Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Katasztrofális helyzetben van a Haladás, Horváth Attila nem zárja ki, hogy polgári és büntetőperes eljárást kezdeményezzenek

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon az is elhangzott, hogy a csapat nem akarja kifizetni a stadion bérleti díját.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évek egyik legrövidebb közgyűlése volt csütörtökön Rendben lesz a szezon végéig a Haladás, enyhítették a szociális támogatások feltételeit 2019. December 19. 08:37 - ebben minden frakció egyetértett a péntek délelőtti frakció-sajttájékoztatókon. Abban is, hogy nyugodt volt a hangnem, nem voltak nagy viták.

Tíz napirendi pont, ami valójában több mint 30

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A városvezetői oldal azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy csupán tíz napirendi pont volt, de ez valójában több mint 30 ügyet jelentett. Ugyanis, a korábbi gyakorlattal szemben, tömbösítve tárgyalták a rendeletmódosításokat és a gazdasági társaságok beszámolóit, ami meggyorsította a munkát.

Abban is egyetértettek - ez ilyen egyetértős közgyűlés volt -, hogy két komolyabb ügyről volt szó az ülésen. Az egyik a szociális- és lakásrendeletek módosítása volt, amit már a közgyűlés előtt összefoglaltunk Könnyebbé teszi a gyógyszer- és fűtéstámogatáshoz, valamint a lakáshoz jutást a szombathelyi önkormányzat 2019. December 18. 13:03 .

Illés Károly szerint vannak buktatók az új szociális rendeletben
Mészáros D. Zsolt

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz) ki is emelte, hogy ezeket ők is megszavazták. Megjegyezte, ők is próbálkoztak ilyennel, de nem látják egyértelműnek a most kijelölt irányt. Szerinte vannak buktatók, például az, hogy a felújítandó bérlakásoknál nem a pontrendszer alapján döntenek, de - mint mondta -, az idő majd megmutatja, melyik a helyes irány.

50 millióból 83 lakást tehetnek kiadhatóvá

Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely) azt is elmondta, hogy a módosítások 50 millió forintba kerülnek, ezt ki kell gazdálkodni. Megköszönte a hivatal és László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) megfeszített munkáját, hogy tegnap megalkothatták az új rendeleteket, azok január 1-én már hatályba is lépnek.

Tóth Kálmán köszönetet mondott a hivatal megfeszített munkájáért
Mészáros D. Zsolt

Megjegyezte, hogy Czeglédy Csaba, a szociális és lakásbizottság elnöke eddig négy fogadóórát tartott, több mint 150-en voltak ezeken, ami azt bizonyítja, hogy szükség van a támogatások feltételeinek enyhítésére.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) hangsúlyozta, hogy sok üres önkormányzati bérlakás van a városban, közben sok olyan lakástulajdonos van, aki kiadná a lakását az önkormányzatnak, a város pedig továbbadná az igénylőknek. Ez a megoldás nagyobb biztonságot ad a lakástulajdonosoknak - mondta az alpolgármester.

Megjegyezte, hogy jelenleg nyolc kiadható bérlakás van, amire 43 igénylő jut. Ezeket a problémákat kezelni kell, most 50 milliós befektetéssel 83 lakást tesznek kiadhatóvá. Azt is mondta, vérlázítónak tartja, hogy eddig nyolcezer forint volt a gyógyszertámogatás mértéke, ezt most 20 ezer forintra emelték fel.

Új irányvonal, más prioritások

Horváth azt is hozzátette, hisz abban, hogy a fontos történetek nem látványosak, és hogy minden szombathelyinek segíteni tudnak, ha bajban van.

Molnár Miklós tanácsnok (Pro Savaria) azt emelte ki, hogy a rendeletmódosításból látszik, hogy az új városvezetés nem ugyanazon prioritások mentán dolgozik, mint az előző kurzus. Más területeket támogatnak, ami egyébként már február óta látszott is. Molnár szerint biztos, hogy ez markánsan megjelenik majd a jövő évi költségvetésben is.

Molnár Miklós új irányvonalról beszélt
Mészáros D. Zsolt

Ha már az elején írtunk az egyetértésről, meg kell jegyezni, hogy a Haladás-ügyben Még 350 millió forint kellene, hogy a Haladás be tudja fejezni a jelenlegi szezont 2019. December 13. 11:52 is nagyjából egyetértés van a politikai szereplők között. De csak nagyjából, Illés Kátoly ugyanis azt mondta, minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy a csapat működőképes maradjon. És abban sem, hogy volt, aki rablóbandának nevezte a klub tulajdonosait.

