Betoncsupaszra pucolták a szentgotthárdi Rába-partot

Sokan felháborodtak, pedig ez nem a végleges állapot.

Teljesen lecsupaszították Szentgotthárdon a Rába partját a Hunyadi utcai híd mellett - írta olvasónk, aki szerint a régi, bokros, füves meder jobban nézett ki.

Szentgotthárd Rába-part
Így néz ki a part, távolabb látni a bokros, füves részt
Bana Ferenc

A meder oldala valóban betoncsupasz, de mint megtudtuk, ez csupán átmeneti állapot.

Két és fél éve kezdődött el Végig lehet majd sétálni a Rába szentgotthárdi partján 2021. March 26. 07:08 a Rába városi szakaszán az árvízvédelmi rendszer és a Rába-part felújítása.

Szentgotthárd Rába-part
A túlsó partról nézve
Bana Ferenc

A munka során a régi töltés mellett pár méterrel új és magasabb támfalat építenek ki, felújították a zsilipeket, a gátőrházat, a hídra radaros távmérő és vízszintregisztráló eszközök telepítettek. A folyó bal, Hunyadi út felőli oldalán egy hosszú sétányt is kialakítottak.

A munkát egyébként nem az önkormányzat rendelte meg, hanem a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A folyóvizek medre hozzájuk tartozik, függetlenül attól, hogy kül- vagy belterületről van-e szó.

Szentgotthárd Rába-part
Ilyen volt régebben
Bana Ferenc

A második ütemben a hídtól, a József Attila utca melletti, alatti rész következett, ahol kövekkel kirakták a medret, és kiirtották a növényeket. Utóbbiakat azért is, mert az ott elterjedt japán keserűfű Kelet-Ázsiából származó, a Kárpát-medencében nem őshonos, invazív faj, agresszív özönnövény, ami kiszorítja az őshonos növényeket.

A meder még nincs készen, később díszcserjéket, őshonos növényféléket ültetnek ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem