a rendezvényen.

5. A korcsoportok vizsgálatának eredménye továbbra is azt mutatja, hogy a Karnevál minden korosztályt képes megmozgatni. Meglepő, de a nemek csatájában a női látogatók győztek, ők voltak többségben. Ők a kézműves kirakodóvásárt és művészeti programokat szeretik, míg a férfiak inkább a barátok, a társaság és a karnevál atmoszférája miatt karneváloznak.

6. A fogyasztói szokások vizsgálatából kiderült, hogy egy átlagos karneválozó 4200 forintot költ el Szombathelyen: enni- és innivalókra, programokra és vásárfiára.

7. Minden idők legnagyobb saját bevételét érték el, összesen 41 millió forintot (a tavalyi 38-hoz képest). A Karnevál (csak a rendezvény, amiben nincs benne az alapítvány működtetése) idén 125 millió forintba került. A legnagyobb támogató maga a város önkormányzata volt, 55 millióval szálltak be, a többi pénzt szponzorok és támogatók adták össze.

Végezetül Puskás Tivadar polgármester még egy érvet megosztott velünk, ami a karnevál mellett szól: Szombathelyen ez az az alkalom, ami összehozza a barátokat és ismerősöket, no és családokat is. Így esett meg, hogy ő is végre az összes (mind a négy) unokájával egyszerre tudott találkozni. Majd elmesélte azt is, hogy egyik unokája, aki amúgy Levente, a karnevál óta "Attila gladiátornak" nevezi magát, és szorgalmasan gyakorolja a bajvívást. (Üzenjük, ismerős a helyzet, mi is túl egy hónap hastánc-őrületen, és otthoni seprűnyéllel vívott kardvívás párbajokon... :)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2014

Tovább az oldalra