Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy közel 50 éves történet zárult le a szombathelyi Nagy Lajos király utcában

Végre elkészült a járda, aminek felújítása már elég régóta húzódott.

Még múlt hét vasárnap érkezett lapunkhoz egy olvasói levél, melynek témája a szombathelyi Nagy Lajos király utca és az ott már hosszú ideje uralkodó áldatlan állapotok. Olvasónk azt írta, hogy már nagyon régen hozzáláttak a járdafelújításhoz, de a munkálatokkal nem igazán haladtak, ráadásul lassan már 5 hete változatlan az utca állapota. Már csak az utolsó néhány méter lenne hátra és olvasónk úgy gondolta, hogy idén már be sem fejezik.

Szombathelyi Nagy Lajos király utca járdafelújítás
Még több képért kattintson!
Olvasó

Elküldtük kérdéseinket a városházára, aztán megtudtuk, hogy írásunk sikeresen eljutott a jegyzőhöz is, de itt egy napra megakadt a dolog. Végül nagy meglepetésünkre meghívót kaptunk egy szerda délelőtti sajtótájékoztatóra, aminek témája éppen az elkészült Nagy Lajos király utcai járda volt. A sajtótájékoztatót Tóth Kálmán, az érintett városrész képviselője tartotta, miközben a SZOVA munkatársai éppen az utolsó simításokat végezték.

Régi adósság volt már ez a lakók felé

„Betonlapos járdát építünk, ami több szempontból is hasznos ezen a területen. Egy sima, lakott utcáról van szó, tehát nagyon fontos az, hogy a későbbi javítások, csőtörések esetén egy olyan járdával rendelkezzünk, ami aztán hibátlanul visszaállítható. Ezért is döntöttünk emellett a műszaki megoldás mellett” – kezdte Tóth Kálmán.

Az utca nagyjából 500 méter hosszú, mindkét oldalon megújult a járda, tehát összesen egy kilométeren tettek le vadonatúj járdalapokat. Ez pedig összesen 7,7 millió forintba került, amit teljes egészében a városi költségvetésből finanszíroztak.

„Elég konszenzusos volt a döntés. Mindenki érezte, hogy ez az utca pontosan azt a legendát tudja ledönteni, hogy a Szent Gellért utcánál véget ér Szombathely. Most már talán úgy érezhetik az itt lakók, hogy végre ők is Szombathelyhez tartoznak, mert én, mint képviselő, rengeteget hallgattam, hogy hogyan néznek ki a környező utcák. Most egyfajta adósságot tudtunk törleszteni ezzel” – vallotta Tóth.

Czömpöl Bianka

Bíznak benne, hogy ezzel egy jó időre megoldódik a probléma

Sok nyugdíjas él ebben az utcában, de a lakosság cserélődése miatt rengeteg a kisgyerekes anyuka is. A babakocsik eltolása és a nyugdíjasok könnyebb közlekedése mellett viszont kiemelte még a Hársfa-házat is, ahol sérült emberek dolgoznak és eddig ők is kizárólag az úttesten tudtak közlekedni. Ez viszont azért is volt problémás, mert nagy a forgalom, jelenleg még kétirányú az utca és mindkét oldalon szinte végig parkolnak autók, így mindenképpen indokolt volt már, hogy elkészüljön a járda.

Czömpöl Bianka

Gyakorlatilag 50 éve nem volt felújítva

Kiderült az is, hogy miért tartott ennyi ideig a munka, ami még 2014-ben kezdődött, a választások idején. Az akkori városvezetés viszont csak elkezdte a felújítást, aztán abba is hagyták. Idén májusban végre sikerült előrelépni az ügyben, és újra hozzáláthattak a munkálatoknak.

Tóth Kálmán elmondta, hogy nem kampányfogásnak szánta a járdafelújítást, az volt a lényeg, hogy végre valahára elkészüljön. A SZOVA szakaszosan végezte a munkálatokat, tehát akkor dolgoztak, amikor éppen kedvező volt az időjárás aszfaltozáshoz, vagy bármi hasonló munka végzéséhez.

„Volt két-három napjuk és akkor leraktak két-három háznyi betonlapot. De ez így is volt megbeszélve. Köztudott volt, hogy nem készül el a választásokig. Engem pedig ez különösebben nem érdekelt, a lényeg az volt, hogy elkészüljön” – árulta el Tóth, aki a munkálatok megkezdése előtt végigjárta az utcát, hogy tájékoztassa a lakókat arról, hogy mi történik majd az elkövetkező időszakban.

Szombathelyi Nagy Lajos király utca járdafelújítás
Még több képért kattints!
Czömpöl Bianka

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra