Nem biztos, hogy a vadászokat kell hibáztatni az éjszaka eldördülő lövések miatt

Elszabadultak az indulatok Szombathelyen.

„Ha lövöldözéseket említ valaki, akkor nyilván sok ember fejében az jelenik meg, hogy a vadászok egy pick-up teherautó hátulján ülve, gépfegyverrel, metálzenét hallgatva, félittas állapotban lőnek mindenre, ami mozdul. Tehát ez egy nagyon rossz megfogalmazás egy ilyen témánál” – kezdi Pusztai Péter, a Savaria Vadásztársaság elnöke hétvégén megjelent, Lövöldözések tartják ébren a herényieket és az oladiakat éjszakánként Lövöldözések tartják ébren a herényieket és az oladiakat éjszakánként 2021. November 06. 07:02 című cikkünkre reflektálva, mely kissé felkavarta az állóvizet Szombathelyen.

Sokan támadták a vadászokat, mások petárdázásra gyanakszanak. Van, aki szerint nem olyan nagy dolog ez, mások viszont dühítőnek tartják, hogy erre kell felriadniuk, na meg, hogy megijeszti a kutyákat és a gyerekeket is. Főleg nyáron probléma ez, amikor még az ablakok is nyitva vannak, így még hangosabbak a durranások.

Az biztos, hogy az oladi lőteret nem szabad hibáztatni, ugyanis fix a nyitvatartási ideje, és arra is vannak szabályok, hogy milyen fegyverrel mikor lehet lőni. Ha pedig rendezvény vagy verseny van, azt is „emberi” időben szervezik. Mindezt azért, hogy a lehető legkevésbé zavarják a környéken élőket, hiszen bár korábban távol esett a lakóövezetektől, most egyre inkább benépesedik a városnak ez a része is.

Mi a helyzet a vadászattal?

A vadászat a legszigorúbb törvényi keretek közé sorolható Magyarországon, mivel fegyveres tevékenységről van szó, nagyon szigorú jogszabályok vonatkoznak rá. Egyébként két fajtája van, az egyik a társas vadászat, a másik az egyéni vadászat – tudtuk meg a Savaria Vadásztársaság elnökétől, akikhez egyébként a szóban forgó, oladi és herényi terület tartozik.

A társas vadászat kizárólag nappal űzhető, és be kell jelenteni két helyen szeptember 30-ig: a rendőrségen és a kormányhivatalnál is. A társas vadászathoz tartozik a nagyvad vadászat (pl.: vaddisznóhajtás, terelővadászatok), a dúvad vadászat (pl.: róka, szárnyas, szőrmés kártevők gyérítése), az apróvad vadászat (pl.: fácán, nyúl).

A bejelentés során le kell adni egy tervezetet, hogy február 28-ig milyen vadászat történik, melyik területrészen. Meg kell jelölni az úgynevezett eligazítás helyét is, ahova a rendőrség kimehet és ellenőrizheti a vadászat megkezdése előtt, hogy minden megfelel-e a jogszabályoknak.

„Ellenőrzik, hogy senki sem ittas, megnézik a fegyvertartási engedélyeket, megszámolják a fegyvereket. Így indul egy vadászat. Nem mindig jelennek meg a hatóságok, de szúrópróbaszerűen egy évben egyszer-kétszer ott vannak ezeken a helyszíneket, amiket nekünk meg kell jelölnünk” – mondja Pusztai.

Ezzel szemben az egyéni vadászatot nem kell előre bejelenteni egyik hatóságnál sem, de persze ennek is vannak szigorú előírásai. Van egy úgynevezett beírókönyv, amelyben rögzíteni kell a vadászat pontos helyét, hogy ki a vadász (vadászjegyszámmal együtt) és a vadászat időtartamát is. Ez az ember csak ebben az időszakban tartózkodhat fegyverrel ebben a szektorban.

Fontos, hogy az egyéni vadászatot lehet nappal és éjszaka is gyakorolni. Az éjszakai vadászat jellemzően úgynevezett vadkárelhárító védekezés, amit a vadászatra jogosultak kötelesek elvégezni. A vadak elleni védekezésnek egyébként több lehetséges módja van, de az egyik a vadászat, ami egyébként kizárólag vaddisznók esetében lehetséges.

„Vaddisznóra tehát szabad éjszaka vadászni, de például gímszarvasra és őzre nem. Egy éjszaka mozgó vadfajról van szó, így más esély nagyon nincs is arra, hogy vaddisznóra vadásszon az ember. Az éjszakai vaddisznóvadászat tehát abszolút jogszerű és bevált vadkárelhárítási mód” – magyarázza a vadász.

Hozzáteszi, hogy az oladi és a herényi városrészen is vannak olyan területek, amelyek a vadászterület részét képezik, ami azt jelenti, hogy itt megengedett a fegyveres vadászat. Belterületen egyébként ez nem megengedett, kizárólag külterületen. Azt mondja, az elég szerencsétlen helyzet, hogy már elég közel van a település ezekhez a területekhez, de ez nem jelenti azt, hogy jogszerűtlen itt az éjszakai vadászati tevékenység – ami egyébként javarészt a nyári időszakban történik.

Nem biztos, hogy lövést hallanak

„Értem, hogy néhányakat zavar, amikor éjszakánként egy-egy lövés eldördül, de amit hallanak, az egyébként nem biztos, hogy lövés. Ezzel arra célzok, hogy van még egy olyan vadkárelhárítási mód is, amikor hanggal zavarják a vadállományt. Ezt jellemzően nem a vadászatra jogosultak végzik, hanem a gazdák, akiké a kukorica- meg a búzaföld” – mondja Pusztai.

Ezt egyébként karbid- vagy gázágyúnak hívják, ami egy kissé drága, de egyre népszerűbb módszer a vadak ellen. Ám mivel a lövéshez nagyon hasonló, de gyakran jóval hangosabb zajt adnak ki ezek az ágyúk, több településen is komoly problémákat okoznak a lakóknak. Óriási keveredések szoktak lenni, ugyanis nem könnyű megkülönböztetni a lövést és az ágyú hangját, ez sokszor még a gyakorlott és vájtfülű vadászoknak is gondot okoz.

A vadászoknak pedig sajnos vagy nem sajnos, de nincs semmilyen jogi lehetőségük hatni azokra a gazdákra, akik ilyen ágyúkat használnak. Hivatalosan ők is csak külterületen használhatják ezeket, de nyilván ez is behallatszik a lakott területekre.

„A lényeg, hogy folyik vadásztevékenység az oladi, kámoni és herényi területeken, de ezeknek a lövéshez hasonló hangoknak a nagy része nem vadászfegyverből származik, hanem a gazdák riasztják a vadakat a saját területeikről. Ennek egyébként a vadászok sem örülnek, mert nyilván közel vannak a belterülethez és a vadállományt is sokszor feleslegesen zavarják ezek az ágyúk, ráadásul egy idő után meg is szokják a hangot. Eldurran az ágyú, felemelik a fejüket és csak esznek tovább. Valódi lövést egyébként november és április között nem nagyon fognak hallani, mert ez nem a vadkáros időszak” – zárta mondandóját Pusztai.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem