Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi Bejczy utca lakói már örülnek, ha 20 fok fölé kúszik a hőmérséklet a lakásokban

Úgy tűnik, hogy komoly gondok vannak a távhővel Szombathely több pontján is.

Az utóbbi időszakban nem egy olvasói panasz érkezett lapunkhoz a város több pontjáról is a szombathelyi távfűtés kapcsán. Közel két héttel ezelőtt például a Pázmány Péter körút több száz lakásában is szünetelt a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatás Több száz lakás fűtés nélkül Szombathelyen? 2020. November 22. 12:49 egy műszaki hiba miatt, ami annyira még nem is nagy ritkaság, hiszen sajnos elfordul az ilyen.

A héten viszont jelentkeztek olvasók a Szent Márton utcából, a Bejczy utcából, a Barátság utcából és a Március 15. térről is. Mindegyikük ugyanarra panaszkodott: egyáltalán nincs vagy akadozik a fűtés – és bár volt, ahol kaptak tájékoztatást a lakók, olykor bizony előfordul az is, hogy akár huzamosabb ideig semmi információt nem tudtak szerezni.

Van, ahol hamar megoldódik a probléma

A Szent Márton utca egyik társasházának üzenőfalára például kikerült egy tájékoztató, hogy december 3-án reggel 8 és délután 4 óra között szünetelni fog a távfűtés. Azt viszont nem közölték a lakókkal, hogy miért, így ők aggódni kezdtek, hogy komolyabb problémáról van szó és lehet, hogy huzamosabb ideig fűtés nélkül maradnak – tegyük hozzá, hogy nem alaptalanul, hiszen az elmúlt időszakban volt ilyenre is példa.

Aggódva mesélte lapunknak egy nagypapa is, akinek unokája a Barátság utcai óvodába jár, hogy csütörtökön reggel kérték a szülőktől, hogy ha lehet, inkább ne vigyék óvodába a gyerekeket aznap, mert nem lesz fűtés.

„Hogy mit csinálnak, azt nem közlik, titok. Mert ugye nem télen kell karbantartást végezni. Azért kérnek pénzt tőlünk a nyári hónapokban, leállás idején!? Kérem, tudakolják meg tőlük, mást is érdekel” – mondta az egyik panaszos.

Egy Március 15. téri társasházban sem volt fűtés csütörtökön reggeltől kora estig. Az egyik lakó felháborodva írta lapunknak, hogy jéghideg a lakás, gyermeke kabátban ül otthon. Ráadásul úgy tudjuk, hogy a szintén ott található Berzsenyi Dániel Könyvtárban sincs fűtés már hetek óta.

Kocsis Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. sajtóreferense lapunk megkeresésére elárulta, hogy az érintett szakaszon kilyukadt egy távvezeték, ezért vezetékcserére volt szükség és ezt december 3-án, csütörtökön végzeték el. Mint mondja, a hibaelhárítást azért kellett most, a fűtési időszak alatt elvégezni, mert csak így tudják biztosítani ezen a területen a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatást.

Amíg pedig folynak a munkálatok, le kell állítaniuk a rendszert, ezért nem volt fűtés és melegvíz-szolgáltatás 8 órától 16 óráig. Az üzemszünet a Szent Márton utcában lévő távhőszolgáltatással ellátott épületeket és a Barátság utcai óvodát is érintette, de erről tájékoztatták az érintett épületek lakóközösségeit a lépcsőházakban elhelyezett tájékoztatókkal, a közös képviseleteket és az intézményeket pedig e-mailben, illetve a SZOMTÁV hivatalos oldalára is kikerült a tájékoztató.

Van, ahol nagy a baj

A nagy kalamajka két hónappal ezelőtt kezdődött, amikor több napig nem volt melegvíz néhány belvárosi épülettömbben és a fűtés sem volt túl stabil. A problémát egyébként egy csőtörés okozta a zeneiskolában, az ott lévő kazánházat és annak berendezéseit pedig teljesen tönkretette a nagynyomású vízvezetékből kizúduló víz: több falat is áttört, több mint 1 méter magasságig állt a víz kazántérben és az elektronikai berendezéseket is eláztatta vagy teljesen megsemmisítette.

A vizet a katasztrófavédelem még aznap kiszivattyúzta és elkezdték a kárfelmérést is, ami napokig tartott. Az érintett épületek fűtését másik kazánházakból tudták megoldani, de a melegvíz-szolgáltatást csak jó néhány nap múlva tudták helyreállítani, ugyanis műszakilag nem megoldható, hogy más kazánházakra kapcsolják ezeket az épületeket.

A fő probléma viszont az volt, hogy erről nem kaptak megfelelő tájékoztatást a lakók. Ezt egy Thököly utcai lakos panaszolta el lapunknak, miután egy teljes hétvégére melegvíz nélkül maradtak. Azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogy a cég nem ad felvilágosítást: nem tudják, hogy mi történt és azt sem, hogy az igencsak kellemetlen helyzet meddig fog tartani. A lépcsőházban ez a papír volt kifüggesztve, ami nem sokat segített a helyzet tisztázásában.

A lakók nem tudták értelmezni a kiírást.
Olvasói fotó

Pontos tájékoztatást akkor kaptak, amikor lapunk elküldte kérdéseit a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nek, miután már 3 napja nem volt melegvíz. A válaszból kiderült, hogy meglehetősen bonyolult műszaki ügyről van szó, amit egyelőre ideiglenesen tudnak orvosolni, de folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

A kazánházak teljesítőképessége azonban véges, erre már akkor felhívták mindenki figyelmét a lapunknak elküldött közleményben. Az októberi időjárási körülményekben még elég volt a kapacitás és elmondásuk szerint várhatóan csak a tartósan 5°C-os vagy az alatti értéknél lehet a megszokottnál gyengébb a fűtés a belvárosi területeken.

Ez pedig úgy tűnik be is következett, ugyanis a Bejczy utcából többször is panaszkodtak, hogy alig megy a fűtés. Bár most már javulni látszik a helyzet, eddig nem nagyon kúszott 20°C fölé a hőmérséklet a lakásokban és félnek, hogy mi lesz, ha bejön az igazi hideg. A bejelentő azt mondja, hogy biztosan az október eleji kazánmeghibásodás áll a probléma hátterében, de pontos tájékoztatást nem kaptak.

Így ismét elküldtük kérdéseinket a SZOMTÁV-nak, Kocsis Tóth Ildikó pedig a következő választ továbbította:

Ahogy az már ismert 2020. október 2-án a Rákóczi utcai fűtőművünkben a kazántér mellett, a Zeneiskola szivattyú helyiségben egy 6 bar nyomású, NÁ 65-ös hidegvíz vezeték tokos kötése szétcsúszott. Mivel a vízfolyás nem a távhős rendszeren történt és a vezeték nem a mi tulajdonunk, ezért az eseményt a saját berendezéseink nem jelezték. A kazánházunkat megközelítőleg 1,2 m magasságig árasztotta el a víz és az ebből fakadó károk miatt a kazánház működőképtelenné vált. Mivel a belvárosi távhős épületeket innen fűtöttük, ezért alternatív megoldást kellett találnunk arra, hogy ezek az épületek ne maradjanak fűtésszolgáltatás nélkül. Ketté választottuk a belvárosi ellátási területet és a város északi részén üzemelő, Vízöntő utcai és a déli területen üzemelő Mikes Kelemen utcai kazánházunkkal helyettesítettük a termelésből kiesett kazánházat. A hidegebb idő megérkezésével a rendelkezésre álló kazánházi teljesítmény már nem volt elengedő, amit ügyfeleink a lakásokban alulfűtöttségként tapasztaltak.

A káreseményt követően azonnal elvégeztük a kárfelmérést és azt láttuk, hogy a víz által érintett minden berendezés javításra vagy cserére szorul; illetve a víz hatására minden elektromos, szabályozó és biztonsági berendezés tönkrement. A cserére szoruló eszközök egy jó része egyedi gyártású berendezés. Voltak olyan eszközök, amelyeknek a szállítását a gyártó a megrendeléstől számított 6 hétre tudta teljesíteni. Ez idő alatt előkészítő munkákat végeztünk és a beérkezést követően megkezdődött a berendezések összeszerelése és beüzemelése.

Örömmel tájékoztatjuk arról felhasználóinkat, hogy megkezdődött a fűtőmű kazánjainak próbaüzeme. A kazánok üzembe helyezése folyamatosan, egymás után történik, így ügyfeleink fokozatosan tapasztalják majd azt, hogy a fűtésszolgáltatás javul és a közeljövőben az összes kazán működésével a korábban megszokott magas színvonalú, folyamatos szolgáltatást tudjuk majd biztosítani.

Köszönjük, hogy ebben a számunkra is rendkívül nehéz helyzetben a tapasztalt kellemetlenségek ellenére ügyfeleink együttműködést és türelmet tanúsítanak társaságunk felé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra