Tényleg szanaszét és összevissza állnak az elektromos rollerek Szombathelyen?

A próbaüzem után minden sokkal egyértelműbb lesz - ígérik. Az összecsiszolódás korszaka zajlik.

Alig több, mint egy hete indult el Mennyire zöldek? - Elindultak a kölcsönözhető elektromos rollerek Szombathelyen September 22. 09:42 Szombathelyen a kölcsönözhető elektromos rollerek rendszere, de már rendesen felkorbácsolták az indulatokat. Már a tervezés időszakában is téma volt a közgyűlésben Attól félnek a szombathelyi képviselők, hogy balesetveszélyt és rendetlenséget hoznak a bérelhető rollerek June 27. 17:50 , ahol a képviselők jó része fenntartásokat fogalmazott meg.

Aztán közlekedési szakértőnk jelentette ki Az a gond, hogy bárki használhatja az elektromos rollereket, korlátozás nélkül July 05. 07:24 , hogy az a gond az elektromos rollerekkel, bárki korlátozások nélkül használhatja azokat. A rollerek első hétvégéjén egy olvasónk is kritikákat fogalmazott meg Nem minden roller, ami fénylik, azaz, nem tökéletes az elektromos járművek kölcsönzése Szombathelyen September 25. 11:04 , de azért mi is kipróbáltuk Cirkuszt és rollert a népnek – Mindegy mennyi, csak legyen October 01. 07:35 , hogyan is működik a rendszer.

Elhagyottnak tűnő roller a Honvéd téren
Mészáros D. Zsolt

A csütörtöki közgyűlésen is előjött megint a téma, ahol több képviselő is megjegyezte, hogy nem voltak alaptalanok a félelmek, tényleg szanaszét állnak a városban a rollerek.

Németh Ákos, környezetvédelmi tanácsnok, a rollerügy főfelelőse aztán némi meglepetést is okozott tájékoztatójával. Korábban mi is írtuk, hogy a rollert csak a gyűjtőpontokon lehet otthagyni, és csak akkor lehet leállítani a kölcsönzést, ha ilyen helyen áll a jármű.

Ellenkező esetben az applikáció továbbra is úgy érzékeli, hogy használatban van a roller, és felszámolja a percenkénti 60 forintos díjat, amit le is emel a bankkártyáról.

Ha kell, a végtelenig is számolhat a rendszer

Németh Ákos ezt aztán árnyalta. Kiderült, hogy a rendszer csak 40 percig számolja a kikapcsolt roller után a percenkénti kölcsönzési díjat, utána leáll. A tanácsnok lapunk érdeklődésére azt mondta, a rollereket működtető cég jelezte, hogy át lehet állítani a rendszert, úgy is, hogy a számlálás addig ne álljon le, amíg a szabályoknak megfelelő helyen le nem parkolják a járművet.

A gyűjtőpontokat jövőre tábla is jelzi
Mészáros D. Zsolt

Ehhez azonban az önkormányzat kérése kell, Németh kos azt mondta, az év végéig tart a próbaüzem, utána a tapasztalatok alapján, ha kell, módosítják a szabályokat.

A tanácsnok időt kért ahhoz is, hogy legen valami látható jelzésük a gyűjtőpontoknak. Jelenleg ugyanis csak GPS alapján vannak kijelölve a gyűjtőpontok, az applikációban láthatóak is, de a járókelők csak azt látják, hogy - mondjuk - a járda közepén, vagy szélén áll egy roller.

Az összecsiszolódás kora

Németh Ákos azt mondta, először letesztelik, hol van jogosultságuk a gyűjtőpontoknak, hol van nagyobb és hol kisebb forgalmuk. Ez is kiderül az év végéig, jövőre majd táblákkal is jelölik a gyűjtőpontokat. Amit a járókelők is látnak, és nem tévesztik össze a szabályosan lerakott rollereket az eldobott eszközökkel.

A közgyűlésen viszont azt is megtudtuk, hogy a gyűjtőpontok esetében is több kategória van a városban. Egyrészt vannak olyan területek, ahol nem lehet használni a rollereket, a rendszer le is tiltja azokat. Ilyenek a parkok, játszóterek, és ilyen a Fő tér.

A belvárosba és a lakótelepeken vannak a gyűjtőpontok, a családi házas városrészekben viszont nincsenek. Ott bárhol le lehet állítani a rollereket, és ott lehet hagyni, ezeket az üzemeltető cég gyűjti össze majd.

Szóval, jelenleg a város és a rollerek összecsiszolásának korszakában vagyunk, az év végére letisztázódik, milyennek is kell lennie. Addig mi is tesztelhetjük a rollereket és rollerek is tesztelik a szombathelyieket, gyalogosokat, kerékpárosokat, autósokat egyaránt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t