Szlávik a harmadik és a negyedik oltásról

Van olyan gyerek, akinél felesleges az oltás.

A teljes védelemhez három oltás szükséges, ezért aki még csak kettőt kapott és azóta eltelt már három–négy hónap, annak mindenképpen ajánlott kérni a harmadik, megerősítő vakcinát is – többek között erről is beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádió a Napközben című műsorában.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth Rádió a Napközben című műsorának Vírusinfó rovatában válaszolt a hallgatói kérdésekre.

Felhívta a figyelmet, hogy a teljes védelemhez három oltás szükséges , ezért aki még csak kettőt kapott és azóta eltelt már három–négy hónap, annak mindenképpen ajánlott kérni a harmadik, megerősítő vakcinát is.

A negyedik oltással kapcsolatban elmondta, a magyarországi ajánlás szerint javasolt a súlyoson immunhiányos vagy daganatos betegek számára , de hangsúlyozta, hogy a háziorvosunkkal való konzultáció elmaradhatatlan előtte.

Szlávik János elmondta, hogy az izraeli tapasztalatok alapján a negyedik oltás hasznos lehet minden 60 év felettinek , hiszen csökkenti a súlyos megbetegedés és az intenzív osztályra kerülés kockázatát.

„A 60 év alattiak vagy fiatalok esetében a három oltás hatékonyan megvédi őket, még az omikron variánssal szemben is”

– hangsúlyozta. Hozzátette, természetesen az oltások között vannak különbségek, de alapvetően mindegyik megvéd a súlyos szövődményektől.

Hallgatói kérdésre válaszolva elmondta, az influenza és a koronavírus elleni oltás nyugodtan felvető egyszerre és a jelenleg ismert koronavírus elleni védőoltások nem befolyásolják a Parkinson-kórt.

Szintén kérdésre válaszolva kifejtette: egy olyan kisgyermek esetében , aki nem tartozik a veszélyeztetettek csoportjába, átesett a fertőzésen és meggyógyult, felesleges lehet az oltás .

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza !
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19