Véget ér valaha a küzdelem az illegális szemétlerakókkal a szombathelyi Parkerdőben?

Elkeserítő látvány fogadja a helyieket most már heti rendszerességgel: törmelékek, bútorok, veszélyes hulladék és egy csomó szemét. Pedig ők törekszenek a rendre és tisztaságra.

Temérdek alkalommal írtunk már mi is a szombathelyi Parkerdő szemétügyeiről, ugyanis visszatérő probléma a szemetelés és az illegális hulladéklerakás is. A problémákkal kapcsolatban már többször is hallatták hangjukat az ott lakók és kerttulajdonosok, és bár született is néhány megoldás, ez mégsem bizonyul elégnek.

Mint olvasónk írja, a legújabb történet valahol ott kezdődött, hogy a helyiek szerződést kötöttek a Szomhull-lal a szemétszállítási ügy megoldása miatt. Így mindenki, aki aláírta a szerződést és kifizette a „Kommunális Hulladék” felirattal ellátott nagy, fekete színű zsákot, amit aztán ki is helyezett, elvitték a szemetét.

A szerződésben pontosan ez áll:

„4. Megrendelő vállalja l, hogy vegyes települési hulladékkal telt zsákokat szakadásmentesen, zárt állapotban csütörtöki napon reggel 7 óráig az alábbi helyek egyikére hulladékjárművel jól megközelíthető n kihelyezi:

– Szombathely, Mélykúti és Erdei iskola út kereszteződése, vagy
– Szombathely, Parkerdőbe vezető út és Mezei u. Kereszteződése.

A közterületre kihelyezett zsák a jármű- és gyalogos forgalmat nem akadályozhatja.”

Hiába a szerződés és a rendre vágyó helyiek

Ez mind szép és jó – gondolnánk –, azonban sokan meglátták a kihelyezett zsákokat és felbátorodtak. Úgy gondolták, ők is megpróbálják így elvitetni a szemetüket, de persze szerződést nem kötöttek a Szomhull-lal, tehát nem volt fekete zsákjuk, amit a kukások elvisznek. Jöttek hát az újabb problémák.

„Sajnos, sokan egy-egy hétvégi buli után kitették oda a kék, sárga stb. nem megfelelő zsákokat, az állatok széttépték, elhordta a szél, kutyák is odajártak, ezért a Mező utca elejére másfél hete helyeztek el egy zöld konténert kommunális hulladék gyűjtésére, még mindig csak a 'Kommunális Hulladék' felirattal ellátott fekete színű nagy zsákoknak” – mesélik a helyiek.

Valaki gondolt egyet és lomtalanított a szombathelyi Parkerdőben
Ilyen állapotok uralkodtak pénteken a Parkerdőben. | Még több képért kattints!
Olvasó

De persze ez sem volt elég jó megoldás, ugyanis a konténert is teleszórták, sőt, mellé is pakoltak bőven mindent. Az első ürítés utáni éjszakán aztán tovább fajultak a dolgok. Valaki vagy valakik illegális és veszélyes hulladékkal árasztották el a konténert és környékét. Volt ott minden a kék, sárga és más színű zsákok mellett: autóabroncs, régi televízió, építési törmelék és öreg, rothadó bútorok.

Egyre inkább elfajulnak a dolgok

Azóta pedig rendszeressé vált ez a fajta illegális hulladéklerakás is. A környékbeliek próbáltak segítséget kérni az illetékesektől is, de nem jutottak sokra és mint mondják, azért fordultak lapunkhoz, mert úgy hiszik, hogy amivel a helyi média foglalkozik, azzal a városvezetés is fog.

A helyet, amit megtisztítottak, ezzel segítve a környezetet, egy hét alatt ocsmánnyá és undorítóvá tette valaki vagy tették valakik.

Amint ugyanis kiürítik a konténert minden kedden és pénteken, újra és újra telepakolják az éjszaka leple alatt. Akiknek pedig kirakták a konténert és fizetnek is a hulladékszállításért, hogy tisztán tartsák környezetüket, nem tudják kirakni a szemetüket. A hulladékszállító ugyanis nem tudja és nem is kötelessége elvinni a konténer mellé szórt szemetet, így az ottmarad, aztán jönnek a vadak meg a környékbeli kutyák és szétcincálják a zsákokat.

„Miért jó ez? Kérdezzük mi... Miért olyan nehéz elvinni és leadni a szemetet a szemétlerakóban? Vagy szerződést kötni a Szomhull-lal? Maguk alá még az állatok sem piszkítanak...” - panaszolják.