Sok mindent tisztába kell tenni

De abban egyetértett a többiekkel, hogy már régen átláthatóan kellene működnie a csapatnak, és hogy sok mindent tisztába kell tennie az új ügyvezetőnek.

Tóth Kálmán elmondta, hogy október 13. óta sokszor egyeztettek a csapattal, az átvilágítás azt mutatja, hogy minden téren katasztrofális helyzetben van a klub. Szerinte most csak a lyukak betömködésén dolgoznak a tulajdonosok, de senkinek sem érdeke, hogy megszűnjön a Haladás.

Tóth emlékeztetett rá, hogy most valóban nem kért pénzt a közgyűléstől a csapat Úgy hozzászoktak a képviselők, hogy pénz kell a Haladásnak, hogy akkor is vitáztak róla, amikor nem kértek pénzt 2019. December 19. 15:46 , de úgy látszik, nem fogják kifizetni a stadion használatáért járó díjat. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nincs összhang a városvezetés és a klub között, hiteltelenség és a bizalmatlanság van a tulajdonosok felé.

A frakcióvezető kijelentette, nem változik meg az önkormányzat álláspontja, amíg nem látják át a Haladás valódi helyzetét. Azt is megjegyezte, hogy a Falco-kosárlabdacsapat és a Haladás ugyanakkora támogatást kap a várostól. A Falco bajnok lett, most a BL-ben játszik, a Haladás meg az NB3-ba készül.

"Ártani sem fogunk"

Horváth Attila a klub ügyvezetőjének Séllei Árpádnak is üzent. Séllei nemrég a csapat oldalán azt kérte, hogy az önkormányzat ne ártson a csapatnak. Az alpolgármester azt üzente, hogy "ártani sem fognak" .

Horváth azt is elmondta, megvizsgálják az átvilágításról készült anyagot, nem zárja ki, hogy polgári és büntetőperes eljárást kezdeményeznek a klub vezetői ellen.

Horváth Attila nem zárja ki a feljelentéseket sem a Haladás-ügyben
Mészáros D. Zsolt

Molnár Miklós szerint is bonyolult és átláthatatlan a csapat helyzete. Kiemelte, hogy december 1-én lépett hivatalba az új ügyvezető, de a tegnapi közgyűlésen kiderült, hogy még most sincs aláírt, tételes átadás-átvételi jegyzőkönyv.

Nincsenek valós adatok a klub tényleges helyzetéről, így az önkormányzatnak nincs más lehetősége, mint amit eddig tett, hogy amíg nem látják át a gazdálkodást, nem adnak pénzt a Haladásnak. Segíteni akkor lehet, ha száz százalékban tisztában vannak a helyzettel - mondta Molnár.

Persze, a Vasivíz és az uszoda ügyében 100 millió helyett 234 millió forintot kér jövőre a Vasivíz a szombathelyi uszoda veszteségének pótlására 2019. December 14. 10:59 is vannak nézetletérések. Illés Károly szerint az uszoda támogatásának leszavazása helyett a jövő évi üzleti tervre kellett volna koncentrálni, így nehezen kezdi meg az évet a Vasivíz. Azt is kifejtette, hogy miközben az uszoda a város tulajdona, a Vasivíztől várják el, hogy üzemeltesse, és hogy rendezze az uszoda működéséből származó hiányt.

A Fidesz továbbra sem fogadja el Molnár kinevezését

Illés kijelentette, át kell gondolni az üzemeltetést, akár másik önkormányzati céggel vagy külső vállalkozóval. Hozzátette, a régi uszodarész rezsije mintegy évi 30 millióval csökkent az energiarendszer korszerűsítése miatt, a többletköltséget az új medence és annak működtetése okozza.

A vezetőváltásról Molnár Miklós lett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója 2019. December 17. 11:37 azt mondta, a szakvélemények alapján továbbra is úgy vélik, hogy Molnár Miklós nem felel meg a törvényi feltételeknek.

Illés egyébként azt is megjegyezte, hogy a sportlétesítmények működtetése valóban drága, a sportkomplexumot nullára kellene kihozni, de ehhez menedzserszemléletű vezetés kell.

Molnár újságírói kérdésre érthetetlen történetnek nevezte, hogy "bizonyos médiák" teljesen egyoldalúan közelítették meg az ügyet, kijelentette, az a felelősség, aki írta a cikkeket.

Molnár Miklós egyébként azt is elmondta, hogy az idei év gazdálkodása is megfelel az elvárásoknak, az év végén nem lesz hiánya a költségvetésnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés