Kis-Szentpéterfa New Yorkban, franciadrazsét osztogató amerikaiak, húsfüstölő Bronxban

A falu, ahonnan az emberek fele kivándorolt Amerikába, aminek azóta is van hátránya és sok előnye. Véget ért szentpéterfai sorozatunk.

A vasi falu, ahonnan az emberek fele kivándorolt Amerikába – ezzel az írással Szentpéterfa, a vasi falu, ahonnan az emberek fele kivándorolt Amerikába 2021. December 25. 19:29 kezdtük cikksorozatunkat, amiben Szentpéterfa történelmének egy különleges szeletét mutattuk be.

Pénzt keresni indultak el

Az osztrák határ mellett, Körmend és Szombathely között fekvő, horvát nemzetiségű településnek 800 éves múltja van, a török háborúk korában idetelepült horvát lakosság ma is tartja nemzetiségi identitását, és valószínűleg ebből (is) fakad erős összetartozásuk.

A faluból az elmúlt 130-140 évben nagyon sokan vándoroltak ki, többségük az Egyesült Államokba, ahol Northamptonban és New Yorkban telepedett le többségük. Első cikkünkben Szentpéterfa, a vasi falu, ahonnan az emberek fele kivándorolt Amerikába 2021. December 25. 19:29 a kivándorlás első hullámát mutattuk be, ami a 19. század vége felé kezdődött és 1910-ig tartott.

Abban az időben azért indultak útnak a fiatalok, mert itthon nem volt elég munka, azt tervezték, hogy odakint megszedik magukat, majd hazajönnek. De addig is rendszeresen küldtek pénzt az otthoniaknak.

1905-ben már keresztet állíttattak a faluban az Amerikában élő Szentpéterfaiak.
Mészáros D. Zsolt

1956 után indult a második hullám

A szentpéterfaiak második hulláma az 56-os forradalom után indult el. Ekkor már nem gazdasági, hanem politikai okai voltak döntésüknek, a faluban volt egy demonstráció a forradalom hevületében, akik ott jelen voltak, mind távoztak később, félve a megtorlástól. De rajtuk kívül is sokan indultak el, családostól, gyerekekkel együtt. Erről szól sorozatunk második része. Szentpéterfa: "A fiataljaink elhagytak minket" 2021. December 30. 15:13

Azt is felidéztük, hogy 1957 januárjában a falu plébánosa, végignézve az üres helyeken a vasárnapi misén, kifakadt: „A fiataljaink elhagytak minket.”

Januárban készítettünk egy podcastot A szentpéterfaiak már akkor amerikai basabellsapkát hordtak, amikor nálunk azt még nem is ismerték 2022. January 30. 11:01 Handler András szentpéterfai helytörténeti kutatóval amiben a kivándoroltak és az itthon maradtak kapcsolatáról, a kintiek szervezeteiről, életéről beszélgettünk.

András elmondta, hogy a szentpéterfaiak Northamptonban és New Yorkban telepedtek le, már a 20. század elején alapítottak egy civil szervezetet, a Szent Péter és Pál Kulturális Egyesületet, ami ma is működik. Beszéltünk a kapcsolattartásról, a kölcsönös látogatásokról, a leszármazottak és a falu viszonyáról.

Az amerikaiak, akik két kézzel szórták a franciadrazsét

Februárban elmentünk Szentpéterfára, hogy megkérdezzük Szentpéterfa: Jöttek az amerikaiak, és nap mint nap francia-drazséval etették a malacokat 2022. February 12. 15:48 a helyieket, milyen személyes élményeik, emlékeik vannak a kivándorlásról, kivándoroltakról. Megtudtuk, mit hívnak a helyiek csunginak és azt is, milyen volt péterfaiként először látni Amerikát.

Az egyik házba be is hívtak minket, ahol találkoztunk egy hölggyel, aki szintén kiutazott Amerikába, de egy idő után hazajött. Úgy mesélte el az élményeit, mintha pár hete történt volna.

Akik elmentek, de hazajárnak

„Befűtöttem a húsfüstölőt Bronxban, jöttek a tűzoltók, hogy itt ilyet nem lehet” – mondta Jánny Lajos, aki 1981-ben vándorolt ki Szentpéterfáról, jelenleg Bronxban él, és már nyugdíjas. Interjúnkban vele és unokatestvérével, Kurcz Ferenccel beszélgettünk. Ferenc 1993-ban távozott, Long Islanden él, kint egyetemet végzett, az egészségügyben dolgozik.

Jánny Lajos és Kurcz Ferenc.
Mészáros D. Zsolt

Beilleszkedésről, boldogulásról, kint élő szentpéterfaiakról, helyi szokásokról, hagyományőrzésről beszélgettünk, és arról is, miért jönnek haza évente akár többször is.

„Szentpéterfa mindig is kivételes helyzetben volt”

Ezt ismét Handler András mondta nemrég, amikor arról beszélgettünk, De mit adtak Szentpéterfának az amerikaiak? 2022. April 29. 20:21 milyen haszna volt a falunak és a faluban élőknek abból, hogy sok szentpéterfai vándorolt ki az Egyesült Államokba.

András több olyan házat is mutatott, amit kint élő szentpéterfaiak építtettek azzal a szándékkal, hogy ha hazaköltöznek, ott fognak lakni. De nem jöttek haza, a házakat pedig az örökösök eladták.

Azt is megtudtuk, hogy a kintiek rendszeresen küldtek pénzt, hogy az itthoniakat segítsék, volt, aki ennek érdekében dupla műszakot is vállalt.

A Glóbusz.
Mészáros D. Zsolt

Később a házépítésekhez, autóvásárlásokhoz adtak segítséget, a környéken egyik településen sem volt olyan sok kocsi, mint Szentpéterfán.

2016-ban, az 56-os forradalom hatvanadik évfordulójára egy hatalmas, fémből készült földgömböt hoztak a falunak, ami most az egyik kápolna mellett áll.

Ugyanakkor nagy összeggel támogatták az Értékek Háza létrehozását is, ami a térség kultúráját, szokásait, hagyományát és Szentpéterfa történelmét mutatja be.

A helyiek remélik, hogy sokáig él még a szentpéterfaiak és a kitelepültek, valamint az ő leszármazottaik kapcsolata.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Szentpéterfaiak Amerikában