Azt azért megjegyezték, hogy sajnos az idős helyiek sem igazán tartják be a szabályokat. Mindent beleszórnak a konténerbe mondván, hogy ők itt laknak, azt dobnak ki, amit csak akarnak. Amikor tetten érték őket, azt mondták, hogy őket nem tájékoztatta senki és a konténer oldalán sem látják kiírva a dolgokat.

A régi bútorokat és a törmeléket viszont biztosan nem ők szórják ki oda, hiszen ezeket autó, vagy esetleg utánfutó nélkül képtelenség odavinni.

Olvasó

Próbáltak segítséget kérni

„A történet itt válik izgalmassá. Telefonáltunk a SZOVA-nak, akik a Városüzemeltetés felé irányítottak minket. Elmondtuk a fennálló problémát, hogy mi, akik a zsákokért fizetünk, szerződésben állunk, mi nem férünk bele a konténerbe, mit tegyünk? Az illetékes először azt sem tudta, miről van szó, kiakadt, hogy mi illegálisan pakoljuk le a szemetet oda...” – meséli olvasónk.

A telefon túloldalán aztán jött a faggatózás, hogy kik ők és hol laknak, mert biztosan ők pakolják le a szemetet. Mint mondja olvasónk, döbbenten álltak a történtek előtt, de miután felocsúdtak, elmagyarázták, hogy ők milyen szerződést kötöttek a Szomhull-lal és hogy az abban foglaltakat próbálják is betartani.

„Mikor ezt nagy nehezen elfogadta, elmondta, hogy a kisujjukat nyújtják, de a karjuk sem elég. Nekünk elég lenne az a „kisujj”, hiszen nem véletlenül szerződtünk, és nagyon is örültünk a konténernek és döbbenten tapasztaljuk a törmelék, bútorok, veszélyes hulladék, stb. leszórását. Végezetül ránk volt dühös... hogy a városvezetésnek elege van a parkerdei szemétproblémákból. Őszintén? Nekünk is! Nem jó úgy kijönni a kertünkbe, hogy az utcánk elején halomnyi összehordott mocsok van, amit kutyák szaggatnak fényes nappal...” – folytatta panaszát olvasónk.

Olvasó

„Hol lehet a megoldás? Mi is keressük...”

A konténer tehát jó ötlet volt, de mégsem lett jó megoldás. Volt szó arról is, hogy kamerákat helyeznek ki a problémás helyszínekre, erről alig egy hónappal ezelőtt írtunk Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben 2020. August 26. 16:29 mi is. Németh Ákos tanácsnok akkor azt mondta, hogy ezeket a térfigyelő kamerákat a közterületfelügyelet egy gyorsreagálású csapata figyeli és ha illegális szemetelőket látnak, azonnal lecsapnak rájuk.

A helyszín éppen a Parkerdő volt, egészen pontosan a az Erdei Iskola úti hulladéklerakó telep bejárata, ahol Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy két hét alatt tíz szemetelőt csíptek fülön a kamerák segítségével. Közülük hat embert feljelentettek, négyen pedig helyszíni bírságot kaptak, ami 5 ezertől 50 ezer forintig terjed.

„A kamera, amiről beszéltek, hogy lesz, nincsen... Különben már legalább 10 alkalom lett volna elkapni a tettest, tetteseket. Mi ugye nem lapulhatunk meg a sötétben és kaphatjuk el az illetőket... Pedig lassan idáig fajul a helyzet” – mondják a helyiek.

Augusztusban egyébként az is kiderült, hogy az erdészet tavaly nem kevesebb, mint 600 ezer forintot költött szemétszedésre csak a Parkerdő területén. Ferenczi Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. elnöke hangsúlyozta, hogy a szigorú szankciókra mindenképp szükség van, de ez már egy 50 éve tartó probléma, így hosszútávon csakis a szemléletváltás lehet megoldás.

Valaki gondolt egyet és lomtalanított a szombathelyi Parkerdőben
Kattints még több képért az áldatlan állapotokról!
Olvasó

„Értetlenek vagyunk, ha mi, dolgozó és adót fizető, felnőtt emberek családdal, megannyi tennivaló mellett is képesek vagyunk ennyi energiát belefektetni a környezetünk tisztántartásáért, autónkba betenni vagy utánfutón elvinni a szemetet a lerakóig, akkor mások miért nem? Mert a kommunális hulladékot igenis átveszik a hulladéklerakónál is! Néhányszáz méterről beszélünk. Egy édesapát lehet rendszeresen látni, aki a kisfiával reggelente becsületesen viszi ki a gyűjtőponthoz, köszönet az ilyen szülőnek, aki ezt tanítja a gyermekének!” – zárta a történetet olvasónk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem