Olvasónknál már nagyon kezdett betelni a pohár a Savaria téri állapotok miatt

Rákérdeztünk a helyzetre a belváros képviselőjénél és az önkormányzatnál is.

Egy külföldön elő magyartól kaptunk nemrég levelet, aki már évek óta bérel Szombathely belvárosában egy lakást, és most jutott el arra a szintre, hogy billentyűzetet ragadjon és kiírja magából a felháborodását az ott uralkodó állapotokkal kapcsolatban.

Mint írja, a koronavírus miatt nincsenek itt sokat a családdal, de nem egyszer botlott már bele itt érdekes dolgokba. Azt a látványt viszont, ami egyik nap fogadta, „borzasztónak” és „dühítőnek” találta, így nem hagyhatta szó nélkül.

Olvasó

„A Savaria téren bérlek egy lakást, ami minden szempontból optimális volt. Most pedig, hogy van egy kisfiam, még ideálisabb lenne, hisz rögtön lent van a játszótér, ami árnyékos is. Mindig is voltak gondok az itt dorbézoló fiatalokkal, főleg nyáron, de a helyzet most nagyon elharapózott” – meséli.

Azt mondja, nem meri már leengedni a kisfiát, mert iszonyú mocskos a játszótér. Tele van cigarettacsikkekkel, gyorséttermes szeméttel, olykor alkoholos üvegekkel, és a szét vágott energiaitalos dobozok sem ritkák.

Olvasó

A levél következő része a fűnyírásról szól, ami idén tavasszal nagy sláger volt Szombathelyen. Háborogtak a lakók, a kormánypárti képviselők és a média is ráugrottak a témára. Az utóbbi hetekben csitult a helyzet, de úgy látszik, még van javítanivaló.

„Megértem én, hogy pandémia van, meg minden. De az, hogy a lakóházak környékét még másfél hónap után sem sikerült lenyírni, az már csak hab a tortán. Munkanélküliség van, de önkormányzati alkalmazottakat, akik ezt a munkát elvégeznék, sehol sem látni” – panaszolta.

Olvasó

Majd felidézte, hogy néhány hete volt szerencséje látni három munkást, akik viszont nem a fűnyírással vagy a takarítással voltak elfoglalva: békésen üldögéltek és dohányoztak a játszótéren.

„Szívesen felszedem a szemetet, mivel azt szeretném, hogy a gyerekem játék közben ne sérüljön, de ami sok, az sok. Remélem, soraim meghallgatásra találnak egy cikk erejéig, ami változást hozhat az önkormányzat részéről” – zárta mondandóját.

Jön a változás szele?

A levélben foglaltakkal kapcsolatban felkerestük az önkormányzatot és a belváros képviselőjét, Takátsné Tenki Máriát is, mindkét helyről hamar jött is a válasz. Közben pedig mi is kamerát ragadtunk és kimentünk megnézni, hogy változott-e a helyzet és jó hírünk van: a válasz igen.

Takátsnétől megtudtuk, hogy megkeresésünk nyomán még múlt héten helyszíni bejárást tartottak a városüzemeltetési iroda vezetőjével és kérték is a SZOVA-tól, illetve a SZOMPARK-tól a takarítást, valamint a bokrok és a fű vágását.

Kitakarították a szombathelyi Savaria teret
A fű lenyírva.
Nyugat.hu

Az önkormányzat egy részletesebb válasszal jelentkezett, melyben az állt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a belvárosi területek tisztántartására. Ez azt jelenti, hogy a SZOVA munkatársai minden reggel ürítik a szemeteseket, ráadásul a Fő téren, a Király utcában, a Kőszegi utcában és a Savaria téren egész nap folyamatosan ellenőrzik is azokat, hogyha szükséges, még pluszban ürítsék.

„Természetesen mi magunk is érzékeljük az olvasó által is jelzett problémákat. Pontosan ezért a közterület-felügyelet munkatársai fokozottan ellenőrzik a Savaria tér belső udvarát, továbbá az érintett területen tavasszal megdupláztuk a hulladékgyűjtők számát, illetve nyáron már a heti egy helyett két alkalommal ürítik az ott található kukákat” – írják.

Ezek alapján pedig elmondható, hogy az olvasói levélben szereplő udvarban négyszer akkora lett a hulladékgyűjtő-kapacitás, hiszen kétszer annyi szemetest kétszer olyan gyakran ürítenek, mint korábban. Ráadásul azt írják, hogy ezen felül a FÉHE foglalkoztatottjai is legalább heti két alkalommal megtisztítják a szóban forgó területet.

Kitakarították a szombathelyi Savaria teret
A szemétnek hűlt helye – egyelőre. | Még több képért kattintson!
Nyugat.hu

„A városvezetés és az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a város tisztább, élhetőbb legyen, de az, hogy milyen a közvetlen környezetünk, nemcsak rajtunk múlik. Szeretnénk a városlakókkal együtt vigyázni Szombathelyre, ezért is helyezünk nagy hangsúlyt a fokozottabb munka mellett a szemléletformálásra is, elég, ha csak a közelmúltban tartott városi nagytakarításra gondolunk” – hangsúlyozza az önkormányzat.

A lakóktól pedig azt kérik, hogy aki rendbontást észlel, hívja a szombathelyi közterület-felügyeletet a +3694-501-301-es éjjel-nappal hívható telefonszámon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem