Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Véget ér valaha a küzdelem az illegális szemétlerakókkal a szombathelyi Parkerdőben?

Elkeserítő látvány fogadja a helyieket most már heti rendszerességgel: törmelékek, bútorok, veszélyes hulladék és egy csomó szemét. Pedig ők törekszenek a rendre és tisztaságra.

Temérdek alkalommal írtunk már mi is a szombathelyi Parkerdő szemétügyeiről, ugyanis visszatérő probléma a szemetelés és az illegális hulladéklerakás is. A problémákkal kapcsolatban már többször is hallatták hangjukat az ott lakók és kerttulajdonosok, és bár született is néhány megoldás, ez mégsem bizonyul elégnek.

Mint olvasónk írja, a legújabb történet valahol ott kezdődött, hogy a helyiek szerződést kötöttek a Szomhull-lal a szemétszállítási ügy megoldása miatt. Így mindenki, aki aláírta a szerződést és kifizette a „Kommunális Hulladék” felirattal ellátott nagy, fekete színű zsákot, amit aztán ki is helyezett, elvitték a szemetét.

A szerződésben pontosan ez áll:

„4. Megrendelő vállalja l, hogy vegyes települési hulladékkal telt zsákokat szakadásmentesen, zárt állapotban csütörtöki napon reggel 7 óráig az alábbi helyek egyikére hulladékjárművel jól megközelíthető n kihelyezi:

– Szombathely, Mélykúti és Erdei iskola út kereszteződése, vagy
– Szombathely, Parkerdőbe vezető út és Mezei u. Kereszteződése.

A közterületre kihelyezett zsák a jármű- és gyalogos forgalmat nem akadályozhatja.”

Hiába a szerződés és a rendre vágyó helyiek

Ez mind szép és jó – gondolnánk –, azonban sokan meglátták a kihelyezett zsákokat és felbátorodtak. Úgy gondolták, ők is megpróbálják így elvitetni a szemetüket, de persze szerződést nem kötöttek a Szomhull-lal, tehát nem volt fekete zsákjuk, amit a kukások elvisznek. Jöttek hát az újabb problémák.

„Sajnos, sokan egy-egy hétvégi buli után kitették oda a kék, sárga stb. nem megfelelő zsákokat, az állatok széttépték, elhordta a szél, kutyák is odajártak, ezért a Mező utca elejére másfél hete helyeztek el egy zöld konténert kommunális hulladék gyűjtésére, még mindig csak a 'Kommunális Hulladék' felirattal ellátott fekete színű nagy zsákoknak” – mesélik a helyiek.

Valaki gondolt egyet és lomtalanított a szombathelyi Parkerdőben
Ilyen állapotok uralkodtak pénteken a Parkerdőben. | Még több képért kattints!
Olvasó

De persze ez sem volt elég jó megoldás, ugyanis a konténert is teleszórták, sőt, mellé is pakoltak bőven mindent. Az első ürítés utáni éjszakán aztán tovább fajultak a dolgok. Valaki vagy valakik illegális és veszélyes hulladékkal árasztották el a konténert és környékét. Volt ott minden a kék, sárga és más színű zsákok mellett: autóabroncs, régi televízió, építési törmelék és öreg, rothadó bútorok.

Egyre inkább elfajulnak a dolgok

Azóta pedig rendszeressé vált ez a fajta illegális hulladéklerakás is. A környékbeliek próbáltak segítséget kérni az illetékesektől is, de nem jutottak sokra és mint mondják, azért fordultak lapunkhoz, mert úgy hiszik, hogy amivel a helyi média foglalkozik, azzal a városvezetés is fog.

A helyet, amit megtisztítottak, ezzel segítve a környezetet, egy hét alatt ocsmánnyá és undorítóvá tette valaki vagy tették valakik.

Amint ugyanis kiürítik a konténert minden kedden és pénteken, újra és újra telepakolják az éjszaka leple alatt. Akiknek pedig kirakták a konténert és fizetnek is a hulladékszállításért, hogy tisztán tartsák környezetüket, nem tudják kirakni a szemetüket. A hulladékszállító ugyanis nem tudja és nem is kötelessége elvinni a konténer mellé szórt szemetet, így az ottmarad, aztán jönnek a vadak meg a környékbeli kutyák és szétcincálják a zsákokat.

„Miért jó ez? Kérdezzük mi... Miért olyan nehéz elvinni és leadni a szemetet a szemétlerakóban? Vagy szerződést kötni a Szomhull-lal? Maguk alá még az állatok sem piszkítanak...” - panaszolják.

Azt azért megjegyezték, hogy sajnos az idős helyiek sem igazán tartják be a szabályokat. Mindent beleszórnak a konténerbe mondván, hogy ők itt laknak, azt dobnak ki, amit csak akarnak. Amikor tetten érték őket, azt mondták, hogy őket nem tájékoztatta senki és a konténer oldalán sem látják kiírva a dolgokat.

A régi bútorokat és a törmeléket viszont biztosan nem ők szórják ki oda, hiszen ezeket autó, vagy esetleg utánfutó nélkül képtelenség odavinni.

Olvasó

Próbáltak segítséget kérni

„A történet itt válik izgalmassá. Telefonáltunk a SZOVA-nak, akik a Városüzemeltetés felé irányítottak minket. Elmondtuk a fennálló problémát, hogy mi, akik a zsákokért fizetünk, szerződésben állunk, mi nem férünk bele a konténerbe, mit tegyünk? Az illetékes először azt sem tudta, miről van szó, kiakadt, hogy mi illegálisan pakoljuk le a szemetet oda...” – meséli olvasónk.

A telefon túloldalán aztán jött a faggatózás, hogy kik ők és hol laknak, mert biztosan ők pakolják le a szemetet. Mint mondja olvasónk, döbbenten álltak a történtek előtt, de miután felocsúdtak, elmagyarázták, hogy ők milyen szerződést kötöttek a Szomhull-lal és hogy az abban foglaltakat próbálják is betartani.

„Mikor ezt nagy nehezen elfogadta, elmondta, hogy a kisujjukat nyújtják, de a karjuk sem elég. Nekünk elég lenne az a „kisujj”, hiszen nem véletlenül szerződtünk, és nagyon is örültünk a konténernek és döbbenten tapasztaljuk a törmelék, bútorok, veszélyes hulladék, stb. leszórását. Végezetül ránk volt dühös... hogy a városvezetésnek elege van a parkerdei szemétproblémákból. Őszintén? Nekünk is! Nem jó úgy kijönni a kertünkbe, hogy az utcánk elején halomnyi összehordott mocsok van, amit kutyák szaggatnak fényes nappal...” – folytatta panaszát olvasónk.

Olvasó

„Hol lehet a megoldás? Mi is keressük...”

A konténer tehát jó ötlet volt, de mégsem lett jó megoldás. Volt szó arról is, hogy kamerákat helyeznek ki a problémás helyszínekre, erről alig egy hónappal ezelőtt írtunk Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben 2020. August 26. 16:29 mi is. Németh Ákos tanácsnok akkor azt mondta, hogy ezeket a térfigyelő kamerákat a közterületfelügyelet egy gyorsreagálású csapata figyeli és ha illegális szemetelőket látnak, azonnal lecsapnak rájuk.

A helyszín éppen a Parkerdő volt, egészen pontosan a az Erdei Iskola úti hulladéklerakó telep bejárata, ahol Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy két hét alatt tíz szemetelőt csíptek fülön a kamerák segítségével. Közülük hat embert feljelentettek, négyen pedig helyszíni bírságot kaptak, ami 5 ezertől 50 ezer forintig terjed.

„A kamera, amiről beszéltek, hogy lesz, nincsen... Különben már legalább 10 alkalom lett volna elkapni a tettest, tetteseket. Mi ugye nem lapulhatunk meg a sötétben és kaphatjuk el az illetőket... Pedig lassan idáig fajul a helyzet” – mondják a helyiek.

Augusztusban egyébként az is kiderült, hogy az erdészet tavaly nem kevesebb, mint 600 ezer forintot költött szemétszedésre csak a Parkerdő területén. Ferenczi Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. elnöke hangsúlyozta, hogy a szigorú szankciókra mindenképp szükség van, de ez már egy 50 éve tartó probléma, így hosszútávon csakis a szemléletváltás lehet megoldás.

Valaki gondolt egyet és lomtalanított a szombathelyi Parkerdőben
Kattints még több képért az áldatlan állapotokról!
Olvasó

„Értetlenek vagyunk, ha mi, dolgozó és adót fizető, felnőtt emberek családdal, megannyi tennivaló mellett is képesek vagyunk ennyi energiát belefektetni a környezetünk tisztántartásáért, autónkba betenni vagy utánfutón elvinni a szemetet a lerakóig, akkor mások miért nem? Mert a kommunális hulladékot igenis átveszik a hulladéklerakónál is! Néhányszáz méterről beszélünk. Egy édesapát lehet rendszeresen látni, aki a kisfiával reggelente becsületesen viszi ki a gyűjtőponthoz, köszönet az ilyen szülőnek, aki ezt tanítja a gyermekének!” – zárta a történetet olvasónk.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra