Rollerek szerteszét - Bécs szigorított, Szombathelyen továbbra sincs szabályozás

Így aztán továbbra sem lesz könnyű a városban való közlekedés.

Szigorították az e-rollerekre vonatkozó szabályokat Bécsben, május 19-től csak a kijelölt mobilitási pontokon, illetve parkolóhelyeken lehet letenni a járműveket.

Ez azonban csak a kezdet.

A parkolási szabályok bevezetésével együtt több helyre megtiltották a rollerrel való behajtást, leállnak majd a rollerek például

 • a kórházak területén belül
 • és a város több, nevezetes terén, utcáján (például a Stephansplatzon, a Naschmarkton és a Kärtner Straßén) is
 • Itt automatikusan le is állnak majd a járművek.

  Az osztrák főváros egyébként tavaly ősszel határozta el, hogy rendet vág a közösségi e-rollerek terén uralkodó káoszban és sokkal szigorúbb feltételeket szab az üzemeltetők számára.

  Ennek eredményeként csak a kizárólag erre kijelölt – pirossal felfestett – mobilitási pontokon lehet leparkolni a kölcsönrollereket. Ha nincs gyűjtőpont a közelben, akkor a rollert az autók számára kijelölt parkolóhelyen kell elhelyezni úgy, hogy minél kevesebb helyet foglaljon. A rossz helyen lerakott rollert elszállíttatják.

  Május 19-től Bécsben sem lehet már akárhol lerakni a közösségi e-rollert
  PID/Christian Fürthner

  A szabályok betartását a jövőben a közterület-felügyelők ellenőrzik, akik büntetést is kiszabhatnak, a szolgáltató pedig köteles azonnal megszüntetni a szabálytalanságot. A korábbiakkal ellentétben a város azonnal – előzetes eljárás nélkül – elszállíttathatja (a szolgáltató költségére) a szabálytalanul leparkolt rollert.

  Bécs egyébként egy uniós közbeszerzést írt ki, hogy kiválasszák azt a négy szolgáltatót, akik eleget tesznek az osztrák főváros elvárásainak. Miután erről megszületett a bírósági ítélet, a város a többi tervét is megvalósítja. Vagyis a belvárosban

 • maximálják (csökkentik) az elérhető közösségi e-rollerek számát,
 • és minden egyes járművet GPS-segítségével nyomon lehet majd követni – akár visszamenőleg is –, így pontosan tudni fogják, hogy ki, mikor, hol állította le szabálytalanul a kölcsönrollert.
 • Eközben Szombathelyen

  Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a vasi megyeszékhelyen picit más a helyzet a rollerek parkolásával. Bár a járművek megérkezésekor még azt írtuk, Mennyire zöldek? - Elindultak a kölcsönözhető elektromos rollerek Szombathelyen 2022. September 22. 09:42 nem mindenhol lehet majd leparkolni a rollereket, tesztünkből kiderült, Cirkuszt és rollert a népnek – Mindegy mennyi, csak legyen 2022. October 01. 07:35 ez nagyrészt nem igaz.

  A parkolásokkal kapcsolatban néhány hete Irmai Krisztián, az üzemeltető Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettese lapunknak azt mondta, Szanaszét hagyják az elektromos rollereket Szombathelyen April 08. 06:56 az eredeti koncepció hosszú távon az – amiről nem tudják, mikor valósulhat meg –, hogy Szombathelyen is legyenek parkoló övezetek, és kizárólag csak ezeken a gyűjtőpontokon lehessen hagyni a rollereket.

  Bécsben a rollerek szabálytalan parkolásáért már büntetnek, Szombathelyen még nem
  olvasó

  Mivel szezonon kívül indult a szolgáltatás, ezért nem tudják még meghatározni azt, hogy hova kéne a gyűjtőpontokat helyezni. Ezt a felhasználók nagyban befolyásolják – magyarázta Irmai Krisztián, hozzátéve, hogy a rollerek közlekedését lassító zónák kialakításával szabályozhatják.

  Szombathelyen egyébként az utóbbi hónapokban többen meglehetősen kreatív módon oldották meg a parkolás Tényleg szanaszét és összevissza állnak az elektromos rollerek Szombathelyen? 2022. October 02. 15:35 kérdését. Tavaly például valaki a Perint medrébe „hajította” Út közepén, elkerülő mellett, Perintbe hajítva – kreatívan parkolják le a rollereket a szombathelyiek 2022. December 29. 15:26 a járművet, néhány héttel ezelőtt pedig mágneshorgászok mentettek ki Mágneshorgászok mentették ki a Csónakázótóból az elektromos rollert Szombathelyen March 07. 16:38 egyet a Csónakázótóból.

  Roller a Perint medrében, tavaly novemberben
  Gácsi István

  Így aztán csak remélni tudjuk, hogy idővel Bécs után Szombathelyen is javul majd a helyzet, amire a fenti példák szerint egyelőre sok esélyt nem látunk.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet