Szentivánéj, kertmozi, Bloomsday – Annyi program lesz idén nyáron Szombathelyen, hogy nem látjuk a végét

Az Érezd Szombathelyt! programsorozat május végén indul és egészen szeptemberig tart.

Ötödik alkalommal rendezik meg idén nyáron az Érezd Szombathelyt! programsorozatot, melynek keretében sor kerül többek között a Bloomsdayre, a Szentivánéji vigasságokra, de lesz kertmozi és utcaművészeti napok is. A részletekről kedd délelőtt sajtótájékoztatón számolt be Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus kft. ügyvezetője, Horváth Zoltán, az Agora igazgatója és Prieger Szabolcs városi nagyrendezvény koordinátor.

A polgármester a tájékoztatón kiemelte, az Érezd Szombathelyt! programsorozatot a covid hívta életre 2020-ban, idén pedig már ötödik alkalommal rendezik meg. Elmondta, idén 30 helyszínen közel 100 program várja majd az érdeklődőket.

Horváth Soma emlékeztetett, négy évvel ezelőtt az volt a cél, hogy olyan helyszíneket vonjanak be a kulturális pörgésbe, ahol egyébként nem szoktak rendezvényeket tartani. Ilyen volt például a Történelmi témapark, az emlékmű környéke és a Csónakázótó is. Utóbbi helyszínen lesz idén az igazi programcunami, és mindjárt május 11-én, szombaton megrendezik a tó szigetén a szokásos Napközit, ami három évvel ezelőtt indult, és mostanra elektronikai zenei piknikké alakult.

Az alpolgármester hozzátette, hogy emellett több más zenei programmal is készülnek. Folytatódik például a Nyitott városháza program, idén is szerveznek tér- és teraszkoncerteket (erről részletesen később). De lesz Lamantin Jazz Fesztivál (június 30. - július 6.), sőt, a tavalyi hagyományt folytatva idén is ad majd koncertet július 10-én az emlékműnél a Savaria Szimfonikus Zenekar.

Szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Grünwald Stefánia elmondta, hogy idén is megpróbálják élettel megtölteni a Ferences kertet, és mivel minden évben kísérleteznek valami újjal, két új előadást tartanak majd. Az egyik a Katonaálom című színdarab lesz, melynek apropóját az orosz-ukrán háború adja. A másik a Feleségek és szeretők című zenés est, melynek főszereplői Szűcs Gabi és Ónodi Eszter.

Ezen felül visszatérnek a korábban már nagy sikerrel futott programok: újra lesz kvízest (június 27.) és piknikkoncert is.

Horváth Zoltán elmondta, az Agora részéről a nyári programcunami idén a szokásos Quadrille-lal indul május 17-én. De várják a kisebbeket is, május 26-án rendezik a szokásos Városi gyermeknapot az Agora MSH-ban.

Az igazgató a tájékoztatón azt is bejelentette, hogy idén a júniusi Szentivánéji Vigasságokon Nagy Ervin verset mond, az R-GO és az Irigy Hónaljmirigy pedig zenél majd Szombathelyen March 21. 14:07 az Irigy Hónaljmirigy, az Ocho Macho és az R-GO mellett fellép

Dévényi Tibor is, aki egy Disco show-val érkezik Szombathelyre.

Horváth Zoltán két további programot ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Az egyiket július 20-án a Víztoronynál rendezik, melynek címe Csobbanj velünk a játéktengerbe lesz. Erre többek között arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, bűvészbemutatókkal és egy interaktív könyvbemutatóval készülnek.

A másik program a Zöld Sziget, amit augusztus 10-én a Csónakázótó szigetén rendeznek meg. Ez a családi program főleg a környezettudatosság jegyében telik, lesznek többek között újrahasznosított játékok és egy sportjátszótér is.

Folytatódik a kertmozi, jön a Bloomsday

Horváth Zoltán elmondta, idén is lesz kertmozi az emlékműdombnál. Idén nyáron négyszer vetítenek majd filmet. Július 26-án a Flashdance-t, 27-én a Barbie-t vetítik, míg augusztus 16-án a Több mint testőrt, 17-én pedig a Mission Impossible legújabb részét lehet majd megnézni.

Idén is lesz kertmozi
Pataki Gergely

Prieger Szabolcs a tájékoztató végén elmondta, az Érezd Szombathelyt! programsorozatot május 24-én nyitják meg a Food and Music Weekenddel. A fesztivál mindhárom napján lesznek koncertek a Fő téren, fellép többek között zenekarával Zsoldos Báró Zoltán, az Isis Big Band, és a Tom Kondor’s Moonshine is, de péntek este egy meglepetés fellépővel indul a program. Mindemellett összesen 21 food truck gurul be a térre, úgyhogy enni és inni is lehet majd.

Ahogy már fentebb említettük, folytatódnak a teraszkoncertek is. Június 29-én, összekötve a Hétköznapi Hősök díjátadó ünnepségével, a Városháza előtti téren két világzenét játszó zenekar lép majd fel. Ide nem kell regisztrálni.

Július 4-én Bujtás Ervin és Horváth Andrea, valamint Gerendás Péter lépnek fel, július 12-én pedig a Prokofjev. Erre a két előadásra regisztrálni kell majd.

Prieger Szabolcs azt is közölte, idén nyáron ismét lesz Utcaművészeti fesztivál (július 13.), melynek helyszíne ezúttal a Kőszegi utca lesz. Itt a tervek szerint hat helyszínen zajlanak majd a programok, de a részleteket későbbre ígérte.

És természetesen idén is lesz Bloomsday június 14. és 16. között, a Rákóczi Ferenc utcában. Számos zenei programmal készülnek a szervezők, de egyelőre erről sem árult el ennél többet Prieger Szabolcs.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló