Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat

Kis közösség, de óriási csapatmunka.

Néhány héttel ezelőtt keresett fel minket egy olvasónk egy példamutató kezdeményezéssel kapcsolatban. A helyszín a szombathelyi Parkerdő, ami bár sokat fejlődött az elmúlt években, sajnos még így is a város mostohagyerekei közé tartozik. Többször is foglalkoztunk már ottani problémákkal, legyenek azok kisebbek Folyamatos áramkimaradások miatt áll a bál a szombathelyi Parkerdő Lakókertben 2020. September 10. 07:23 vagy nagyobbak Véget ér valaha a küzdelem az illegális szemétlerakókkal a szombathelyi Parkerdőben? 2020. September 22. 07:46 , most pedig ezen belül is egy konkrét utcáról van szó.

A kiskertes részen, pontosabban a Vermes dűlőben fogott össze még tavaly a kiskerttulajdonosok egy kicsi, de annál aktívabb csapata. Elkezdtek pénzt gyűjteni és sikerült 1,3 millió forintot összeszedniük, amiből rendeltek kavicsot és leszórták azt az útra, hogy legalább így rendbe tudják tenni az amúgy önkormányzati tulajdonú utat.

Kavicsozás a Vermes dűlőben
Üdv a Vermes dűlőben. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

„Hiába megyek be az önkormányzathoz, hogy pénzt kérjek útfelújításra, ez nem így működik. Szóval kénytelenek voltunk a saját kezünkbe venni a sorsunkat. Mi sikersztoriként tekintünk erre az egészre, örülünk, hogy ezt így meg tudtuk oldani. Nem akarunk mi ebbe politikát belevinni, csak gondoltuk megosztjuk a nagyvilággal, hogy ilyenek is történnek Szombathelyen” – mesélte Kovács Norbert, az akció egyik szervezője.

Mészáros D. Zsolt

Az akció első felvonása viszont nem bizonyult elégnek, mint Norbert mondja, ráfért még egy kis igazítás az útra, mivel eléggé porzott. Szóval ismét összefogtak, megint összegyűjtöttek egy bizonyos összeget, megrendelték a kavicsot, amit szépen fokozatosan ki is szállítottak nekik az elmúlt hetekben.

„A lényeg, hogy most még egy kavicsos réteg kerül az előző fölé. Most olyan kavicsot vettünk, amiben nincs bent az a szürke por. Tehát ez finomabb kavics, ami a reményeink szerint még jobb minőségűvé fogja tenni az egészet” – magyarázza.

Kavicsozás a Vermes dűlőben
Nem egyszerű itt a közlekedés.
Mészáros D. Zsolt

Az utolsó adagot múlt héten vitték ki a Vermes-dűlőbe, de sajnos elment az összes pénz a kavicsra, úgyhogy hiába nem akarták, mégis bele kellett vonniuk a politikát és egy kis segítséget kellett kérniük. Norbert ezért fel is vette a kapcsolatot Czeglédy Csaba városi képviselővel, aki megígérte nekik, hogy a SZOVA kisegíti majd őket egy munkagéppel, amivel be tudják dolgozni a kavicsot.

Kavicsozás a Vermes dűlőben
Zajlik a munka. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

„Példaértékűnek tartom, hogy mi így össze tudtuk rántani magunkat. Nagyon sok kerttulajdonos van itt és ahhoz képest nagyon kevesen vittük a hátunkon ezt az egészet. Van, aki csak 5-10 ezer forintot dobott bele, de akadnak olyanok is, akik komoly, 100 ezres nagyságrendű összegekkel járultak hozzá. Úgy éreztük, hogy ez elég fontos nekünk és megéri” – zárta mondandóját Norbert.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem