Végre Szombathelyen is kérhetnek szelektív kukákat a társasházak

Budapesten ezt már régen megoldották, de hamarosan jön a hulladékgazdálkodás új tulajdonosa, a MOL, és nem tudni, mit hoz magával.

"Azoknak a társasházaknak, akik igénylik, lehetőséget biztosítunk egy 1.100 literes hulladéktároló bérlésére a szelektív hulladék számára, amit hetente egyszer ürítünk. Jelenleg 25 társasház rendelkezik ilyen edénnyel, amiket péntekenként ürítünk" - írta lapunknak a SZOVA Zrt.

Házon belüli megoldás kellene

A szombathelyi hulladékszállítást a Szomhull Nonprofit Kft. alvállalkozójaként végző önkormányzati cégtől azt kérdeztük, van-e lehetőség, hogy a társasházak lakói is szelektíven gyűjthessék a hulladékot az épületen belül.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a szombathelyi Parkerdőben
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen jelenleg kétféle módon lehet szelektíven gyűjteni a hulladékot. A családi házak jó részénél már régóta működik a zsákos gyűjtés, ennek lényege, hogy a szolgáltatótól igényelt zsákokba elkülönítve (külön a műanyag, a papír, a fém) kell belepakolni a hulladékot, majd a zsákokat az előre meghatározott napokon ki kell tenni az út mellé, ahonnan elviszi a szolgáltató autója.

A szelektív zsákos gyűjtés lehetőségét folyamatosan bővítik, nemrég újabb családi házas övezeteket vontak be Szombathelyen újabb körzetekben indul a szelektív zsákos gyűjtés 2022. November 11. 14:40 a rendszerbe.

A másik módszert a szelektív hulladékgyűjtő szigetek jelentik. Ezeket a társasházas területeken hozták létre, a szigeteken nagy hulladékgyűjtőkbe, kukákba lehet elkülönítve lerakni a hulladékot. Viszont úgy tűnik, ez a módszer bukásra van ítélve hosszú távon.

Jól van az úgy - gondolja, és teleszemeteli a szelektív kukát

A szelektív szigeteket sokan szemétlerakónak használják. A kukákba mindent beleszórnak az emberek, ha megtelnek, akkor melléjük. Nem tudjuk, hogy azt hiszik-e, hogy ez normális, vagy csak nem foglalkoznak vele. Sok helyen már olyan állapotok alakultak ki, hogy akár járványveszélytől is tartani lehetett.

Rongy és plüssmaci a szelektív kukában
Szilágyi József

A szolgáltató egy darabig próbálta tartani a tempót Hiába a próbálkozás, az új helyen is szétszemetelik a szelektív kukákat Szombathelyen 2018. May 18. 07:03 a szemetelőkkel, de aztán feladta a szélmalomharcot Elvitték a szelektív kukákat a szombathelyi Uránia-udvarból, de a lakók továbbra is hordják oda a szemetet 2018. June 13. 07:09 , és elkezdte megszüntetni Februárban döntenek, hogy mi legyen a sokszor teleszemetelt szelektív hulladékszigetekkel Szombathelyen 2020. January 21. 07:53 a hulladékszigeteket. 2020-ban 21-et szüntettek meg, aztán még hatot 27 szelektív hulladékszigetet kellett megszüntetni Szombathelyen, mert rendszeresen teleszemetelik őket 2021. October 26. 11:30 .

A SZOVA legújabb adatai szerint 54 szelektív hulladéksziget maradt a 79-ből Szombathelyen January 21. 15:17 54 szelektív hulladéksziget van most a városban. Ami azt jelenti, hogy eddig 25-öt, vagyis majdnem a harmadát szüntették meg.

A szelektív hulladékgyűjtésnek két nagy előnye van. Környezetvédelmi szempontból az, hogy a hulladék nagyobb része lesz újra hasznosítva, így csökken a környezet terhelése. A másik, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításáért nem kell fizetni. A szelektív gyűjtés miatt kevesebb lesz a háztartási hulladék, ha a kevesebb a szemét, akkor annak elszállításáért is kevesebbet kell fizetni.

A megoldást az jelentené, ha a társasházakban is lehetne lakásonként szelektíven gyűjteni a hulladékot. A zsákos gyűjtés itt azonban nem működik, mivel a társasházi lakásokban nehéz ezeket elhelyezni, és a szolgáltató sem tudja végigjárni a társasházi lakásokat. A megoldás az lenne, ha a társasházak is kaphatnának szelektív kukákat, amiket a földszinten tudnának tárolni.

Három éve egy társasház megpróbálta, nem sikerült

Bő három évvel ezelőtt egy társasház megpróbálta Megpróbálta szelektíven gyűjteni a hulladékot egy szombathelyi társasház, nem sikerült 2019. July 21. 07:37 , kérték a szolgáltatót, hogy helyezzenek ki a házhoz szelektív hulladékgyűjtő edényt, és azt is, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot rendszeres szállítsák el.

Akkor azt a választ kapta, hogy a szolgáltatónak nincs ehhez elég kapacitása.

Budapesten nyolc éve működik a rendszer

A fővárosban viszont már régóta működik a társasházaknál a kukás hulladékgyűjtés. Jelenleg a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. minden lakóingatlanhoz, ide értve a társasházakat is, kihelyez kettő darab, egyenként 240 literes kukát, a kék kukákban papírt, a sárgákban műanyagot és fémet lehet gyűjteni - tudtuk meg Horváth Lászlótól a vállalat PR szakreferensétől.

Szelektív kukák egy budapesti társasházban
Forrás: Budapesti Közművek Nzrt.

Kérdésünkre megerősítette, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításának plusz díja nincs. A rendszert egyébként egy nyertes uniós pályázatból építették ki. A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 ezer darab 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320 ezer darab 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki.

A szelektív hulladék begyűjtését környezetbarát, alternatív üzemű autókkal oldják meg.

Már Szombathelyen is lehet szelektív kukákat bérelni

Szombathelyen is van azonban előrelépés az ügyben. Mint cikkünk elején írtuk,

a társasházak bérelhetnek 1100 literes kukát, amiben a lakók a szelektív hulladékot gyűjthetik.

Jelenleg 25 társasháznál van ilyen, igény esetén többet is ki tudnak helyezni, ezeket hetente egyszer ürítik.

A szelektív hulladék elszállításáért nem kell fizetni, viszont a kukáknak bérleti díjuk van. Az 1100 literes kuka éves bérleti díja 41 040 forint plusz áfa. A kukát meg is lehet venni, ára 119 835 forint.

Felmerül a kérdés, hogy ha egy kukába öntik össze a hulladékot, akkor az mitől szelektív. Egyszerű a válasz, attól, hogy nincs benne lakossági, azaz kommunális hulladék. A válogatóműben amúgy is újra szétválogatják Tényleg összeöntik a kukák tartalmát. De akkor miért gyűjtsük szelektíven? 2021. September 26. 07:01 a szelektív hulladékot, így a papír, műanyag, fém összeöntésével semmilyen kárt nem okozunk.

Mi lesz a jövő megoldása?

Németh Ákost, a szombathelyi közgyűlés környezetvédelmi tanácsnokát kerestük meg a fenti kérdéssel. Azt mondta, egyelőre nem látszik, melyik megoldás lesz a jobb, a zsákos, vagy a közös kukás szelektív gyűjtés. A cél természetesen az, hogy minél több hulladékot hasznosítsanak újra, és minél kevesebb kommunális hulladék képződjön.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a társasházak között is vannak olyanok, melyek nem tudják elhelyezni a szelektív kukákat az épületen belül, mert egyszerűen nincs elég hely. És persze, a szelektív gyűjtőzsákokat sem lehet minden lakásban hasznáéni.

Németh Ákost szembesítettük a budapesti rendszerrel, ahol nem kell fizetni a szelektív kukákért. A tanácsnok azt mondta, a szelektív hulladék elszállításáért Szombathelyen sem számolnak fel díjat, csak a kukák bérléséért, Budapesten uniós támogatásból vásárolták meg a több tízezer darab kukát.

Megjegyezte, a lakossági, azaz kommunális hulladék esetében a kukákat is bérelni kell, és az elszállításért is díjat kell fizetni. Ezért mindenkinek az lenne az előnyös, ha minél kevesebb lenne a kommunális hulladék, ami a szelektív gyűjtéssel érhető el.

A tanácsnok megjegyezte, jelenleg az egész ágazatban nagy a bizonytalanság, hiszen hamarosan a MOL veszi át Fenébe a közszolgáltatókkal, majd a MOL eldönti, ki szállíthatja el a hulladékot 2022. July 30. 07:17 az állami NHKV-tól a hulladékgazdálkodást. Így most nehéz bármiféle fejlesztést elindítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet