Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi szennyvíz azt jelzi, hogy a városban stagnál a koronavírus jelenléte

Budapesten és Debrecenben azonban növekedést mutatnak a mérések.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július elején írtunk arról A szombathelyi szennyvízben is keresik a koronavírus nyomait July 01. 07:24 , hogy a Vasivíz szennyvíztelepén elkezdték mérni a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A vizsgálatokkal akár egy-két héttel korábban meg tudják mondani, hogy mikor várható a betegek számának emelkedése, előre tudja az egészségügyi központ jelezni a járvány második hullámát, vagy akár egy-egy térségben a betegszám várható emelkedését.

Nemzetközi tapasztalatok alapján fertőzőképes koronavírus-részecskék nincsenek jelen a szennyvízben, mivel érzékenyek a külső hatásokra, a hőmérsékletre és a különböző vegyszerekre. Ez azt is jelenti egyben, hogy a szennyvíz nem terjeszti a fertőzést. Az örökítőanyag viszont megmarad, a tünetmentes fertőzöttek is ürítik, így kerül a szennyvízbe.

Mészáros Zsolt

Július közepén megérkeztek az első eredmények Jó hír: alacsony a szennyvízben mért koronavíruskoncentráció Szombathelyen July 15. 19:47 , amelyek azt mutatták, hogy a szombathelyi szennyvízben alacsony az örökítőanyag mennyisége, vagyis egy hónapja nem kellett járványgóctól tartani.

A méréseket a városok nagy részében végzik azóta is folyamatosan, mai hír, hogy Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében.

A Vasivíz közleménye szerint a Szombathelyről küldött mintákban az örökítőanyag koncentrációja alacsony, ugyanakkor nem tűnt el teljesen, az érték stagnál.

A nemzetközi tapasztalatok szerint egyébként a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés