Itt az új fűtési szezon, de néhány szombathelyi társasház még a tavalyi elszámolást sem kapta meg

Olvasónk szerint nem ez az első eset, hogy késve kapják meg a számlákat.

Nemrég keresett meg minket egy olvasónk, aki arról panaszkodott, hogy Szombathelyen több, a SZOVA Zrt.-hez tartozó társasház sem kapta meg a fűtési elszámolást a májusi leolvasás és véglegesítés óta. Mint mondta, ez sok lakónak jelent kellemetlenséget, hiszen lassan elkezdődik a fűtésszezon, és nem tudják, hogy kapnak-e visszatérítést, vagy esetleg tartozásuk van a SZOVA felé.

Olvasónk szerint ez már nem az első eset, tavaly is későn érkezett az elszámolás, de akkor a SZOVA megígérte, hogy idén korábban postázzák majd a leveleket. Ennek ellenére eddig csak egy tájékoztatást kaptak, ami nem egyenlő az elszámolással.

De nem ez volt az egyetlen panasza, olvasónk arról is beszámolt, hogy a méréstechnikai egység néhány lakás fürdőjében rosszul működik. Tavaly egy lakógyűlésen arról döntöttek, hogy ezentúl minden fürdőben egységes díjat fizetnek, viszont néhány lakónak így is magasabb díj jelent meg a tájékoztatáson. Ezeket az eszközöket az Mt. Méréstechnika Kft. szolgáltatja, viszont őket a közös képviselő hetek óta nem tudja elérni.

Illusztráció
Mészáros Zsolt

Az ügyben megkerestük a SZOVA Zrt.-t, és rákérdeztünk, hogy tényleg fenn áll-e ez a probléma, illetve, hogy mikor postázzák majd az elszámolásokat. A következő választ kaptuk tőlük:

A SZOVA Zrt. kezelésébe tartozó távfűtéses társasházak kiértesítése az előző szezon fűtési adatairól folyamatosan zajlik, valóban nem az összes érintett háztartás kapta még meg a fogyasztásáról szóló tájékoztatót. Ennek az az oka, hogy

a méréstechnikai szolgáltatás elvégzésére szerződött partnereink közül egyelőre nem mind készítette el az általa leolvasott adatok feldolgozását.

Társaságunk ezen információk alapján tudná tájékoztatni a társasházakat is a fűtési fogyasztásukról. Ennek folyamata a következő: először az érintett közös képviselő ellenőrzi, hogy az elszámolás a közgyűlés döntésének megfelelően készült-e, majd kiküldi a szolgáltatást végző cég által készített egyéni elszámoló lapokat a lakóknak, illetve a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft-nek is továbbítja az adatokat. Az elszámolás szerinti különbözetet a Távhőszolgáltató Kft. a következő havi fűtésszámlába építi be.

A késedelem miatt kérjük az érintett társasházak megértését és türelmét az elszámolások kiérkezéséig! Az ígértekkel összhangban társaságunk egyértelmű célja volt, hogy ügyfeleink időben megkapják a tájékoztatást az előző szezon fűtési fogyasztásáról, ám egyes jogszabályi változások miatt beállt körülmények és a méréstechnikai partnerek leterheltsége miatt sajnos ez nem valósulhatott meg.

Arra is rákérdeztünk, hogy mi az oka annak, hogy néhány fürdőben máshogy mér a méréstechnikai egység. Erre a kérdésünkre ezt a választ kaptuk:

Azoknál a fürdőszobai radiátoroknál, amelyeken nincs költségelosztó, a radiátor típusa és mérete alapján számított névleges teljesítmény a meghatározó. A fürdőszobai radiátorok épületenként általában azonosak, így a fürdőszobákba kitermelt fűtési díjak is azok az adott társasház háztartásaiban. Egyes lakásokban azonban kicserélték a radiátorokat, ezeknek pedig nem olyan a teljesítménye, mint az eredetiek voltak. Ezekben az ingatlanokban lehet eltérés a fürdőszobai fűtésdíj tekintetében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem